Home » , » 77 χρόνια από τη «σφαγή του Αιγάλεω»

77 χρόνια από τη «σφαγή του Αιγάλεω»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 | 2:21 π.μ.

Στις 29 Σεπτέμβρη 1944 ένας γερμανικός λόχος Ες-Ες μαζί με γερμανοντυμένους, Έλληνες φασίστες, σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο στη φτωχογειτονιά του Αη Γιώργη, στο Αιγάλεω.

Εκτέλεσαν, εν ψυχρώ, αμάχους κι ολόκληρες οικογένειες, έκαψαν ζωντανούς άντρες και γυναικόπαιδα. Αποτέλεσμα της ναζιστικής θηριωδίας 96 νεκροί και εκατοντάδες σπίτια καμένα.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές (όπως το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία" οι δολοφονημένοι ήταν περίπου 150, αρκετοί απ' τους οποίους κάηκαν ζωντανοί "κατά την πυρπόληση των οικιών τους".

Εδώ πρέπει να πούμε ότι στην περιοχή είχαν ήδη απομακρυνθεί οι δοτές δημοτικές αρχές και με λαϊκή συνέλευση είχε ανακηρυχθεί δήμαρχος ο Γιάννης Μπατζακίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

"Οι Γερμανοί, θορυβημένοι από τις δραστηριότητες του ΕΛΑΣ, αναζητούν εναγωνίως τρόπους ώστε να εξασφαλισθεί η επικείμενη αποχώρηση των τμημάτων τους από την ελληνική πρωτεύουσα, μέσω της μοναδικής διόδου που υπάρχει, της Ιεράς Οδού. Ουσιαστικά επιδιώκουν να τους δοθεί ένα πρόσχημα, για να εκκαθαρίσουν την περιοχή του Αιγάλεω από οποιαδήποτε για αυτούς απειλή. Παράλληλα, εξαπολύουν ένα κύμα τρομοκρατικής δράσης που περιλαμβάνει ληστείες, καταστροφές υποδομών και δολοφονίες πατριωτών, συχνά χωρίς αφορμή", αναφέρει η wikipedia, όπου και υπάρχει αναλυτική περιγραφή του γεγονότος.

Να συμπληρώσουμε ότι οι δολοφόνοι -Γερμανοί στρατιώτες και γερμανοντυμένα ντόπια καθάρματα- δεν τιμωρήθηκαν ποτέ γ' αυτό το φρικιαστικό έγκλημά τους.  

Δεν ξεχνάμε – δε συγχωρούμε τα εγκλήματα του ναζισμού και τους νεοναζιστές οπαδούς τους…

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger