Home » , » Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Από ciaoant1 , Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 | 2:06 μ.μ.

Πέρασε πολύς καιρός με τον καπιταλισμό να αναπτύσσεται στη Δύση, με την Αγγλία, και μετά τις ΗΠΑ να αποτελούν την ηγετική δύναμη. Τώρα όμως το κεφάλαιο έχει βρει έναν νέο ξενισρτή, την Ασία, που του παρέχει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του.

Αυτό προκαλεί ένα σωρό ανακατατάξεις - εδώ πχ βλέπουμε τη Σουηδία να υιοθετεί "τη γλώσσα του μέλλοντος" (τα κινέζικα ντε) στα σχολεία της:

Sweden Is Planning To Offer Every Schoolchild Chinese Classes In The Next 10 Years
Sweden's education minister said Wednesday that all schoolchildren could be taught Chinese within 10 years, reports AFP. If Jan Björklund's plan goes ahead, Sweden will be the first country in Europe to make Chinese classes available to all students.

“Chinese will be much more important, from an economic perspective, than French or Spanish,” Björklund told the Dagens Industri newspaper.

“Not everyone in the business world speaks English,” said Björklund. “Very qualified businesses are leaving Europe to move to China.”
Και βέβαια υπάρχουν και τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα:

Γερμανικά για υποψήφιους μετανάστες
Στην Ισπανία, όπου η ανεργία φθάνει πλέον σε ποσοστά - ρεκόρ, όλοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να επιβιώσουν. Ο κοινοτάρχης ενός χωριού πιστεύει ότι βρήκε την απάντηση: μαθήματα γερμανικών για τους κατοίκους ώστε να προετοιμασθούν να μεταναστεύσουν στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη.Η καθηγήτριά τους όμως προσπαθεί να τους προειδοποιήσει ότι δεν είναι όλα τέλεια στη γη της μπίρας και των λουκάνικων.
...
«Δεν ξέρω ακόμα πόσο θα μπορώ να μείνω εδώ άνεργος» λέει ο Αντόνιο που δούλευε οικοδομή και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του δυσκολεύεται στην εκμάθηση γερμανικών. Λίγο νωρίτερα είχε ακούσει στο ραδιόφωνο τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ότι η ανεργία στην Ισπανία δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση, δηλαδή 8%, παρά το 2026. Σε 15 χρόνια δηλαδή. Τότε που η κόρη του Αντόνιο θα έχει ενηλικιωθεί. Σήμερα η ανεργία ξεπερνά το 20% στην Ισπανία - 4,6 εκατομμύρια Ισπανοί υπολογίζεται ότι είναι χωρίς δουλειά. Σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος της οικογένειας που να έχει εργασθεί τον τελευταίο χρόνο. «Μου φαίνεται σαν ψέμα» λέει ο Αντόνιο στον γερμανό δημοσιογράφο του «Spiegel» που έφθασε στην Εσπέρια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα των μελλοντικών μεταναστών. «Να δουλεύεις κάθε μέρα επί 13 χρόνια και μετά μηδέν. Τίποτα».


Το κεφάλαιο δεν αναπτύσσεται σε συνθήκες "ανθρώπινων μισθών", "ανθρώπινων ωραρίων", κτλ. Πρώτα θα καταστρέψει ότι βρει στο διάβα του, προκειμένου να αναγκάσει τους εργάτες να δεχτούν πολύ χειρότερες συνθήκες εργασίας, διαγράφοντας τις κατακτήσεις των τελευταίων 100 χρόνων, και μετά τα ξαναλέμε. Γι' αυτό βέβαια και σε εμάς δε προκαλεί ιδιαίτερη "έκπληξη" αυτή πχ η είδηση, που "εκπλήσσει" μόνο τους αφελείς, ή αυτούς που παριστάνουν τους έκπληκτους:

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, τα μισθολόγια -πλην του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000 τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης 125.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,2% από 9,1% που ήταν το Μάιο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο.


Είναι πράγματι μια είδηση που συμβολίζει ένα "τέλος εποχής":

Τέλος εποχής για τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία
Τέλος εποχής για τα διαστημικά λεωφορεία των ΗΠΑ. Μετά από 30 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης, το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί αύριο με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα είναι και η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα για τις ΗΠΑ.

Πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε ανακοινώσει την αναγέννηση των επανδρωμένων αποστολών στο διάστημα, με ταξίδια στη Σελήνη και μια νέα αποστολή με προορισμό τον Άρη. Έκτοτε, όμως, μεσολάβησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει τα φιλόδοξα σχέδια του προκατόχου του, καθώς η Αμερική δεν έχει πια την οικονομική δυνατότητα να στέλνει ανθρώπους στο Διάστημα.

Εάν, δηλαδή, οι ΗΠΑ θελήσουν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια αποστολή, θα πρέπει να αγοράσουν θέσεις από τους Ρώσους έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Η νέα αυτή εξέλιξη στεναχώρησε αρκετά τους εργαζομένους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με το μέλος του επιστημονικού προσωπικού του, Γκάρι Στιουτ, να δηλώνει ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό είναι το πραγματικό τέλος του προγράμματος διαστημικών πτήσεων της NASA. Δεν λέω ότι είναι αλήθεια, αλλά αυτή είναι η αίσθηση. Τα διαστημικά λεωφορεία αποσύρονται. Και δεν υπάρχει τίποτε στη θέση του».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η διακοπή των επανδρωμένων αποστολών σημαίνει επίσης ότι 9.000 εργαζόμενοι στα διαστημικά προγράμματα θα χάσουν τις δουλειές τους και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο.


Για τα περί δανεισμού, χρεωκοπίας, κτλ τα έχουμε ξαναπεί: Οι ΗΠΑ δε θα χρεωκοπήσουν, διότι δε συμφέρει την άρχουσα τάξη που ελέγχει την κατάσταση εκεί χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από το λαό. Γιατί να χρεωκοπήσουν, όταν μπορούν να τυπώσουν δολάρια, να τα χαρίσουν στις χρεωκοπημένες τράπεζες, και να καταληστέψουν το λαό, να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα, κτλ, κτλ, κτλ;

ΗΠΑ: Επέκταση του δανεισμού και πώληση κρατικής περιουσίας για την αποφυγή χρεοκοπίας
Παρασκηνιακές συζητήσεις γίνονται στις ΗΠΑ για την εύρεση εναλλακτικών, σε περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την πρόταση για επέκταση του δανεισμού και με στόχο να αποτραπεί μία επικείμενη χρεοκοπία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Παράλληλα, στην πώληση κινητής και ακίνητης κρατικής περιουσίας θα προχωρήσουν, καθώς φαίνεται, οι ΗΠΑ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Τυχόν αποτυχία να αυξήσουν το όριο του χρέους στα 14,3 τρισ. δολ. μέχρι τις 2 Αυγούστου θα μπορούσε να εξωθήσει την χώρα στην χρεοκοπία από αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της και άλλες υποχρεώσεις. Μία τέτοια κίνηση θα έσπρωχνε τη χώρα στην ύφεση προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές όλου του κόσμου. (σ.σ. άρα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει συμφέρον να τυπωθούν δολάρια "μέχρι τέλους" και να δωθούν στις τράπεζες, έτσι δεν είναι; )

Παράλληλα, στην πώληση κινητής και ακίνητης κρατικής περιουσίας θα προχωρήσουν, όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι Ρεπουμπλικανοί μάλιστα προσδιόρισαν το ύψος της αύξησης των εσόδων σε 150 δισ έως 200 δισ.


Πλέον μόνο εκεί βασίζονται: Στη στρατιωτική δύναμη. Την ίδια ώρα λοιπόν που βάζουν λουκέτο ακόμα και στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA, οι ΗΠΑ αυξάνουν (ναι, αυξάνουν) τα κονδύλια για το στρατιωτικό τους προϋπολογισμό:

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 649 δισ. δολαρίων για την άμυνα
Το μέτρο, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 336-87, θα αυξήσει τον προϋπολογισμό βάσης του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2012 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, κατά περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τα σημερινά επίπεδα.


-Πιο γρήγορα, θα αργήσουμε στη δουλειά!
-Ποια δουλειά, ξέχασες ότι με απέλυσαν διότι δεν ήμουν αρκετά παραγωγικός;

Στην Αγγλία, ένα ακόμα think-tank της άρχουσας τάξης μας είπε ότι "χρειάζεται να επιβληθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας, ύψους 20 δις λιρών, και να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης...στα 70 χρόνια". Άντε, και εις ανώτερα. Όσο για την άρχουσα τάξη, αυτή προφανώς μπορεί και "πρέπει" να συνεχίσει να τσεπώνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου εις βάρος μας.

UK needs £20bn more austerity and retirement at 70, says PwC
To bring public debt back down to just below 40pc of GDP by 2050, where it was in 2007 before the financial crisis, would require fiscal tightening of around 1.3pc of GDP by 2020, PwC said. That would mean both a further £20bn of austerity and an increase in the planned retirement age to 70.


Ρωσία: 23 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας - 101 δισεκατομμυριούχοι
Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ» στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια. Ετσι ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτασε το 22,9 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού της Ρωσίας. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η αύξηση κατά 17% του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, που οφείλεται στην ανάλογη αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Εξέλιξη που δεν αναπληρώθηκε με αύξηση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΦΟΡΟΥΜ», Ανατόλι Μπαράνοφ, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φτωχούς, αλλά για τους εντελώς εξαθλιωμένους ανθρώπους. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» στη Ρωσία, που υποτίθεται υπολογίζει το κόστος των βασικών αναγκών των ανθρώπων, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το συσσίτιο στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κι αυτά την ώρα που στις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις υπογραμμίζεται πως η κρίση τελείωσε κι η ρωσική οικονομία βρίσκεται ξανά σε άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι υψηλές, μεγαλώνοντας τα κρατικά έσοδα από τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων.

Ωστόσο, δεν αυξάνει μόνο ο δείκτης της φτώχειας αλλά κι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία. Ετσι σύμφωνα με το «Forbes» ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία - οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στη διάρκεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης της δεκαετίας του 1990 - αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010. Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.


Τι έκανε λέει; Ε όχι και να φορολογηθούμε εμείς. Να φορολογηθούν τα "κορόιδα". Αν φορολογήσετε εμάς, θα πάμε αλλού

«Σεισάχθεια» για τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις
Και βουλευτές του Σαρκοζί ζητούν μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη

Οι μεγάλοι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που μετέχουν στο δείκτη CAC 40, οι εταιρείες δηλαδή με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο γαλλικό χρηματιστήριο, φορολογούνται σήμερα πολύ λιγότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Πιέρ-Αλέν Μιέ, αρμόδιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για θέματα προϋπολογισμού, διαπιστώνει επίσης: «Η επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν απέχει πολύ από τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή 33%. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 2000 μισθωτούς, φορολογούνται με 13%. Οι εταιρείες που μετέχουν στον CAC 40, φορολογούνται μόνο με 8% κατά μέσον όρο. Ο συντελεστής της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας, της Total, βρίσκεται στο 0%».


Ας συγκρίνουμε τώρα και με μερικές ειδήσεις από την Κίνα:


Το δολλαριο-κεντρικό σύστημα που υπήρχε μεταπολεμικά έως και σήμερα απλά δεν έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και τους συσχετισμούς δύναμης. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μόνη υπερδύναμη, άρα και το δολάριο δε θα είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όπως ήταν ως τώρα. Το SDR που πρωθείται είναι ένας συνδυασμός δολαρίυ, ευρώ, γιεν και στερλίνας - μόνο που θέλουν σιγά-σιγά να μπει στην "εξίσωση' και το γουάν, αλλά και ο χρυσός (που όπως έχουμε δει σε παλιότερες αναλύσεις στην πραγματικότητα θα αποτελέσει τελικά την "μεγάλη επιστροφή', καθώς όλα τα νομίσματα πληθωρίζονται, υποτιμούνται, και άρα είναι ακατάλληλα για αποθήκευση πλούτου, σε αντίθεση με το χρυσό.

Παγκόσμιο νόμισμα με τη συμμετοχή της Κίνας προτείνει νομπελίστας
Η Κίνα, σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz., διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων, και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει λόγο στον τρόπο διαμόρφωσης του παγκόσμιου αποθεματικού συστήματος.

Έχει έρθει η ώρα η Κίνα να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ θα πρέπει να ιδρυθεί ένα «παγκόσμιο νόμισμα» με την Κίνα να αποτελεί μέρος του καλαθιού, ανέφερε σε συνέντευξή του στη κινεζική Xinhua ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.


Μετά την απομάκρυνση του Στρος-Καν, η Κίνα προωθούσε την ιδέα ενός δικού της υποψήφιου για τη θέση. Αυτό δεν προχώρησε, και τελικά υποστήριξε την υποψήφιο της Ευρώπης. Με ανταλλάγματα όμως...

Η Lagarde δίνει στην Κίνα σημαντικό πόστο στο ΔΝΤ
Θέση στα ανώτερα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να δώσει στην Κίνα η Christine Lagarde, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενες πηγές από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, η νέα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αναμένεται να δημιουργήσει μία ακόμη θέση αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ (αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5). Την θέση αναμένεται να καταλάβει ο Min Zhu, ο οποίος εκτελούσε χρέη ειδικού συμβούλου του Dominique Strauss Kahn και στο παρελθόν έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Με την εξέλιξη αυτή, η Ασία θα ελέγχει δύο ανώτατες θέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
καθώς έχει και μία έδρα στην ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή, την οποία καταλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugarathnam.

«Ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει» δήλωσε η ίδια στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως επικεφαλής του ΔΝΤ και συμπλήρωσε: «Αυτή την στιγμή κινούνται οι τεκτονικές πλάκες και αυτό πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου»


Chinese go abroad for bargains
The Chinese are coming - with cash and credit cards in hand.

Cities from Paris and London to New York and Tokyo are witnessing shopping sprees by hordes of Chinese buyers, who are spending money like there's no tomorrow on their favorite foreign luxury brands.

In 2010, more than 57 million Chinese traveled abroad, up 20.4 percent from a year earlier. They spent a staggering $48 billion in overseas destinations, figures from the National Tourism Administration showed.

Chinese tourists earned themselves the title of the biggest spenders in France and the United Kingdom last year.

The country's international travel market is expected to grow by 17 percent annually over the next decade and to reach some 1.54 trillion yuan ($237.84 billion) in 2020, driven by rising incomes and aspirations, according to a recent report released by the Boston Consulting Group.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger