Home » , , » Ανεβαίνει ξανά η πολεμική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανεβαίνει ξανά η πολεμική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Από giorgis , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 | 4:04 μ.μ.

Οι λαοί της περιοχής δεν πρόκειται να γλυτώσουν εύκολα από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων της περιοχής, που αλληλοδιαπλέκονται με την αδημονία για τεράστια κέρδη από πολυεθνικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τις βλέψεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Ερντογάν στέλνει  4 τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην ΑΟΖ Κύπρου. Τα δύο τουρκικά σκάφη, το ένα με νορβηγική σημαία και το άλλο των νήσων Φερόε, βρίσκονται 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ακάμα, στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή το Piri-Reis βρίσκεται στην περιοχή του οικοπέδου "9" και κάνει έρευνες. Ένα τέταρτο ερευνητικό σκάφος θα διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές γύρω από την Κύπρο αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ σε ομιλία του σε συνέδριο της του ΑΚΡ στην Καισαρεία. Όλα τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά.

Παράλληλα, στους ουρανούς της Μεσογείου ανεβαίνει επικίνδυνα η πολεμική ένταση. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το θερμό πολεμικό επεισόδιο είναι θέμα χρόνου. Οι εκτιμήσεις τους τροφοδοτούνται από επεισόδια όπως  αυτό στο οποίο δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρακολουθούσαν από πολύ κοντινή απόσταση (ακτίνας βολής AIM-120) τα ισραηλινά μαχητικά στην Κύπρο, όπου τα τελευταία ασκούντο επί ώρες σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής στο νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν στο ίδιο ύψος με τα ισραηλινά αεροσκάφη, αλλά σε απόσταση 30 μιλίων από αυτά θέλοντας να στείλουν το  μήνυμα τηςΤουρκίας ότι ακόμα και στο νοτιότερο σημείο του FIR Λευκωσίας η Τουρκία θα έχει παρουσία. Στην άσκηση αυτή που διήρκησε από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι συμμετείχαν συνολικά 16 Ισραηλινά αεροσκάφη μαχητικά και ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία όπως αναφέρει η σχετική ΝΟΤΑΜ πρόκειται να ασκηθούν πάλι εντός του FIR Λευκωσίας στις 27 και 28 Οκτωβρίου με εναλλακτικές ημερομηνίες την 24η και 28η Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, ελικόπτερα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν σε άσκηση στην Κύπρο.  Έξι επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και δύο Sikorsky S-70 πέταξαν από την αεροπορική βάση Ramon προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου πραγματοποίησαν ασκήσεις ανεφοδιασμού και από-προσγειώσεων ανά ζεύγη. Τα ισραηλινά ελικόπτερα παρέμειναν στον εναέριο χώρο της Κύπρου για 4,5 ώρες και όπως αναφέρουν πηγές η ίδια άσκηση θα επαναληφτεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»αναφέρει ότι κινούνταν σε σχηματισμούς ανά ζεύγη, δοκίμασαν τεχνικές πτυχές για πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο, όπως τα υψόμετρα, τις ταχύτητες, τις αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια.

Το σενάριο της άσκησης των ισραηλινών ελικοπτέρων αποκαλύπτει αφενός την τεράστια αλληλοδιαπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αφετέρου τους πολεμικούς προσανατολισμούς αυτήςτης στρατηγικής συμμαχίας. Καθώς τα επιτελεία της Εθνικής Φρουράς και του Ισραηλινού ΓΕΣ εκτιμούν ότι σε ενδεχόμενη σύγκρουση, το βασικό σχέδιο των Τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού θαείναι η διάρρηξη με κίνηση τεθωρακισμένων δυνάμεων της αμυντικής διάταξης της Εθνοφρουράς και η κίνηση τους σε επιθετικούς άξονες μεταξύ Λάρνακας και Λευκωσίας, κρίνουν κρίσιμη την αναχαίτιση στο έδαφος των προελαυνόντων τουρκικών θωρακισμένων ταξιαρχιών. Για αυτό και δίνουν τόση βαρύτητα στη δράση των ισραηλινών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D, τα ελικόπτερα που θεωρούνται φονείς των τεθωρακισμένων. Μάλιστα προγραμματίζεταικαι κοινή άσκηση με τα κυπριακά gunship Mil Mi-35, καθώς στόχος και αποστολή των ισραηλινών AH-64D, είναι να απαλείψουν την απειλή από τιςυπέρτερες δυνάμεις τεθωρακισμένων των τουρκικών δυνάμεων.

Ας αφήσουμε όμως την Κύπρο και ας στραφούμε στο Αιγαίο, όπου σε έγγραφο-ενημέρωσης των Γενικών Επιτελείων, διαπιστώνεται επιθετικότερη τουρκική στάση, που χρονικά προσδιορίζεται στις 28 Σεπτεμβρίου, ειδικά μετά από την έναρξητων ερευνών για φυσικό αέριο στη Κύπρο. Από τα στοιχεία προκύπτει μείωση του αριθμού των προκλήσεων, αλλά κατακόρυφη αύξηση της έντασης, με πολύ πιο επιθετικές ενέργειες, όπως η τελευταία υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι“μετά από διάστημα ενός περίπου έτους τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που εισήλθαν στο FIR Αθηνών εκτέλεσαν εμπλοκή με τα Ελληνικά μαχητικά που τα αναγνώρισαν, επαναφέροντας στο προσκήνιο πρότερη τακτική της ΤουρκικήςΠολεμικής Αεροπορίας. Επισημαίνεται ότι η τελευταία εμπλοκή αεροσκαφών πριν την 28-9-11 είχε πραγματοποιηθεί την 15η Σεπ 2010”. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτελών, από εκείνη την ημέρα και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, από τους εννέα σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών που μπήκαν στο Αιγαίο “οι επτά εξ αυτών, εκτέλεσαν εμπλοκές με τους Ελληνικούς σχηματισμούς χωρίς όμως αυτές να δύναται να χαρακτηριστούν παρατεταμένες”.

Η εξήγηση που δίνεται από τους στρατιωτικούς έχει να κάνει “με τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για άντληση υδρογονανθράκων και, δευτερευόντως με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Λιβύη, Συρία,Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία, ένταση Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων) στα πλαίσια προσπάθεια της Τουρκίας να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και όχι μόνο”.

Τα στοιχεία του Πεντάγωνου αποκαλύπτουν ότι μέχρι να αρχίσουν οι έρευνες στην Κύπρο και το Ελληνικό κράτος να επενδύσει πολιτικά στην στρατηγική στρατιωτική συμμαχία με το κράτος  τρομοκράτη της περιοχής, η πολιτική είχε σαφώς τα πρωτεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαφαίνονταν ένας βαθμός συνεννόησης στο Αιγαίο και οι πολεμικοί δείκτες είχαν πάρει την κατιούσα. Για μια ακόμη φορά η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων και τα τεράστια οικονομικά-γεωστρατηγικά συμφέροντα που συνδέονται με αυτή την εξέλιξη, είναι το πιο σύντομο δρομολόγιο για την αμφισβήτηση της ειρήνης, της στρατιωτικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και της απαίτησης για πολεμικούς εξοπλισμούς. Ήδη, η ένταση που καταγράφεται μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών Γαλλίας-Γερμανίας-ΗΠΑ και τα διόλου τυχαία, χρονικά, συνέδρια όπως το 1ο Συνέδριο DEWO (Defence World) "Αμυντικοί Εξοπλισμοί και Επιχειρηματική Ανάπτυξη" που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, συνδέονται με τους νέους γύρους των ελληνικών πολεμικών εξοπλισμών.

Ας δούμε όμως τα στοιχεία που καταγράφουν τα εξής:

•Οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου συνεχίζονται το 2011 χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε αριθμό αεροσκαφών από την προηγούμενη 5ετία.

• Το 2010 σημειώθηκε μικρότερος αριθμός παραβιάσεων σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Πτωτική αριθμητικά είναι η κίνηση των τουρκικών μαχητικών και μέσα στο 2011.

• Οι Τούρκοι είχαν να κάνουν υπερπτήση ελληνικού εδάφους (νησιού, νησίδας ή βραχονησίδας) από τις 5Ιανουαρίου 2011, όταν είχαν περάσει πάνω από το Αγαθονήσι.

• Η είσοδος των Τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών πραγματοποιείται σε σχηματισμούς των έξι αεροσκαφών συνήθως, ενώ έχουν παρατηρηθεί και σχηματισμοί οκτώ αεροσκαφών.

Επομένως, “διαφαίνεται μια ενδεχόμενη αλλαγή στην τακτική της Τουρκικής Αεροπορίας αναφορικά με τις εμπλοκές, πλην όμως το διατιθέμενο δείγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων”.
Αυτό που έχει μία σημασία είναι ότι από τις 3 Οκτωβρίου που ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αττάλλεια, “παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των εισερχομένων σχηματισμών ανά ημέρα από δύο σε ένα”. Τα στατιστικά στοιχεία της ΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επισημαίνουν τα εξής δεδομένα:
•Ο αριθμός των παραβάσεων παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τα έτη 2009,2008 και μείωση σε σχέση με τα έτη 2007, και 2006.

•Ο αριθμός των παραβιάσεων μειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

•Ο αριθμός των υπερπτήσεων μειώθηκε σε σχέση με τα έτη 2009, 2008 και 2007 και αυξήθηκε σε σχέση με το 2006.

•Ο αριθμός των Οπλισμένων σχηματισμών έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

•Ιδιαίτερα στον αριθμό των εμπλοκών παρατηρείται σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επισημαίνεται ότι για διάστημα από 15-9-2010 έως 28-9-2011 δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή.

•Στον αριθμό των εισερχομένων αεροσκαφών είχαμε μείωση σε σχέση με τα έτη 2009, 2008 και 2006 και αύξηση σε σχέση με το 2007.

Φυσικά, απέναντι στις θέσεις του Πενταγώνου τοποθετείται ο αντίλογος της κυβέρνησης Ερντογάν και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman την Τρίτη στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα που σημειώθηκαν οι υπερπτήσεις της τουρκικής Αεροπορίας πάνω από τους Φούρνους και το Αγαθονήσι, ελληνικά Mirage2000 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στην περιοχή Didim η οποία βρίσκεται απέναντι από τους Λειψούς και τη Λέρο.

Η τουρκικήεφημερίδα επικαλούμενη ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ανέφερε ότι  ζεύγος τουρκικών F-16 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει δύο Mirage 2000 τα οποία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο δύο φορές για 30 δευτ. Μάλιστα αναφέρεται πως σε αντίδραση των ελληνικών παραβιάσεων τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από βάσεις του Αιγαίου έτσι ώστε να αναχαιτίσουν τα ελληνικά μαχητικά.

Μονόδρομοςγια εμάς η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνισμού ενάντια στους κρατικούς ανταγωνισμούς, του πολεμικούς εξοπλισμούς και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   Diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger