Home » , » Τίτος Βανδής: Ενας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας ακλόνητος κομμουνιστής ένας αγωνιστής πρότυπο ήθους (Πέθανε σαν σήμερα το 2003)

Τίτος Βανδής: Ενας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας ακλόνητος κομμουνιστής ένας αγωνιστής πρότυπο ήθους (Πέθανε σαν σήμερα το 2003)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 | 3:38 μ.μ.

«Πιστεύω ότι κάθε τίμιος άνθρωπος πρέπει να είναι κομμουνιστής. Δεν μπορεί να είναι δίκαιο, δεν μπορεί να είναι ζωή το να οικονομάνε οι λίγοι και οι πολλοί να πεινάνε. Αρχίζεις και σκέφτεσαι, πώς έγινε η κοινωνία. Από τη στιγμή που υπάρχει ο άνθρωπος, μερικοί έχουν βρει τον τρόπο να κυριαρχούν, να είναι πιο δυνατοί. Αυτοί έκαναν τους νόμους, αυτοί εφεύραν την αστυνομία και το στρατό, για το έθνος λέει, αλλά δεν το έχουν για το έθνος, όλα για την τσέπη τους».

Τίτος Βανδής

Σαν σήμερα στις 23 Φλεβάρη 2003 αφήνει την τελευταία του πνοή ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας ακλόνητος κομμουνιστής ένας αγωνιστής πρότυπο ήθους στην μεγάλη του πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο αλλά και στα μετερίζια της ταξικής πάλης.
Αναφερόμαστε σε έναν "αποστάτη" της τάξης του (καταγόταν από πολύ εύπορη οικογένεια της Καβάλας με τον πατέρα του να είναι ένας πλούσιος καπνέμπορος), τον κομμουνιστή και σπουδαίο ηθοποιό Τίτο Βανδή.

Από τα νεανικά του χρόνια στρατεύεται στο ΚΚΕ και δίνει το αγωνιστικό παρόν σε όλη του την ζωή. Στην ΕΑΜική Αντίσταση, όταν πρωτοστατεί με άλλους ομοϊδεάτες του καλλιτέχνες  (Δημήτρης Σταρένιος, Λυκούργος Καλλέργης, Ασπασία Παπαθανασίου, Αλέξης Δαμιανός κ.α), στο να ιδρυθεί ο ΕΑΜικός θίασος "Ενωμένοι Καλλιτέχνες", αργότερα όταν το ΚΚΕ βρίσκεται στην παρανομία, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής που που πάλευε ήταν σαν απλός μαχητής, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος και αρθρογράφος του "Ριζοσπάστη".

Ο Τίτος Βανδής, ο ΕΑΜίτης, ο κομμουνιστής, ο σπουδαίος ηθοποιός που το μεγάλο του καλλιτεχνικό ταλέντο ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας φτάνοντας στο Μπροντγουέι και στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια μορφή που άφησε το στίγμα της στην ιστορία των αγώνων του λαού μας και στον σύγχρονο πολιτισμό μας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger