Home » , , » Δουλεύουν για 2,25 ευρώ την ώρα

Δουλεύουν για 2,25 ευρώ την ώρα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 | 6:38 μ.μ.

Πηγή: "Το Ποντίκι"

Εργοδοτικό... γκέτο έχει σχηματιστεί στην αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών Jumbo, όπως φαίνεται και από το κείμενο διαμαρτυρίας που μοίρασε πριν από λίγες μέρες η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ακτιβιστικής δράσης έξω από μεγάλο κατάστημα.

Οι συνθήκες που έχει επιβάλει ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας Απόστολος Βακάκης, ο οποίος εν μέσω οικονομικής κρίσης καταφέρνει να έχει μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, θυμίζουν κάτι από... Μεσαίωνα. Τον Ιούνιο του 2013 παρουσίασε ρεκόρ τζίρου, ξεπερνώντας τα 500 εκατομμύρια ευρώ (!). Αυτό, βέβαια, δεν τον εμποδίζει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζομένους του, φέρνοντας... εκπτώσεις στη μισθοδοσία, που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται μέχρι και σε 70%!

Πληροφορίες του «Π» επιβεβαιώνουν τα όσα γράφτηκαν στο κείμενο διαμαρτυρίας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πατώντας πάνω στις... μνημονιακές «διευκολύνσεις» για την ελαστικοποίηση (μέχρις εξαφανίσεως) των εργασιακών σχέσεων, ο Απ. Βακάκης προσλαμβάνει στην εταιρεία του τις περιόδους με αυξημένη δουλειά (όπως είναι ο Σεπτέμβριος που ξεκινάει η σχολική χρονιά, αλλά και κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα) άτομα κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία (!) σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, ήτοι την ώρα - με μία απλή μαθηματική πράξη - 2,25 ευρώ!

Μεσαίωνας

Και γιατί όχι; Όταν συμπληρώνουμε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ ανεργίας, είναι λογικό να σχηματίζονται ουρές έξω από τα jumbo για μία θέση εργασίας ακόμα και για έναν μήνα. «Η εργοδοσία του καταστήματος είναι στην πρωτοπορία της εφαρμογής των αντεργατικών νόμων και των μισθών πείνας, αφού πληρώνει τους 4ωρους νέους κάτω από 200 ευρώ. Αναδεικνύεται σε γκέτο εργοδοτικής τρομοκρατίας με άθλιες εργασιακές συνθήκες που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα και στις εργασιακές ζούγκλες των μνημονίων. Αυτό είναι το μνημόνιο και οι εργοδότες του μνημονίου», τόνισε στο «Π» ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Παναγιώτης Κυριακούλιας για να προσθέσει πως αυτή η... πρακτική της εργοδοσίας της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. «Είναι μία εικόνα που την είχαμε από παλιότερα. Και εντείνεται λόγω της ανεργίας και της ύφεσης. Ένας εργαζόμενος, ο οποίος πεινάει, θα πάει ακόμα και με 150 ευρώ να δουλέψει για ένα κομμάτι ψωμί και να κλείνει και το στόμα του σε οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία», συμπλήρωσε ο Π. Κυριακούλιας.

«Η εργοδοσία των jumbp αποθρασυμένη από την εξαέρωση από τις μνημονιακές κυβερνήσεις του εργατικού δικαίου, που δυστυχώς μετατράπηκε σε εργοδοτικό δίκαιο, ανταγωνίζεται με τις άλλες εμπορικές αλυσίδες ποια θα συμπιέσει περισσότερο προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, ώστε να καταστεί "ανταγωνιστικότερη" από αυτές. Η κυβερνητική και εργοδοτική αυτή πρακτική οδηγεί σε κινεζοποίηση των μισθών και σε κοσοβοποίηση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας», δήλωσε στο «Π» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

«Τετραμηνίτες»

Πέραν της εποχικής απασχόλησης του ενός μήνα, η εργοδοσία του jumbo έχει μία τάση να προσλαμβάνει εργαζομένους για τέσσερις μήνες πάλι με 180 ευρώ.
Πηγές του «Π» αναφέρουν πως «όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι, να διαμαρτυρηθεί για μία αυθαιρεσία ή να ζητήσει παραπάνω χρήματα, βλέπει την... έξοδο κατευθείαν και χωρίς να ενημερωθεί». Κάτι σαν εκδικητικές απολύσεις, δηλαδή. Πέραν των εκδικητικών απολύσεων και των συμβάσεων... πείνας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι, ειδικά τους μήνες αιχμής, εξαναγκάζονται να παραμένουν στον εργασιακό τους χώρο πολύ παραπάνω από ό,τι προβλέπεται στη σύμβαση τους. Η εργοδοσία δίνει την εντολή, οι διευθυντές την εκτελούν και οι... εργαζόμενοι δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Σε περίπτωση που το κάνουν, ή απόλυση τους θεωρείται δεδομένη.

Όπως έχει αποδειχθεί, στο παιχνίδι του... κέρδους δεν χωράει κανένας συναισθηματισμός. Η καταγγελία που έγινε στο κείμενο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια με έναν άνεργο πατέρα από τον Βόλο, ο οποίος έκλεψε από κατάστημα  μαρκαδόρους για τα παιδιά του, για... 12 ευρώ, επιβεβαιώθηκε από το ρεπορτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως οι συνδικαλιστικοί φορείς καθυστέρησαν σημαντικά να δράσουν επί του θέματος και να διερευνήσουν τις καταγγελίες που έγιναν από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο κανένας φορέας εκ των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν είχε αντιδράσει επισήμως. Άραγε, αυτούς τους εργαζομένους που δεν έχουν ούτε Σωματείο ποιος θα τους βοηθήσει; Αν δεν το κάνουν οι αρμόδιοι φορείς, τότε ποιος;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
17 Οκτωβρίου 2013 - 7:14 μ.μ.

για την ιστορία ας σημειωθεί ότι από πέρσι η ίδια τιμή (1,80 καθαρά/ώρα) ορίστηκε η αμοιβή των καθηγητών ξένων γλωσσών από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

17 Οκτωβρίου 2013 - 8:59 μ.μ.

Το "ακτιβισμός" της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ το αφήνουμε ασχολίαστο. ¨Ενα κόμμα του 27% σίγουρα θα μπορούσε (εάν ήθελε) να έχει πολύ αποτελεσματικότερες μορφές δράσης από αυτά τα καργκιοζιλίκια που εξευτελίζουν κάθε έννοια εργατικής διεκδίκησης σε "δρόμενο".
Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως μια και ήταν η νεολαία της αξ.αντιπ., "τόσο τους κόβει", το άρθρο εξακολουθεί να είναι προβληματικό, καθώς ο Θάνος Βασιλόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει από την θέση του Γενικού Γραμματέα στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που υποτίθεται πως "κώφευσε" στην "ευαισθησία" της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (όπως προκύπτει από το άρθρο).
Το ταξικό κλαδικό συνδικάτο των εμποροϋπάλληλων βέβαια βρίσκεται σε χρόνια (και δικαστική εκτός από τις απεργίες) διαμάχη με την συγκεκριμένη αλυσσίδα, η οποία μάλιστα του έχει κάνει και αγωγές για κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Το ερώτημα των εμποροϋπάλληλων είναι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινητοποιήσει επιτέλους το συνδικαλιστικό δυναμικό της που υπογράφει αβέρτα μειώσεις μισθών, αντί να βάζει την νεολαία της να δίνει θεατρικές παραστάσεις....
Υ.Γ.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια:
http://emporoipalliloi.blogspot.gr/2009/01/blog-post_14.html

Ανώνυμος
17 Οκτωβρίου 2013 - 10:31 μ.μ.

trash
αφου η νεολαια συριζα ειναι ανικανη να βοηθησει βαλτε τους κνιτες να καθαρισουν. για τους εργαζομενους.
και επειδη εισαι και πονηρουλης σου προτεινω και κατι. ανελαβε και την προεδρια στο ε.κ.α που εισαι πρωτη δυναμη και υπερασπισου σε ανωτερο συνδικαλιστικο επιπεδο τους εγαζομενους!! ελα ντε. ολα λογακια εισαι του αερα.
για γραψε και το σωματεια που ο συριζα υπογράφει αβέρτα μειώσεις μισθών. αν τα γραψεις σου εχω ετοιμο δωρακι για δημοσια θεα!!

Ανώνυμος
19 Οκτωβρίου 2013 - 12:23 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=vrxfh8P-Q8c http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/10441/sta-dikastiria-sernontai-stelehi-toy-pame-kai-toy-kke-gia-jumbo http://www.dete.gr/news.php?article_id=81637 http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=66302

Για τους επαναστάτες "του γέλιου" παραπέμπω και στο τεύχος 8 της καλής "Λεύγας"

Βασίλης

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger