Home » , » Όταν ένα καρτούν μπορεί να αποτελέσει "απειλή" για μια θρησκεία

Όταν ένα καρτούν μπορεί να αποτελέσει "απειλή" για μια θρησκεία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 | 9:35 π.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Όταν ένα καρτούν μπορεί να αποτελέσει "απειλή" για μια θρησκεία, τότε η θρησκεία αυτή έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αντέξει σε λογική κριτική.
Ένας αριστερός, άθεος, πρώην χριστιανός, Ιορδανός συγγραφέας, που κατηγορούνταν για ένα καρτούν το οποίο θεωρείται προσβλητικό για το Ισλάμ, σκοτώθηκε δύο εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή με εγγύηση.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, ο Iορδανός συγγραφέας Nahed Hattar, 56 ετών, πυροβολήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν. Ήταν γνωστός για την υποστήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ και την εχθρότητα του για τις κινήσεις του πολιτικού Ισλάμ.

Ο δράστης, ένας 49χρονος ιμάμης, φανατικός μουσουλμάνος, παραπέμφθηκε στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας με την κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Το "Lord of Daesh", ανέβηκε στο Facebook, ενώ απεικόνιζε γενειοφόρο του ISIS στον παράδεισο να καπνίζει στο κρεβάτι παρέα γυναικών, ζητώντας από τον Αλλάχ να του φέρει κρασί, να στείλει κάποιον να πάρει τα άδεια πιάτα από το πιλάφι και να βάλει μια πόρτα στη σκηνή, ώστε να χτυπάει πριν μπει.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, αν και καταδίκασε φραστικά τη δολοφονία, κατηγορείται ότι όχι μόνο ανέχεται, αλλά επιπλέον δημιουργεί μια εχθρική ατμόσφαιρα, υποκινεί τη βία, ενώ έχει δαιμονοποιήσει συγγραφείς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπατούνται συστηματικά στη χώρα. Ο δε συγγραφέας έγινε ουσιαστικά στόχος με το διωχθεί άδικα. Χαρακτηριστικά είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του από 200 άτομα, ενώ το κράτος κατηγορείται πως έκανε ότι μπορούσε για να διευκολύνει τους διώκτες του, καθώς δεν ήταν αυτή η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του.

Η απάντηση με βία και διωγμούς δείχνει την αδυναμία της θρησκείας, η οποία δεν μπορεί να απαντήσει αλλιώς στους επικριτές της. Σε ένα σύγχρονο κόσμο οι θρησκείες δεν αντέχουν ούτε καν το χιούμορ, πόσο μάλλον σοβαρή κριτική. Κι όμως. Η κριτική δείχνει τις ατέλειες, κανονικά αυτό θα έπρεπε να ήταν αφορμή για βελτίωση. Όμως για κάθε θρησκεία η βελτίωση είναι αδύνατη, αφού έτσι παραδέχονται λάθη στα δήθεν "αλάθητα" δόγματα! Γι αυτό τελικά όλες οι θρησκείες καταφεύγουν στο φόβο και τη βια. Αλλά κάποτε παύουν να φοβούνται οι άνθρωποι και τότε το σκοτάδι τελειώνει.
Κλείνω με την απάντηση του συγγραφέα στους επικριτές του πριν πεθάνει: Οι "πιστοί" από την άλλη δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν επιχειρήματα, μόνο σφαίρες. Για την Ιστορία, ο ίδιος δεν ήταν ο σχεδιαστής της καρικατούρας, ενώ αφαίρεσε την ανάρτηση:

"Αυτοί που προσβλήθηκαν από το σχέδιο είναι δύο ειδών: Άνθρωποι με καλές προθέσεις, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ειρωνεία του καρτούν χλευάζει το πώς τρομοκράτες μαχητές του Daesh και η μουσουλμανική Αδελφότητα οραματίζονται τον Θεό και τον ουρανό. Σέβομαι και εκτιμώ αυτούς τους ανθρώπους. Ο δεύτερος τύπος, αντιπροσωπεύει "ισλαμιστές και συμπαθούντες το Daesh, οι οποίοι κατέχουν μια παθολογική φαντασία της σχέσης του ανθρώπου με το θείο. Βρήκαν αφορμή από το καρτούν για να επίλυση των πολιτικών ζητημάτων που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με αυτό που ισχυρίζονται... Το σκίτσο χλευάζει τους τρομοκράτες και αντίληψη τους για τον Θεό και τον ουρανό. Αυτό δεν προσβάλει το Θεό με οποιονδήποτε τρόπο".

Ο Nahed Hattar νίκησε, γιατί δεν θα ξεχαστεί. Το θάρρος του εμπνέει. Πέθανε όπως έζησε: Όρθιος, Ελεύθερος. Οι φανατικοί ζουν γονατιστοί και τελικά πεθαίνουν σκλάβοι. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger