Home » , » Αν "ξεβρομίζαμε" από τα καθάρματα τότε που μπορούσαμε ....

Αν "ξεβρομίζαμε" από τα καθάρματα τότε που μπορούσαμε ....

Από giorgis , Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 | 12:00 μ.μ.


Του Γ. Γ.

Ο Επαμεινώντας Κορκονέας κατάγεται από οικογένεια Ταγματασφαλιτών συνεργατών των Γερμανών, ενταγμένων κατόπιν στις  εγκληματικές συμμορίες των Μαγγανά και Κατσαρέα που αιματοκύλισαν την περιοχή την περίοδο μετά τη Βάρκιζα και κατά τον εμφύλιο. Ο φονιάς ήταν μέλος του Πυρήνα Καλαμάτας της Χρυσής Αυγής στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

***

Στον Μελιγαλά ο ΕΛΑΣ νίκησε τους Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου και οι Πελοποννήσιοι έδωσαν μια πρώτη "προκαταβολή" στους δωσίλογους της περιοχής τους. 

Οι φήμες, οι οποίες έφταναν στην Αθήνα, ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικές. Οι πολίτες της Πελοποννήσου με τσεκούρια, κόσες και δικράνια ξεπάστρεψαν πολλούς από εκείνους, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν -ως συνεργάτες των Ναζί- σκότωναν και ρήμαζαν στη Λακωνία και τη Μεσσηνία ...

Ούτε καν με σφαίρες και μαχαίρια ...Με τσεκούρια και δικράνια, για να υποφέρουν, όπως στις ταινίες τρόμου. Μόνον που ο τρόμος εκείνος ήταν πραγματικός και δεν περιοριζόταν στο πανί της κινηματογραφικής αίθουσας ...



Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καρκάνη «Οι δοσίλογοι της κατοχής».

***

Μια φράση που μου έχει καρφωθεί στο μυαλό μου, είναι αυτή που μου είχε πει πριν τρεις δεκαετίες περίπου, σύντροφος Σλαβομακεδόνας, όταν έτυχε να βρεθώ για αρκετό καιρό στην Φλώρινα.
Οργανωμένος τότε στο ΚΚΕ, είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς συντρόφους της περιοχής, που είχαν αγωνιστεί μέσα απ' τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. 
Επειδή πάντα μου άρεσε η ιστορία και ειδικά ότι έχει σχέση με την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο πόλεμο, με κάθε ευκαιρία επιδίωκα να μου διηγούνται τις εμπειρίες που είχαν σαν αντάρτες. Πάνω στην συζήτηση ένα βράδυ, ένας σύντροφος μας είχε πει: Δυο μεγάλα λάθη έχει κάνει το ΚΚΕ, που τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Το ένα ότι υπέγραψε την συμφωνία της Βάρκιζας και το άλλο ότι μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς δεν έστησε Λαϊκά Δικαστήρια, όπως ζητούσαμε όλοι, για να "ξεβρομίζαμε" από τους ντόπιους προδότες. 

Αντε τώρα μετά την δικαστική απόφαση για τον Κορκονέα -και με δεδομένο την καταγωγή του φονιά- να μην σου ρθει στο μυαλό  το διαχρονικό σύνθημα: "Στον Μελιγαλά έγινε μισή δουλειά".

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger