Home » , , » Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 | 11:27 μ.μ.

Πηγή: Της Αννυς Παπαρρούσου* - Αυγή

Η δικαστική διαχείριση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ανέδειξε την προβληματική απόκριση του δικαστικού μηχανισμού στη σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης. Από την αρχή της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, διαπιστώνουμε ότι η κατηγορία που ασκείται στους κατηγορούμενους δεν είναι η αρμόζουσα.

Οι δύο πολίτες και οι τέσσερις αστυνομικοί που κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον Ζαχαρία Κωστόπουλο δεν κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, αλλά για θανατηφόρο σωματική βλάβη.  Ήδη η κατηγορία αυτή τους εντάσσει σε ευνοϊκότερο πλαίσιο ποινής, με άμεση επίπτωση και στους περιοριστικούς όρους που τους έχουν τεθεί και είναι επιεικέστατοι.

Στη συνέχεια, το κύριο έλλειμμα που αναδείχθηκε από την ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε ήταν η απροθυμία πίεσης προς τους αστυνομικούς να προσκομίσουν κρίσιμα για την ανάκριση στοιχεία, που θα φώτιζαν πτυχές της πραγματικότητας που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες.

Η συμβολή και η κινητοποίηση του φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του θύματος, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας που ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας για στοιχεία, αναπληρώνοντας τις αστυνομικές αρχές που εξαρχής αντιμετώπισαν με εχθρότητα αυτή την υπόθεση, ήταν καθοριστικές για την εξασφάλιση κρίσιμων στοιχείων και μαρτυριών που αφορούν την υπόθεση.

Στο επίπεδο, όμως, που έπρεπε να διαταχθούν βασικές και κρίσιμες ανακριτικές πράξεις (άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδέσεων των κατηγορουμένων, κλήση μαρτύρων, υλικό από κάμερες της γύρω περιοχής) δεν δόθηκαν οι σχετικές παραγγελίες, παρά τα αιτήματα της οικογένειας που τέθηκαν μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων της. Και ενώ η ανάκριση περατώθηκε τον Μάρτιο του 2019 και το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, η δίκη προσδιορίστηκε για τις 21.10.2020 ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, οπότε και αναβλήθηκε με αιτιολογία την αδυναμία διεξαγωγής της λόγω τον μέτρων για τον κορωνοϊό, για να προσδιοριστεί εκ νέου για τις 20.10.2021, τρία ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Ο χρόνος αυτός, παρά τις αφόρητες καθυστερήσεις στην απονομή του δικαίου, προφανώς δεν είναι ο εύλογος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης αυτής της βαρύτητας και δείχνει με σαφή τρόπο την απροθυμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με την υπόθεση και τα ζητήματα που αυτή θέτει σε πολλά επίπεδα.

Το αίσθημα της μη απονομής δικαίου διατρέχει όλη τη δικαστική πορεία της υπόθεσης και εντείνει τον πόνο της οικογένειας που θρηνεί για τον χαμό του δικού της ανθρώπου, ενώ οι δράστες αυτού του άγριου εγκλήματος συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους, χωρίς την παραμικρή ποινική κύρωση.

Παράλληλα, ωστόσο, κινήθηκε και μια παράπλευρη διαδικασία, που αφορούσε τους λοιπούς αστυνομικούς στους οποίους αρχικώς δεν ασκήθηκαν κατηγορίες, καθώς και τον διασώστη του ΕΚΑΒ, που, αν και είχαν και αυτοί σοβαρές ευθύνες διότι συνέβαλαν με την παρουσία τους και τη συνδρομή τους στον θάνατο του Ζακ, δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη στο αρχικό στάδιο.

Τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από προσφυγή μας κατά της απορριπτικής εισαγγελικής διάταξης για τη μήνυση που είχαμε ασκήσει κατά των υπόλοιπων εμπλεκομένων, εκδόθηκε διάταξη της εισαγγελέως Εφετών που δεχόταν την προσφυγή μας και εισηγούνταν την παραπομπή και των υπολοίπων σε δίκη. Η ανάκριση που διατάχθηκε κατά των προσώπων αυτών ανατέθηκε στον αρχικό τακτικό ανακριτή, που είχε ήδη κρίνει στο πρώτο στάδιο ότι οι συγκεκριμένοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ο οποίος, αντί να απέχει από τη διαδικασία εφόσον είχε ήδη εκφράσει την άποψή του επί της παραπομπής, διεξήγαγε την ανάκριση ερήμην της οικογένειας του θύματος, αφού ποτέ δεν εκλήθησαν οι νομικοί της εκπρόσωποι να λάβουν μέρος στην ανάκριση ασκώντας τα δικαιώματά τους.

Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη υπόθεση έχει χρεωθεί σε εισαγγελέα προκειμένου να εισαχθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί εάν και ποιοι από τους λοιπούς εμπλεκόμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη. Είναι προφανές ότι υπήρχε άπλετος χρόνος για να κινηθεί η Δικαιοσύνη εγκαίρως προκειμένου να υπάρξει μια διαδικασία με οριστικά προσδιορισμένους τους κατηγορούμενους και διασφαλισμένα τα δικονομικά δικαιώματα των παρισταμένων προς υποστήριξη της κατηγορίας, δηλαδή της οικογένειας του θύματος. Η ολιγωρία αυτή παίρνει τραγικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς την ανάγκη για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση και την προσβολή που συνεπάγεται για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η οικογένεια του Ζαχαρία Κωστόπουλου βιώνει αυτή την κατάσταση ως εμπαιγμό και οι νομικοί της εκπρόσωποι εμποδιζόμαστε στην άσκηση του έργου μας.

Με τα δεδομένα αυτά, όμως, σκιαγραφείται στην ουσία η άρνηση του δικαστικού συστήματος να ασχοληθεί σοβαρά με την κρίσιμη αυτή υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη.

* Η  Άννυ Παπαρρούσου είναι δικηγόρος, συνήγορος της οικογένειας του Ζακ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger