Home » , , » Μίνι-κραχ στα χρηματιστήρια: Μερικές σημειώσεις για την αυριανή μέρα - και όχι μόνο

Μίνι-κραχ στα χρηματιστήρια: Μερικές σημειώσεις για την αυριανή μέρα - και όχι μόνο

Από ciaoant1 , Κυριακή 7 Αυγούστου 2011 | 11:00 μ.μ.


Το πρωτοσέλιδο αυτό είναι από το 1929, αλλά ίδια πρωτοσέλιδα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, θα ξαναδούμε στις εφημερίδες και στο σήμερα. Αύριο προβλέπεται χαμός στις χρηματαγορές - ήδη τα χρηματιστήρια του Ισραήλ (που έκλεισε προσωρινά λόγω των μεγάλων απωλειών) και των Αραβικών χωρών, που λειτουργούσαν σήμερα, κατέγραψαν πολύ μεγάλες πτώσεις, "δείχνοντας το δρόμο" για τους υπόλοιπους.

Η άρχουσα τάξη απαιτεί "αίμα", σαν τους Θεούς που θέλουν θυσίες για να στείλουν βροχή. Αυτό βέβαια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους λαούς: Με μια πρόχειρη ματιά βρίσκουμε μόνο για σήμερα (φαντάσου σε βάθος χρόνου τι έχουμε να δούμε) στα ΜΜΕ ένα σωρό ειδήσεις για
  • Κινητοποιήσεις των "αγανακτισμένων" στην Ελλάδα
  • Επανακατάληψη της πλατείας Puerta de Sol στην Ισπανία μετά από μάχες με την αστυνομία
  • Πορείες 250.000 ανθρώπων στο Ισραήλ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του κράτους
  • Ακόμα και ταραχές στην Αγγλία (δεν ξέρω λεπτομέρειες)

Έλα όμως που αυτά πρέπει να εξελιχθούν διότι...δεν επαρκούν. Η άρχουσα τάξη δε θα σταματήσει να επιτίθεται μέχρι
  • Να γίνουν οι εργάτες αρκετά "ανταγωνιστικοί' (φτωχοί) ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών
  • Να δωθούν αρκετά λεφτά στις τράπεζες για να καλύψουν τις τρύπες των ισολογισμών τους, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων

Εξ ου και τα -χωρίς τελειωμό- μέτρα "λιτότητας".

Και γι' αυτό η Αμερική αργά ή γρήγορα, εκμεταλλευόμενη τον "πανικό" που θα κυριαρχήσει από αύριο στις χρηματαγορές, θα τυπώσει τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων. Και ομοίως θα πράξει, τουλάχιστον προς το παρόν, και η ευρωζώνη
(η Γερμανία, προς το παρόν, φωνάζει περισσότερο για να εκβιάσει/φοβίσει τους "εταίρους" της να δεχτούν τη δική της κυριαρχία επί αυτών, καθώς και ένα σωρό μέτρα "λιτότητας" για τους λαούς). Αυτό μάλλον θα ανακοινώσουν σήμερα και οι πανικόβλητοι ηγετίσκοι των G20, G7, και όλου του κακού συναπαντήματος. Αυτοί εξάλλου οι τύποι είναι της πλάκας, και τώρα που τα πράγματα ζορίζουν φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι του "γλυκού νερού" (όχι βέβαια ότι οι λαοί έχουν δημιουργήσει και μια σοβαρή αριστερά απέναντι τους ως ένα "αντίπαλο δέος", οπότε συνεχίζουν).

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν σοβαρό πρόβλημα, και ακόμα και η Γερμανία δε νομίζω ότι μπορεί να τις αφήσει έτσι. Αργότερα βέβαια η Γερμανία θα επανεξετάσει τη στάση της, αλλά προς το παρόν μάλλον βαδίζουμε προς ένα συνδυασμένο ωκεανό πληθωριστικού χρήματος που θα χαριστεί στις τράπεζες, τόσο από τη FED, όσο και από την ΕΚΤ (κάτι που θα υποτιμήσει δραστικά τα νομίσματα, φαινόμενο που για μια ακόμα φορά θα παρουσιαστεί ως μια "αύξηση του χρυσού"). Και βέβαια από εδώ και πέρα έχει αλλάξει και η "ψυχολογία του πλήθους", τόσο των επενδυτών στα χρηματιστήρια, όσο και ανάμεσα στον "απλό κόσμο", και αυτό θα ενισχύσει τις κρίσεις, ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Ειδικά αν καθυστερεί η Αμερική ή η Ευρώπη να τυπώσει αρκετό χρήμα, θα γίνεται χαμός, ενώ αν τυπώνουν χρήμα, πάλι θα γίνεται χαμός, με τα νομίσματα να πέφτουν ακόμα περισσότερο και την ισοτιμία του χρυσού να εκτοξεύεται.

Οι λαοί πολύ θα ήθελαν ίσως να "ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους" (αν έχουν δουλειά βέβαια) σαν να μη συμβαίνει αυτό το "κακό όνειρο". Αυτό εξάλλου έκανε η προηγούμενη γενιά, που "κοίταζε τη δουλειά της", βγήκε στη σύνταξη και "ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα".

Αυτό όμως είναι πλέον "όνειρο θερινής νυκτός".

Αυτό είναι το μέλλον για πολλούς από εμάς:


Το 1929 η εργατική τάξη υπέφερε επί μία δεκαετία ασύλληπτη βαρβαρότητα. Και μετά ήρθε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος, που εξόντωσε μαζικά πολλούς "περισσευούμενους" εργάτες στα πεδία των μαχών, και έβαλε τους υπόλοιπους να δουλέψουν στα εργοστάσια κατασκευής πολεμικού υλικού. Αυτή ήταν η "ανάκαμψη".

Και αυτή είναι ήδη η άποψη πχ του Tea Party στην Αμερική, που προτείνει να προσληφθούν οι άνεργοι εργάτες σε εργοστάσια κατασκευής αεροπλανοφόρων, και άλλου πολεμικού υλικού, ώστε έτσι να "τονωθεί η οικονομία".

Είναι "μακρινό" το σενάριο ακόμα, και σίγουρα αύριο ειδικά θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στις χρηματαγορές, αλλά σίγουρα αξίζει να το έχουμε από τώρα υπόψη μας για το μέλλον:
If we decided to build a couple of new carriers, thousands of workers would be hired for the shipyards. Thousands of employees would be hired for the steel mills that would provide the steel for the hull and various sub contractors would hire thousands. Do you know what that means?It means they would receive paychecks and go out and spend that money. That would help a recovery. That is a shovel ready project!Increasing spending for the military does a couple of things. It not only not only stimulates the economy, it protects our nation. 

Το παραπάνω καρτούν είναι από το 1912 (100 χρόνια πριν), που σατιρίζει τον έλεγχο και των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων από τους κεφαλαιοκράτες. Τα πράγματα δεν αλλάζουν, αν δεν τα αλλάξουμε εμείς.

Η άρχουσα τάξη πρέπει να ανατραπεί. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η οργάνωση του λαού εναντίον της. Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις απλά πρέπει να ανέβουν πολλά επίπεδα, ιδεολογικά και πολιτικά, αλλιώς βαδίζουμε προς μια μεγάλη ήττα ιστορικών διαστάσεων.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger