Home » , » Μια αναφορά στον Πιότρ Κροπότκιν (Γεννιέται σαν σήμερα το 1852)

Μια αναφορά στον Πιότρ Κροπότκιν (Γεννιέται σαν σήμερα το 1852)

Από giorgis , Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 | 2:00 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Σαν σήμερα 9/12/1852 γεννιέται ο Ρώσος πρίγκιπας και απ' τους βασικού θεωρητικούς του αναρχισμού Πιότρ Κροπότκιν. Στοιχεία από την βιογραφία του και για το ποιες ήταν οι πολιτικές του αντιλήψεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Εδώ μόνο δυο επισημάνσεις. Πέρα απ΄ τις όποιες μεγάλες θεωρητικές διαφορές έχουμε με τις απόψεις του δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσουμε ότι ήταν ακέραιος χαρακτήρας και στάθηκε με επαναστατική προσήλωση στα ιδεολογικά του πιστεύω. 

Γι' αυτό και ο Ι.Β Στάλιν την πολεμική που έκανε στον Κροπότκιν, στο άρθρο του "Αναρχισμός ή σοσιαλισμός;" την ξεκινούσε μ' αυτό τον τρόπο: "Εμείς δεν ανήκουμε στους ανθρώπους εκείνους που όταν αναφέρεις τη λέξη «αναρχισμός» γυρίζουν την πλάτη και σου λένε κουνώντας περιφρονητικά το χέρι: «Ορεξη που την έχεις ν' ασχολείσαι μ' αυτή την ιδεολογία, δεν αξίζει τον κόπο ούτε και να μιλάς γι' αυτήν!». Εμείς νομίζουμε πως μια τέτοια εύκολη «κριτική» είναι και ανάξια και ανώφελη". (Το αναφέρουμε σαν σύγκριση για το πώς αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιοι κομουνιστές τους αναρχικούς).

Περισσότερα για το τι πρέσβευε ο Κροπότκιν και οι οπαδοί του ρίξτε μια ματιά στο κείμενο: "Αναρχική τερροριστική δράση στην Ρωσία την πρώτη δεκαετία του 20 αιώνα". 

Επίσης για την επίδραση που είχαν οι ιδέες του στους πρώτους Ελληνες αναρχικούς μπορείτε να δείτε το άρθρο: "Η εμφάνιση των πρώτων σοσιαλιστικών ιδεών και σχημάτων στην Ελλάδα - Νηπιακή και εφηβική περίοδος"

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger