Home » , , » Επιγραμματικές τοποθετήσεις για την έξαρση της εγκληματικότητας

Επιγραμματικές τοποθετήσεις για την έξαρση της εγκληματικότητας

Από giorgis , Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 | 6:48 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Σοκαριστικές είναι οι ειδήσεις που δημοσιεύονται σήμερα και αναφέρονται έξαρση της εγκληματικότητας. Πριν λίγο μαθαίναμε ότι ένας 36χρονος πατέρας χαροπαλεύει από δολοφονική επίθεση νεαρών που δέχτηκε στο Αργος, γιατί ο ίδιος τόλμησε να τους διαμαρτυρηθεί για την παρενόχληση (μάλλον σεξουαλική) που έκαναν στο ανήλικο κοριτσάκι του.

Τώρα πληροφορούμαστε για την σύλληψη άλλων τριών καθαρμάτων -και την αναζήτηση άλλου ένα- που βίασαν μια 24χρονη κοπέλα η οποία μάλιστα είναι τριών μηνών έγκυος και πάσχει από νοητική στέρηση.

Οσο με αφορά, ελάχιστα με ενδιαφέρει η αστυνομική εκδοχή των γεγονότων, όπως και δεν με απασχολεί η φυλετική καταγωγή θυμάτων και δραστών. 

Κάποιες επιγραμματικές τοποθετήσεις με την υπόσχεση ότι όταν βρω χρόνο θα ασχοληθώ αναλυτικά με το θέμα από μια οπτική σκοπιά η οποία δεν υπάρχει στα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Τώρα σε τίτλους:

α) Στον καπιταλισμό το έγκλημα είναι αναπόφευκτο επειδή είναι έκφραση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Νομιμοποιημένο έγκλημα είναι και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

β) Το έγκλημα δεν προκαλείται από ηθικά ή βιολογικά ελαττώματα των δραστών αλλά είναι αναπόφευκτο συστατικό της υπάρχουσας κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης.

γ) Το πολιτικό σύστημα και η υπάρχουσα  κοινωνική οργάνωση καθορίζει την έκταση και το είδος της εγκληματικότητας.

δ). Οι εγκληματίες δεν είναι κάποιοι παρανοϊκοί (υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις), "κοινωνικά απόβλητα" και τα σχετικά.  Αποτελούν "προϊόντα" της κοινωνίας στην οποία βρίσκονται.

ε).  Κάθε ιστορική περίοδο και ανάλογα της διάστρωση της κοινωνίας "παράγει"  την δικιά της μορφή και έκταση της εγκληματικότητας.

 Πιθανόν η αφαιρετική γραφή με την παράθεση διαπιστώσεων σε τίτλους, να δημιουργήσει παρανοήσεις. Δεσμεύομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω εκτενή αναφορά στο θέμα της εγκληματικότητας. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger