Home » , » 18,4 δισ δολάρια ετησίως κοστίζει ο πόλεμος Ερντογάν-Στρατηγών εναντίων των Κούρδων

18,4 δισ δολάρια ετησίως κοστίζει ο πόλεμος Ερντογάν-Στρατηγών εναντίων των Κούρδων

Από giorgis , Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 | 4:03 μ.μ.

Μια τεράστια επιχείρηση εκδίκησης εκδήλωσαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που δέχτηκαν από αντάρτες του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 μέλη του Στρατού-Στρατοχωροφυλακής κλπ.

Έχοντας την ανεπίσημη άδεια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εισέβαλαν βαθιά στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν στο οποίο βάλλουν από αέρος και εδάφους. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, περίπου 1000 κομάντος επιχειρούν στα ορεινά εδάφη μερικά χιλιόμετρα εντός της ιρακινής επικράτειας και προς το παρόν οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 21 αντάρτες. Στην επιχείρηση του Στρατού συνδράμουν επιθετικά ελικόπτερα AW-1W Super Cobra καθώς και μαχητικά αεροσκάφη.

Για την ποιότητα της τουρκικής απάντησης είχε προϊδεάσει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, που ανέφερε ότι  "Θα τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την θάνατο των 26 ανδρών μας χθες".

Όμως ο πόλεμος του Τουρκικού Κράτους μπορεί να έχει πολύ αίμα και πόνο, που πληρώνουν από κοινού ο Τουρκικός και ο Κουρδικός λαός, αλλά έχει επίσης πολύ κέρδος. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα πολιτικά οφέλη που εισπράττει η κυβέρνηση Ερντογάν και το σύνολο του αστικού καθεστώτος συσπειρώνοντας τον πάμφτωχο τουρκικό λαό με τον εθνικιστικό παροξυσμό που καλλιεργούν, διχάζοντας ταυτόχρονα την εργατική τάξη της Τουρκίας, ούτε στη γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιχειρεί η Άγκυρα, ιδίως όπως της προτάθηκε από τον Χένρυ Κίσινγκερ, αναλαμβάνοντας φρουρός των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αναφερόμαστε στα κολοσσιαία οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τον πόλεμο (πολεμικές βιομηχανίες, εργολάβοι, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εμπορικές επιχειρήσεις που διεκδικούν την τροφοδοσία του τεράστιου τουρκικού στρατού κλπ).

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: στο απίστευτο ποσό των 18,4 δις δολαρίων το χρόνο φτάνει το κόστος του πολέμου στο τουρκικό Κουρδιστάν για το τουρκικό κράτος, σύμφωνα με ομολογία του Τούρκου υπουργού  Faruk Çelik. Ο Çelik είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όπως δήλωσε σε ΜΜΕ συνολικά το τουρκικό κράτος από το 1984 που ξεκίνησε ο αγώνας του PKK έχει δαπανήσει για τον πόλεμο 400 δις δολάρια.

Μια άλλη προσέγγιση παρουσίασε για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κουρδικού Κογκρέσου Hamma Mirwaisi όταν ανέφερε ότι το τελικό κόστος του πολέμου για την Τουρκία μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από ότι μέχρι στιγμής εκτιμάται με αποτέλεσμα σήμερα η τουρκική κυβέρνηση να δαπανά περισσότερα από όσα είναι τα έσοδα της. Συμπληρώνοντας ο εκπρόσωπος του Κουρδικού Κογκρέσου δήλωσε ότι  η τουρκική οικονομία είναι εκτός ελέγχου και το φάσμα της πτώχευσης της γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Η Τουρκία σήμερα είναι αναγκασμένη να δανείζεται για να μπορεί να διεξάγει τον πόλεμο κατά του Κουρδικού λαού και να μπορεί να κατέχει το Κουρδιστάν.

Θέλοντας να αναδείξουμε το βάθος και την ταξική ουσία των επιλογών της κυβέρνησης Ερντογάν, ενδεικτικά παρουσιάζουμε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Πολεμικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SaSaD) ο οποίος εκπροσωπεί 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα Άμυνας-Ασφάλειας, όπου τα χρήματα που δαπάνησαν οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2008 έφτασαν τα 228 εκατ. δολάρια (168 εκατ. ευρώ) ενώ μαζί με τα χρήματα που δαπάνησε η Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (ΓΠΒ) το συνολικό ποσό ξεπέρασε το 2008 τα 500 εκατ. δολάρια (256,4 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 τα ποσά που είχε δαπανήσει μόνο η πολεμική βιομηχανία της χώρας (όχι η ΓΠΒ) ήταν 120 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ) και το 2004 μόλις 64 εκατ. δολάρια (47 εκατ. ευρώ).

Δηλαδή, τα χρήματα που δαπάνησαν οι πολεμικές βιομηχανίες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2008 ήταν αυξημένα κατά 781% σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν από αυτές 4 μόλις χρόνια νωρίτερα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δαπανήθηκε για την ανάπτυξη εγχωρίων οπλικών συστημάτων όπως την φρεγάτα Milgem, το εθνικό άρμα Altay, το επιθετικό ελικόπτερο σε συνεργασία με την εταιρεία AgustaWestland καθώς και άλλα προγράμματα.

Τα συνολικά έσοδα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας για το 2008 με βάση τα στοιχεία του  SaSaD ήταν 2,32 δις δολάρια (1,7 δις ευρώ). Οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων για το έτος 2008 ήταν 576 εκατ. δολάρια (422 εκατ. ευρώ) και το 2007 420 εκατ. δολάρια (307,5 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση κατά 37%. Όσον αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών του έτους 2008 το 33% της αξίας αυτών αφορούσε το διάστημα και την αεροναυπηγική βιομηχανία, το 29% χερσαία συστήματα, 13% ηλεκτρονικά συστήματα, 9% όπλα πυρομαχικά ρουκέτες πύραυλοι, 9% λογισμικό και συστήματα πληροφορικής και τέλος 7% λοιπούς τομείς.



ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437  diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger