Home » , » Η κρίση του καπιταλισμού στην Τουρκία και ο Σουλτάνος Ερντογάν

Η κρίση του καπιταλισμού στην Τουρκία και ο Σουλτάνος Ερντογάν

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 | 11:44 μ.μ.

Γράφει ο Σεϊτ Αλντογάν - δημοσιογράφος

Σε πάρα πολλές αναλύσεις είχε τονιστεί ότι ο Ερντογάν λαμβάνοντας την απόφαση για πρόωρες εκλογές είχε συνυπολογίσει ότι η Τουρκία πηγαίνει προς μία σοβαρή οικονομική κρίση. Προσπάθησε λοιπόν να εξασφαλίσει την κατοχή της εξουσίας του, πριν ξεσπάσει η κρίση αυτή.
Πράγματι δεν πέρασε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και η κρίση εκδηλώθηκε με μεγάλες αρνητικές συνέπειες για τους εργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους και τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Τόσο ο Ερντογάν, όσο και οι κλίκες που τον υποστηρίζουν έχουν ξεσηκώσει θύελλα ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν οικονομικό πόλεμο εξαιτίας παρέμβασης εξωτερικών παραγόντων.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καθεστώτος της Αγκυρας, επικεφαλής του οικονομικού πολέμου είναι η Αμερική και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που δεν θέλουν την ανάπτυξη της Τουρκίας με επικεφαλής τον Ερντογάν.
Η βρώμικη αυτή προπαγάνδα, της Τουρκικής κυβέρνησης, γίνεται σε καθημερινή βάση και με ποικίλους τρόπους.

Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι την ώρα που η τουρκική λίρα δεχόταν τεράστιες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ήρθε νέο πλήγμα στην στην τουρκική οικονομία καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η πρώτη σοβαρή συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν η υποτίμηση της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο και το ευρώ.

Η υποτίμηση αυτή προκάλεσε αμέσως μεγάλη ζημιά στην τουρκική οικονομία γιατί η χρήση του δολαρίου χρησιμοποιείται ευρέως στην τουρκική οικονομία.
Ακόμα και οι μεσαίες επιχειρήσεις, τις ανταλλαγές τους κάνουν με δολάριο.
Οι επενδύσεις όλων των ξένων κεφαλαίων είναι με δολάριο, ενώ το καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια έχει εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε ζημιά σημειωθεί, θα πληρωθεί απ' το δημόσιο.

Οι συνέπειες από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι σοβαρές στον κύριο όγκο της τουρκικής οικονομίας, όπως επίσης και  στο τραπεζικό σύστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έπαιρνε δάνειο με βάση την τιμή του δολαρίου και οι ανταλλαγές τους γινόταν με αυτό. Οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο δύο τούρκικες πολυεθνικές εταιρίες "Ουλκέρ" και "Ντογούς" χρειάζονται για τη ρύθμιση των χρεών τους 20 δις. δολάρια και πάρα πολλές άλλες εταιρίες βρίσκονται στη σειρά.

Κάθε υποτίμηση της λίρας δέκα κουρούς (σεντς)  κοστίζει στην οικονομία 22 δισεκατομμύρια λίρες. Η υποτίμηση αυτή έχει κοστίσει ήδη πάνω από 400 δις. Αυτό οδήγησε και οδηγεί κατευθείαν στη διάλυση της παραγωγής σε πάρα πολλούς κλάδους. 

Να επισημάνουμε ότι  η Τουρκία χρειάζεται άμεσα 466 δις. δολάρια για πληρωμή χρεών και άλλα 235 δις. μέχρι την Άνοιξη του 2019. 

Η κυβέρνηση του Ερντογάν την τελευταία δεκαετία με περηφάνια  προπαγάνδιζε ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται συνεχώς σε άνοδο και ανάπτυξη. Και ως δείγμα έδειχνε τις κατασκευαστικές εταιρίες, τις εθνικές οδικές αρτηρίες, τις γέφυρες κ.α.
Να τονίσουμε εδώ ότι όλα αυτά τα έργα γινόταν με δημόσιο διαγωνισμό με βάση το δολάριο.
Τα τεράστια αυτά έργα έχουν γίνει από ξένες και ντόπιες κατασκευαστικές εταιρίες με δικαίωμα πολλών χρόνων διαχείρισης με βάση το δολάριο.

Το 2017 το σύνολο των εισαγωγών ήταν 234 δις. ενώ οι εξαγωγές 158 δις. Σχεδόν το 80% των εισαγωγών και εξαγωγών έχουν γίνει με την Αμερική και την Ε.Ε. 
Το ποσοστό των εισαγωγών και εξαγωγών με Κίνα και Ρωσία είναι μόλις 23%. Το 70% των επενδυτικών εταιριών ανήκουν πάλι στην Αμερική και την Ε.Ε.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν είναι μία απλή προσωρινή αστάθεια αλλά δείχνει το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης. 

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η "ισχυρή τουρκική οικονομία" είναι εξαρτημένη στις μονοπωλιακές επενδυτικές εταιρίες και η τουρκική οικονομία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από τις εξαγωγές σε κάθε επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγονται γεωργικά προϊόντα, πρώτες βασικές ύλες, τρόφιμα, από πλαστικά μέχρι χαρτί. Δεν αναφέρουμε στρατιωτικά και βιομηχανικά ήδη και υλικά. Αυτή η εξάρτηση υπερβαίνει πολύ το ύψος των χρεών της τουρκικής οικονομίας. 

Ο Ερντογάν και οι κεφαλαιούχοι προσπαθούν να δείξουν ότι αυτό δεν είναι μία κρίση του καπιταλισμού αλλά είναι μία οικονομική επίθεση απ' τους ανταγωνιστές της Τουρκίας.

Πριν μερικές μέρες ο Ερντογάν από την γενέτειρά του δήλωσε ότι «εάν αυτοί έχουν δολάριο εμείς έχουμε τον Αλλάχ» και κάλεσε τις μάζες να ανασυγκροτηθούν γύρω απ' το καθεστώς λέγοντας ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν απ' τη μία μεριά προσπαθεί να κρύψει την καπιταλιστική κρίση και απ' την άλλη να εμποδίσει την αποκάλυψη της κρίσης που βεβαίως θα φορτωθεί στην πλάτη των μαζών.

Αυτές τις μέρες τα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ερντογάν καλούν τον κόσμο να αλλάξει το ξένο συνάλλαγμα με λίρες.
Όλη αυτή η προπαγάνδα στοχεύει να αποπροσανατολίσει τις μάζες. Ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός της κυβέρνησης ή ο πιο άσχετος οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο γεγονός, αν και ακόμα συμβεί, θα κάνει παρελθόν την οικονομική κρίση της Τουρκίας.

Είναι φανερό ότι έρχονται δυσβάσταχτα μέτρα που θα πλήξουν καίρια τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα
Ήδη οι φτωχές μάζες έχουν χάσει απ' το εισόδημά τους το 16%. Τα γεωργικά προϊόντα απ' το αλεύρι μέχρι το ρύζι, απ' τις φακές μέχρι τα όσπρια εισάγονται από το εξωτερικό και η υποτίμηση της λίρας οδηγεί κατευθείαν σε περισσότερη φτώχεια και πείνα. 

Η Τουρκία αποτελεί μία χώρα που χαρακτηρίζεται από τους μεγάλους φόρους σε κάθε επίπεδο. Η φορολογία αναμένεται να εκτοξευτεί και το κλείσιμο των εταιριών θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει. 

Η Τουρκία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της καπιταλιστικής κρίσης. Μία από τις πρώτες συνέπειες είναι ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με όλες τις οικονομικές αναλύσεις ο πληθωρισμός θα φτάσει στα ύψη και η αγοραστική δύναμη των φτωχών τάξεων και στρωμάτων θα πέσει πάρα πολύ. 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι μία χώρα μαύρου χρήματος και μαύρης εργασίας. Το μαύρο χρήμα ήδη γιορτάζει και η μαύρη εργασία ήδη μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει  πολύ καλά με τα μνημόνια ότι αυτοί που πληρώνουν είναι οι φτωχές μάζες και τα λαϊκά στρώματα. Δεν καταγράφηκε καμία επιβάρυνση στους πραγματικούς υπεύθυνους για την καπιταλιστική κρίση. Και στην Τουρκία και σε οποιοδήποτε μέρος αυτό θα συμβεί. 

Φυσικά αυτά τα οικονομικά μέτρα περί εξόδου της κρίσης θα συνοδευτούν από αυταρχικά και φασιστικά μέτρα. Ήδη ο σουλτάνος με προεδρικό διάταγμά του έχει απαγορεύσει κάθε αντιπολιτευτική δραστηριότητα γύρω απ' την οικονομία να εκφραστεί είτε γραπτώς είτε στους δρόμους. Εκατοντάδες άτομα διώκονται ήδη εξαιτίας της αντιπολιτευτικής στάσης τους.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προπαγανδίζει ότι η Τουρκία δέχεται οικονομικό πόλεμο και θα συνεχίσει να αποκρύπτει ότι τα τελευταία 15 χρόνια συσσωρεύτηκε στην Τουρκία ένα τεράστιο κεφάλαιο με μεσαιωνικές εκμεταλλεύσεις, με τα λεφτά των εργατών και εργαζομένων. Ότι έκαναν γιορτή οι μονοπωλιακές ντόπιες και ξένες εταιρίες!
 .
Επίσης πρέπει να αποδώσουμε την επιθετική στάση του Ερντογάν στο ότι αντιλαμβάνεται το τέλος της κυριαρχίας του.
 Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η πείνα και η ανεργία και οι ταξικές ανισότητες θα φουντώσουν στην Τουρκία. Οι μάζες με την εμπειρία που αποκτούν μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Τουρκία υπάρχει ήδη μία σημαντική μερίδα εργατών και λαϊκών μαζών που αγωνίζονται ενάντια στην καπιταλιστική οικονομία και το σουλτανικό καθεστώς.
Οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αναμένονται να γιγαντώσουν το κίνημα ενάντια στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στο υπηρετικό πολιτικό προσωπικό της.

Β.Κ: Ενημερωτικά να σημειώσουμε τι αναφέρει σήμερα τηλεγράφημα του ΑΠΕ_ΜΠΕ

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν σήμερα το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.

Ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας “σταθερή” την προοπτική της.
Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της “αρνητική”. Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger