Home » » ¨Τι είναι ο προϋπολογισμός;

¨Τι είναι ο προϋπολογισμός;

Από giorgis , Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 | 4:54 μ.μ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 που δημοσιοποιήθηκε μας δίνει μια γεύση τι περιμένει τα λαϊκά στρώματα.
Νέα αύξηση στους έμμεσους και ειδικούς φόρους, που επιβαρύνουν κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ παράλληλα έχουμε άγριο «μαχαίρι» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο όνομα της «καμένης γης» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ απ’ την Ν.Δ (Η ίδια καραμέλα πιπιλίζετε δεκαετίες τώρα) και στο όνομα της «αποφυγής της χρεωκοπίας» που είπε ο Γ. Παπανδρέου, έχουμε έναν προϋπολογισμό βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ο οποίος λειτουργεί ως όχημα μετακύλισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.

Όχι ότι έχει καμιά διαφορά απ’ τους προϋπολογισμούς που κατέθετε η Ν.Δ.
Ολοι οι προϋπολογισμοί που καταθέτουν οι αστικές κυβερνήσεις είναι ίδιοι και οι όποιες διαφορές τους αφορούν δευτερεύοντα στοιχεία, αφορούν ποσοτικές και όχι ποιοτικές διαφοροποιήσεις στο βαθμο εκμετάλλευσης, στο βαθμό αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος.

Η βασική λειτουργία που επιτελεί κάθε προϋπολογισμός είναι η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Αυτή τη λειτουργία, όμως, την κρύβει, πίσω από ένα αταξικό πέπλο οικονομικής διαχείρισης του «κοινού μας σπιτιού», του κράτους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχει και ο παράγοντας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει και την χώρα μας.
Γ’ αυτό και ο καινούργιος προϋπολογισμός είναι πιο βάρβαρα ταξικός, είναι αναδιανεμητικός σε βάρος των εργαζόμενων και προς όφελος της κεφαλαιοκρατικής πλουτοκρατίας και των στηριγμάτων της, για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που περνάει ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger