Home » , » Μιλώντας για την "είδηση" την "ιεράρχησή" και "διαχείρηση" της

Μιλώντας για την "είδηση" την "ιεράρχησή" και "διαχείρηση" της

Από giorgis , Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 | 12:22 π.μ.

Του Γ.Γ

Πριν τρία χρόνια είχαμε μια ανάρτηση που την τιτλοφορούσαμε: "Η είδηση, η ιεράρχησή της και η διαχείριση της". 

Την ανακαλέσαμε στην μνήμη μας με αφορμή ένα τηλεφώνημα που πήραμε από φίλο αναγνώστη, ο οποίος μας επισήμανε ότι δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα τουιτ του Γεωργιάδη, με το οποίο "δεν ασχολείται κανένας", όπως μας γράφει, ενώ δεν αναφέραμε ούτε επιγραμματικά το fake news του προέδρου του ΣΕΗ Σπύρου Μπιμπίλα, με το οποίο «πέθανε» τον βιρτουόζο του κλαρίνου Γιώργο Μάγγα, τις εξελίξεις με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσει ο Μητσοτάκης από μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, από τον "παγκόσμιο σάλο" που δημιουργήθηκε με το βίντεο που διέρρευσε και εμφανίζει την Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, να απολαμβάνει την συμμετοχή της σε ένα φιλικό πάρτι, γεγονότα που υπάρχουν σε όλες τις ειδησεογραφικής ιστοσελίδες όπως μας υπογραμμίζει ο φίλος αναγνώστης.

Και εδώ είναι η αξιολόγηση και διαχείριση της είδησης που λέγαμε. Προφανώς οι ειδήσεις με τον τρόπο που ιεραρχούνται και το πώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι κάτι πολύ σημαντικό για το αστικό σύστημα και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που μια σειρά καπιταλιστές διατηρούν σωρεία επιχειρήσεων που προσφέρουν "ενημέρωση" και είναι ζημιογόνες. (Αλήθεια υπάρχει ημερήσια εφημερίδα που πουλάει 190 φύλα και διατηρεί στο μισθολόγιο της 21 άτομα;). 

Για όσους μάλιστα ασχολούνται με την πρόσφατη ιστορία μας ίσως είναι γνωστό το φερόμενο σαν γεγονός ότι όταν σχημάτιζε κυβέρνηση το 1965, ο αποστάτης, προερχόμενος από την Ενωση Κέντρου, Στέφανος Στεφανόπουλος, ο γεννήτορας του σημερινού πρωθυπουργού, Κώστας Μητσοτάκης απαίτησε να του αναθέσει το υπουργείο Συγκοινωνιών απειλώντας τον ότι διαφορετικά θα κυκλοφορούσε πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα. 
Το αναφέρουμε αυτό, γιατί να πούμε ότι διαχρονικά τα ΜΜΕ διαμόρφωναν σε μεγάλο βαθμό το οπτικό πεδίο του κόσμου, και απ' αυτή την άποψη σωστά δώσαμε έμφαση στη είδηση με την τραμπούκικη-απειλητική συμπεριφορά του Αδωνη Γεωργιάδη και η οποία αποτέλεσε την αφορμή να επικοινωνήσει ο φίλος αναγνώστης μαζί μας.

Εμείς είμαστε ένα μετερίζι που θέλουμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας, να προσφέρουμε εναλλακτική ενημέρωση
Δεν θα είχαμε λόγω ύπαρξης αν προβάλλαμε την ειδησεογραφία όπως τα καθεστωτικά ΜΜΕ. 

Φυσικά θα ασχοληθούμε με ένα εργοδοτικό έγκλημα -αυτά που ονομάζουν εργατικά ατυχήματα- και με τους αγώνες του δίνει η τάξη μας απέναντι στην επέλαση της ταξικής βαρβαρότητας. Καμιά διάθεση δεν έχουμε να χάσουμε τον χρόνο μας με οποιαδήποτε μαλακία πει κάθε αναγνωρίσιμο πρόσωπο και με ειδήσεις που σε μας δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον.
 (Στην περίπτωση της "είδησης" για τον "θάνατό" Γ. Μάγγα το μόνο που αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ΜΜΕ ακόμα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ). την μετέδωσαν χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να την διασταυρώσουν. Και εδώ είναι η διαφορά μας μ' αυτούς. Ποτέ δεν αναπαράγουμε σαν γεγονός μια φήμη ή πληροφορία που μας έρχεται αν δεν μπορούμε να την πιστοποιήσουμε). 

Υ.Γ: Δεν είναι καθόλου τυχαίο η απροκάλυπτη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στα κοινωνικά δίκτυα και στους χρήστες της, μια απ' τις ελάχιστες πηγές ενημέρωσης που δεν μπορεί να "ενσωματώσει" στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger