Home » , » Λαϊκή εξέγερση στην Λιβύη

Λαϊκή εξέγερση στην Λιβύη

Από giorgis , Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 | 1:35 μ.μ.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Λιβύη είναι συνέπεια των τεκτονικών αλλαγών που επέφερε η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία στέλνοντας σημαντικά μηνύματα στους αραβικούς λαούς, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας και φόβου στους δυνάστες του. Η λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία στέλνει σημαντικά μηνύματα στους λαούς των αραβικών χωρών και έχει προκαλέσει ρίγη ανησυχίας και φόβου στους δυνάστες τους. Η κατάληξη που είχε ο μισητός δικτάτορας Μπεν Αλι, της Τυνησίας, όπως και το τέλος του Μπουμπάρακ στην Αίγυπτο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή αφού οι λαοί των περιοχών αυτών, είδαν ότι τα σιδερόφραχτα αραβικά καθεστώτα
που κατέχουν την εξουσία επιβάλλοντας τη σιωπή του τρόμου στους λαούς τους δεν είναι ανίκητα μπροστά στην λαϊκή ορμή.

Περασμένη ανάρτησή μας αναρωτιόταν: Ήταν η Αίγυπτος "μεμονωμένο φαινόμενο", ή θα εξαπλωθεί κι άλλού; Η απάντηση μας έρχεται σήμερα.

Στο στόχαστρο τώρα της λαϊκής θύελλας που έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο βρίσκεται ο πάλαι ποτέ «αντιιμπεριαλιστής» και «σοσιαλιστής» συνταγματάρχης Καντάφι. Είναι ο ίδιος ηγέτης που πριν κάποια χρόνια απέλυσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους, έφερε στην χώρα του πολυεθνικούς κολοσσούς –όπως την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία ExxonMobil, - για να λεηλατήσουν τον εθνικό πλούτο της Λιβύης, οδήγησε στην εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Οσα όμως προηγήθηκαν σε Τυνησία και Αίγυπτο, τροφοδότησαν τις κοινωνικές διεργασίες και ενθάρρυναν τα αραβικά αντιπολιτευτικά κινήματα και τους λαούς να αμφισβητήσουν και να αντιταχθούν πιο σθεναρά και αποφασιστικά στα καθεστώτα που τους καταδυναστεύουν, μη διστάζοντας να αμφισβητήσουν το πιο αυταρχικό καθεστώς της περιοχής. Αυτό της Λιβύης.

Αφορμή να εκδηλωθεί η λαϊκή οργή ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στάθηκε η προσωρινή σύλληψη του Φέτχι Ταρμπέλ, ενός ακτιβιστή δικηγόρου και επικριτή του καθεστώτος. Ένα αυθόρμητο λαϊκό ξεκίνημα έκανε την εμφάνιση του με συνέπεια να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτών σε μια σειρά πόλεις. Στη Βεγγάζη, στη Σύρτη τη Σέμπχα, ακόμη και στην αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα Τρίπολη.

Θα επανέλθουμε σ’ αυτές τις εξελίξεις γιατί είναι πρόωρο ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι το αποκαλούμενο φαινόμενο του πολιτικού ντόμινο θα σαρώσει και τη Λιβύη, που έχει κοινά σύνορα με τις επαναστατημένες Τυνησία και Αίγυπτο.



Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:02 μ.μ.

αμερικανοκινητες εξεγερσεις

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger