Home » , » Αν όχι τώρα, πότε;

Αν όχι τώρα, πότε;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 | 8:11 μ.μ.

Πηγή: Θ. Μεγαλοοικονόμου* - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα πιθανόν να εξέπληξε, κυρίως λόγω της ταχύτητας με την οποία συνέβη και του ολοκληρωτικού της χαρακτήρα, ακόμα και αυτούς που είχαν προβλέψει ότι αυτή η μετάλλαξη ήταν αναπόφευκτη και μέσα στη φύση της πολιτικής τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου λειτουργούν με το «πιστόλι στον κρόταφο» και ένα κόμμα και η κυβέρνησή του της «Αριστεράς» θα έπρεπε να το ξέρουν πολύ καλά.

Αυτοί που σκόπιμα κράτησαν τις λαϊκές μάζες σε μια παθητική αναμονή επί πέντε μήνες, διαπραγματευόμενοι στις λογικές του «win-win» και λοιπών τεχνοκρατικών προταγμάτων, σαν να επρόκειτο για μια «πρακτική άσκηση» των πανεπιστημιακών τους παραδόσεων, θα έπρεπε να ξέρουν πολύ καλά ότι όλες οι δανειακές συμβάσεις του ΔΝΤ, σε δεκάδες χώρες, επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και πραξικοπήματα και με τον εξής, πάντα, τριπλό στόχο: την πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την πλήρη διάλυση του Δημοσίου με την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών και την παραμονή ενός απλώς «επιτελικού κράτους» και, τέλος, την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους.

Ενα από τα δεκάδες παραδείγματα, η περίπτωση της Ν. Κορέας, το 1998, όταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ συνέπιπτε με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, όπου δύο από τους τέσσερις κύριους υποψήφιους είχαν ταχθεί κατά των πολιτικών του ΔΝΤ. Τότε το ΔΝΤ αρνήθηκε να αποδεσμεύσει τη «δόση» αν και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν δεσμεύονταν ότι θα ακολουθούσαν τους κανόνες της νέας συμφωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν και οι τέσσερις υποψήφιοι να υπογράψουν σχετική δήλωση ότι θα στήριζαν τα μέτρα του ΔΝΤ - και έτσι η χώρα πήγε σε εκλογές.

Ως προς τους όρκους πίστης στο ευρώ, στην Ε.Ε., στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και λοιπά κουραφέξαλα, θα έπρεπε να ξέρουν ότι η Ε.Ε. δεν ιδρύθηκε για τους λαούς, αλλά για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου απέναντι σε αυτό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Με τη συμμετοχή της Ελλάδαw ως μέλους πρωτίστως για τη λειτουργία της ως απλώς συνοριακής χώρας της μεγάλης ιμπεριαλιστικής οικογένειας για την αποτροπή των ήδη από τότε προβλεπόμενων, λόγω των δικών τους πολιτικών, μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Θα έπρεπε να ξέρει ο Τσίπρας ότι η Ευρώπη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και του ευρώ, όπως από τις αρχές της δεκαετίας του '90 τονιζόταν στο «Λευκό» και στο «Πράσινο Βιβλίο», βασίστηκε στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων μέσω της ελαστικοποίησης της εργασίας, ολοκληρωτικά προσαρμοσμένης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο Σόιμπλε αυτά εφαρμόζει, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει ευρώ και οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν πολύ καλά, αλλά λειτουργώντας εντός του ευρώ, πέφτουν, εν τέλει, αναγκαστικά γονατιστοί στα πόδια του Σόιμπλε.

Είναι σαφές ότι αν το τρίτο, και χειρότερο, Μνημόνιο που υπέγραψε ο Σύριζα, το είχε υπογράψει η δικομματική Σαμαρά- Βενιζέλου, θα είχε υπάρξει ανεξέλεγκτη έκρηξη. Θα είχε «χυθεί αίμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «συστημική Αριστερά» που είναι, λειτούργησε στη λογική της εκτόνωσης του θυμού των λαϊκών μαζών και της χειραγώγησης των προσδοκιών που εκφράστηκαν στις εκλογές του Γενάρη και ακόμα πιο μαζικά και με ιδιαίτερη ένταση στο «όχι» της 5ης Ιουλίου.

Περιέπαιξε τις πλατιές λαϊκές μάζες διά μέσου της πάγιας πολιτικής της διασποράς «φόβου και αδιεξόδου» (ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση»), όπου υποτίθεται ότι δίνεται η «μάχη» όλη αυτή την περίοδο, ο κόσμος αγωνιά, βιώνει τις ποικίλες παλινωδίες, δυσκολίες, απειλές, επικρεμάμενους κινδύνους, τον κάνουν να ζήσει τη «μέχρις εσχάτων» προσπάθεια και που, και αυτή, καταλήγει σε αδιέξοδο, καλείται να πει τη γνώμη του στο δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα, αυτή η γνώμη του, το «όχι», γίνεται εν ψυχρώ από τον Τσίπρα «ναι», στο όνομα του ρεαλισμού και της παραμονής στο ευρώ, στην αιτία, δηλαδή, του κακού.

Με όλο το σκηνικό της κοινωνικής αναστάτωσης και του τρόμου, με τις τράπεζες κλειστές κ.λπ. «Αρα, δεν γίνεται αλλιώς». Ακόμα και το «όχι» γίνεται, από τους νεόκοπους διαχειριστές του «δόγματος του σοκ», στη βάση του οποίου λειτουργεί η «Ευρώπη» τους, στοιχείο το οποίο επιχειρείται να λειτουργήσει, εν τέλει, στη λογική της παραίτησης και της υποταγής. Και τα ΜΑΤ του λομπροζιανής κοπής εγκληματολόγου και υπουργού ΠΡΟΠΟ Πανούση καλούνται ξανά «επί το έργον».

Πόσο γρήγορα μπορούν νέοι, «αναδυόμενοι» ηγέτες της «Αριστεράς» να «καβαλήσουν το καλάμι» και από «αριστεροί» να επιδιώξουν να το παίξουν «εθνικοί ηγέτες»; Οταν μάλιστα ο ίδιος ο Τσίπρας γίνεται πρωταγωνιστής της διασποράς φόβου μιλώντας για iou στους συνταξιούχους κ.λπ., αν δεν γίνει δεκτό το τρίτο Μνημόνιο; Τι διαφορετικό έκανε ο Σαμαράς;

Λύση εναλλακτική υπάρχει, όχι απλή και εύκολη, αλλά η μόνη που μπορεί να ανοίξει δρόμους και πραγματικά να δώσει ώθηση σε ριζικές αλλαγές και ανατροπές στην ίδια την Ευρώπη. Δεν είναι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», αλλά «έξω από το σύστημα».

Το «όχι», όσο και αν προσπαθούν να το ακυρώσουν, είναι ακόμα παρόν στη συνείδηση του κόσμου. Αμεση διαγραφή όλου του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και των μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο, έξω από την Ε.Ε., σε μια πραγματικά σοσιαλιστική προοπτική. «Αν όχι τώρα, πότε;»

*ψυχίατρος
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

1 Αυγούστου 2015 στις 11:01 μ.μ.

Να αγιασει ή πενα σου

Ανώνυμος
1 Αυγούστου 2015 στις 11:28 μ.μ.

φραπες-/Εκκληση, προς ολους εκεινους που συμφωνουν με τον τιτλο του αρθρου..ωργανωστε ομαδες ενημερωσης-ανοικτης ωργανωσης ΠΑΝΤΟΥ,σε καθε γειτονια Εφοσον συμφωνουμε ολοι-ετσι πιστευω-σε 5 βασικα/εθνικοποιηση τραπεζων,υποδομων κλπ/και στη βαση του δημοψηφισματος,ηρθε η ωρα για παλλαικο κινημα ΧΩΡΙΣ πρωτοποριεσ και πατερναλισμους,παλλαικο κινημα που να αποτελειται απο "διαφορετικοτητες"ατομικες και συλλογικες ,στη βαση του μινιμουμ αποδεκτου . Μαζικοτητα και δημοκρατικοτητα του κινηματος εναι προυποθεσεις για αποκρουση της επιθεσηςπου δεχεται ηκοινωνια,και ναι,η ελληνικη πολιτισμικη ιδιαιτεροτητα,επιθεσης που φτανει μεχρι εξαφανισεως /"μας"/της..Αλλοιως,κυριοι /συμπολιτες/συντροφοι,ουτε η ακροπολη δε θα μεινει.Κι αν ,αυτο δεν ειναι κατανοητο,τοτε ισως να κρατησε πολυ αυτη η ιδιαιτεροτητα..Και αντιεξουσιαστες να μεταλαμπαδευουν ελευθερια και αλληλοσεβασμο,και κομμουνιστες με την ωργανοτικοτητα τους,και ανταρσιοι με την συνεπη αγωνιστικοτητα τους,και δημοκρατες πατριωτες , και μεταναστες πρσφυγες ,ΟΛΟΙ Απαραιτητοι!!ΚΑΙ ΝΑΙ,καθε ΜΕΡΑ που περναει ειναι κρισιμη..κι εμεις εχουμε ηδη αργησει..

2 Αυγούστου 2015 στις 12:56 π.μ.

Οχι αλλες σοσιαλδημοκρατικες αυταπατες των χιλιων σταδιων για την διαιωνηση του καπιταλισμου.

Δεν υπαρχει φιλολαικη λυση δυχως την ανατροπη του καπιταλισμου.

Ανώνυμος
2 Αυγούστου 2015 στις 11:38 π.μ.

Ενα ενα τα ποντικια πηδανε απ το πλοιο που βουλιαζει........
Η Εφ Συν θα πρωτοτυπουσε?

Ανώνυμος
2 Αυγούστου 2015 στις 3:45 μ.μ.

12.56
Δεν υπαρχει φιλολαικη λυση δυχως την ανατροπη του καπιταλισμου!!!
να δω το μαιλη με οπλο στο χερι ετοιμο για επανασταση και τι στον κοσμο!! για τον γοντικα δεν το συζηταω! για την παπαρηγα σε χαρακωμα απολαυση!!

Ανώνυμος
2 Αυγούστου 2015 στις 6:37 μ.μ.

@ 3:45 μ.μ.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ πιο πιθανό να δεις την Παπαρήγα σε χαράκωμα, παρά μισό αριστεριστή* με τα μισά χρόνια της Παπαρήγα να αμφισβητεί, έστω και στα λόγια, το αστικό σύστημα. Άλλωστε "ο σοσιαλισμός είναι για την Δευτέρα Παρουσία..."

*Από αυτούς τους πολύ "επαναστατικούς", που πλαισίωσαν και τις επιτροπές Κωνσταντοπούλου... Με τι αποζημίωση άραγε;

Σεχτάρ ο Τρομερός
2 Αυγούστου 2015 στις 9:47 μ.μ.

" Αμεση διαγραφή όλου του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και των μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο, έξω από την Ε.Ε. (και το ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ....), σε μια πραγματικά σοσιαλιστική Επανάσταση (και όχι μαυρογιαλούρικη προοπτική)".
Αν όχι τώρα, πότε;
Οταν ο Λαός θα το επιβάλει.
Αλλά ο ΛΑΟΣ, με κεφαλαία, όχι αυτό το αξιοθρήνητο υποταγμένο πλήθος των "λιγούρηδων", που ζήτησε με 61.3% καλύτερο καπιταλισμό και εντός της ΕΕ μάλιστα.
Δεν αλλάζει η μοίρα των λαών με μπαλώματα, μασημένα λόγια και φτωχοπροδρομισμούς.
Δείτε και στην Βενεζουέλα, τι γίνεται....

Ανώνυμος
3 Αυγούστου 2015 στις 12:31 π.μ.

Παπαρήγα να αμφισβητεί, έστω και στα λόγια, το αστικό σύστημα!!!
και συνεχιζεις και την υποστηριζεις 6.37!! ποσο μ...............ς συγνωμη μαιλης ηθελα να πω εισαι!!!

Ανώνυμος
3 Αυγούστου 2015 στις 5:48 μ.μ.

@12:31

Είσαι τόσο ουγκανο που αμφιβάλλω αν κατάλαβες τι έγραψα.... Περαστικά.

Ο "Μαιλης"

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger