Home » , » Εξελίξεις από το μέτωπο της εκπαίδευσης

Εξελίξεις από το μέτωπο της εκπαίδευσης

Από ciaoant1 , Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 | 3:15 μ.μ.

http://www.downloadgames2008.com/pic/340Thumb2.jpg

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη στρατηγική της κυβέρνησης δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η "Καθημερινή":

Αργότερα οι αλλαγές σε ΑΕΙ, εκλογικό νόμο
Προκειμένου να μην πυροδοτηθούν περαιτέρω αντιδράσεις

«Παράπλευρες» απώλειες ενδέχεται να έχει η προσήλωση της κυβέρνησης στη νομοθετική παραγωγή που εξυπηρετεί τους στόχους του Μνημονίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι τα διόλου δημοφιλή, αλλά αναγκαία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θίγουν εισοδήματα και ορισμένες οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών, σε μεγάλο βαθμό έχουν μειώσει την πολιτική ευελιξία την οποία θα μπορούσε να διαθέτει σε ομαλές περιόδους. Ετσι, μια σειρά από σοβαρές -εκτός Μνημονίου- καθαρά πολιτικές πρωτοβουλίες ενδέχεται είτε να καθυστερήσουν είτε να τροποποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να μην είναι τόσο ρηξικέλευθες όσο αρχικά σχεδιαζόταν.

Σε κάθε περίπτωση, πρωτοβουλίες όπως η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή ο εκλογικός νόμος θα τύχουν εξαντλητικής διαπραγμάτευσης εντός και εκτός κόμματος, προτού γίνει οποιοδήποτε βήμα. Η πορεία των σχεδιαζόμενων αλλαγών στη λειτουργία των ΑΕΙ αλλά και στο εκλογικό σύστημα, θα επηρεαστεί αναγκαστικά από τις εξελίξεις του ερχόμενου διμήνου.

Κάθε μία από τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προσκρούει σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Εκείνη για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προκαλεί δυστοκία μεταξύ πολλών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Φοβούνται αρκετοί βουλευτές ότι η καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών, σε συνδυασμό με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την καθιέρωση λίστας, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός «κλειστού» κύκλου επίλεκτων του εκάστοτε προέδρου. Η προσεκτική διατύπωση του κ. Ευ. Βενιζέλου περί μεταρρύθμισης της λειτουργίας των κομμάτων προτού τεθεί ζήτημα κατάργησης σταυρού ή σύστασης μονοεδρικών περιφερειών, είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα σκεπτικισμού. Εχουν προηγηθεί δημόσιες τοποθετήσεις και άλλων (λ.χ. του κ. Γ. Φλωρίδη), ενώ οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τον κρατούν ενήμερο για το μάλλον παγωμένο κλίμα στην Κ.Ο.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσκρούει στην ανησυχία πολλών στην κυβέρνηση για πυροδότηση «καυτού» μετώπου στην παιδεία. Οι χώροι των πανεπιστημίων υπήρξαν πάντοτε εστίες έντασης ακόμη και σε ομαλές περιόδους. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι κρίνουν ότι η ανακίνηση του ζητήματος στην παρούσα φάση ίσως έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις συγκεκριμένες απόψεις. Αντιθέτως, την προηγούμενη Τετάρτη, όταν με τη συνοδεία του κ. Ι. Πανάρετου συναντήθηκε επί δίωρο στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, του γνωστοποίησε ότι η προετοιμασία για τον νέο νόμο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων. Οι κ.κ. Διαμαντοπούλου και Πανάρετος ενημέρωσαν χθες μέλη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Ρόλο, και μάλιστα αυξημένο, φαίνεται ότι έχει αναλάβει πλέον το κόμμα και όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Ο πρωθυπουργός έχει ο ίδιος ζητήσει από τους υπουργούς να ενημερώνουν τα κομματικά στελέχη, ώστε να απορροφώνται πιθανοί «κραδασμοί» με την κυβέρνηση.


Απ' ότι λοιπόν φαίνεται, η κυβέρνηση το σκέφτεται ιδιαίτερα να ανοίξει πλήρως το μέτωπο της εκπαίδευσης, διότι απλούστατα ξέρει ότι δεν έχει συναίνεση, και στην εκπαίδευση οι φοιτητές, παρά τα χίλια-μύρια προβλήματα, είναι πιο οργανωμένοι και κινητοποιούνται σχετικά πιο εύκολα από πχ τους εργάτες που φοβούνται απολύσεις, δεν έχουν σωματεία, δεν έχουν καν το δικαίωμα να κάνουν συνελεύσεις, κτλ.

Άλλωστε, οι κινητοποιήσεις του 2006/2007 είναι ακόμα νωπές, και το ίδιο και η υποχώρηση της κυβέρνησης για το άρθρο 16, κτλ.



Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πιθανότατα θα κινηθεί πρώτα για να χτυπήσει τους πιο εύκολους στόχους, και θα καθυστερήσει την επίθεση της στο θέμα της εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις, ακόμα και φαινόμενο ντόμινο, καθώς πολλοί εργάτες σήμερα θα έβλεπαν τυχόν μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ως εφαλτήριο και για δικές τους κινητοποιήσεις, κάτι που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να το αντέξει αυτή η κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι χωρίς άσκηση χυδαίας βίας εναντίον του λαού (κάτι που επίσης είναι εντελώς αμφίβολο αν μπορεί να το αντέξει - στην πραγματικότητα, μάλλον θα εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τα πλήθη).

Άλλωστε, ούτε καν η -δεξιά- προεδρία της ΠΟΣΔΕΠ, της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών καθηγητών δηλαδή, δε δέχεται τα μέτρα της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ούτε έναν σύμμαχο εντός των πανεπιστημίων.

Καθηγητές ΑΕΙ στο Υπουργείο Παιδείας
«Θα γίνει μακελειό»

«Εαν ο νόμος για τα πανεπιστήμια κατατεθεί τελικά με τη μορφή που έχει σήμερα και χωρίς να δοθεί καμία σημασία στις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, τότε θα γίνει "μακελειό"»! Αυτό δηλώνει στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα «φωτογραφίζοντας» τις σχέσεις πανεπιστημιακών - υπουργείου Παιδείας.

«Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, την παραίτηση του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Αχ. Μητσού απο τη θεση του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας και τις συνεχείς απαξιωτικές δηλώσεις απο τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας η επικοινωνία μας με το υπουργείο Παιδείας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη» λέει η κυρία Μπουρνόβα.


Αλλά και στην πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση επίσης "μυρίζει μπαρούτι" - ιδού μερικές νεότερες εξελίξεις από το alfavita.gr:



Στη σημερινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας απο την Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Εκπαιδευτικών 24μήνου και ΑΣΕΠ και την ΠΕΑΕ η Υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου δεν δέχτηκε τους εκπαιδευτικούς και κάλεσε τα MAT απειλώντας τους ότι αν δεν βγούν απο το περίβολο του υπουργείου θα τους βγάλει με "άλλο τρόπο". Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί δεν υποχώρησαν και στις 14.00 ανέβηκαν στον 3ο όροφο του Υπουργείου απαιτώντας να συναντηθούν με την Υφυπουργό.

Το Υπουργείο τους ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχθεί αντιπροσωπεία τεσσάρων μόνο εκπαιδευτικών για συνάντηση με το Γ.Γ. του Υπουργείου Βασίλη Κουλαιδή. Στο μεταξύ το Υπουργείο παιδείας περικυκλώθηκε από ΜΑΤ τα οποία ανέβηκαν και στον 3ο όροφο του Υπουργείου. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι εκπαιδευτικοί καλούν για συμπαράσταση την εκπαιδευτική κοινότητα στο Υπουργείο και δηλώνουν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να τους δεχθεί η Υφυπουργός.

Εισβολή ομάδας εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας
Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών που έκανε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας παραβίασε την κεντρική είσοδο και εισέβαλε στο υπουργείο αναζητώντας την πολιτική ηγεσία που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε συνεδρίαση με το Συμβούλιο για την Έρευνα.

Πρόκειται για μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διοριστέων Εκπαιδευτικών και του Σωματείου Εκπαιδευτικών 24μήνου και ΑΣΕΠ που είχαν διοργανώσει την σημερινή συγκέντρωση. Όταν υπεδείχθη στους εκπαιδευτικούς να συγκροτήσουν 4μελή επιτροπή και να συναντήσουν τον γενικό γραμματέα Β. Κουλαϊδή, αυτοί αρνήθηκαν και τελικά ορίσθηκε πολύ αργότερα συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν τον διορισμό τους, εξέφρασαν όλες τις επιφυλάξεις τους περί ελαστικής εργασίας κλπ. στην υφυπουργό η οποία στο τέλος της συνάντησης αργά απόψε δήλωσε : « Όλες οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων(!!!), ενώ οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δεν ανατρέπονται. Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις». Και η υφυπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται για ελαστικές εργασιακές σχέσεις. (!!!)

Η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στην εισβολή των εκπαιδευτικών λέγοντας:

«Σήμερα στο υπουργείο Παιδείας έγινε μια εισβολή. Υπήρξαν βία και ζημιές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. (αντίθετα, το να μην πληρώνεις τους δασκάλους, να πετσοκόβεις μισθούς, να αφήνεις ακόμα και τα αστικά σχολεία να μαραζώνουν δεν είναι βία κατά την κυβέρνηση)


Την ίδια ώρα:


Και εταιρείες θα μπορούν να ιδρύουν φροντιστήρια
Και νομικά πρόσωπα θα μπορούν στο εξής να ιδρύουν φροντιστήρια στην Ελλάδα.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας ’ννα Διαμαντοπούλου, επεκτείνεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας φροντιστηρίων - πέραν των φυσικών προσώπων - και σε εταιρείες, για λόγους εναρμόνισης του εσωτερικού δικαίου με την οδηγία 2006/123/ΕΚ με την οποία ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Για να μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να ιδρύσει φροντιστήριο στην Ελλάδα θα πρέπει σωρευτικά να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η έδρα να βρίσκεται σε χώρα - μέλος της ΕΕ
β) στους σκοπούς του καταστατικού του να περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και
γ) να μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.
(με απλά λόγια, ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ουσιαστικά ιδιώτης ιδρύει ό,τι θέλει)
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger