Home » , » Με το χρυσό τι γίνεται;

Με το χρυσό τι γίνεται;

Από ciaoant1 , Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 | 6:50 μ.μ.


Μετά από καιρό, ας ρίξουμε μια ματιά και στο χρυσό. Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα προφανώς έχουν περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο άνεργος ή ο φτωχός εργάτης δεν πολυενδιαφέρονται για τέτοια θέματα. Όμως, πάντα πρέπει να βλέπουμε και τις κινήσεις των επενδυτών, και να βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα για την οικονομία - και όχι μόνο.

Αφορμή για να γράψουμε ήταν αυτό το άρθρο, στο οποίο αναφέρονται ένα σωρό σημαντικά ζητήματα για την αγορά χρυσού. Καταρχήν, σε κάποιο σημείο, ο συντάκτης αναφέρει την εξής "ακατανόητη" είδηση (που στην πραγματικότητα αποτελεί "κοινό μυστικό" ανάμεσα στους επενδυτές, απλά κανένας δεν το παραδέχεται ανοιχτά, για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια):
[...] Sources tell me this is already happening as bulk physical gold is currently being sold and delivered at $1950/ounce.
Αυτό που λέει ο συντάκτης είναι ότι στην COMEX, την μεγαλύτερη αγορά χρυσού παγκοσμίως, κάποιοι επενδυτές αγοράζουν πραγματικό χρυσό (όχι paper gold) σε τιμές πολύ πιο πάνω από την επίσημη ισοτιμία. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία δολαρίου/χρυσού είναι λίγο κάτω από τα 1700$/ουγγιά, αλλά υπάρχουν επενδυτές που "παρασκηνιακά" δέχονται να πληρώσουν ακόμα και 1950$/ουγγιά στην COMEX.

Γιατί το κάνουν αυτό; Αν θέλουν πραγματικό χρυσό, γιατί να μπλέκουν με την COMEX (που είναι ο παράδεισος του paper gold), και γιατί να δέχονται μάλιστα να πληρώνουν τόσο ακριβά; Στο κάτω-κάτω της γραφής, αν θέλεις χρυσό, μπορείς να πας σε μια τράπεζα και να αγοράσεις ράβδους ή χρυσά νομίσματα, και μάλιστα χωρίς να τα πληρώσεις σε τόσο ακριβές τιμές.

Τι γίνεται λοιπόν; Τρελάθηκαν οι επενδυτές αυτοί και σκορπάνε τα λεφτά τους χωρίς λόγο; Όχι βέβαια.

Για να καταλάβουμε τι γίνεται, θεωρώ καταρχήν δεδομένο ότι οι αναγνώστες έχουν μια εικόνα για το πως το σημερινό νομισματικό σύστημα καταρρέει, επιστρέφοντας στο χρυσό (έχουμε εδώ και χρόνια γράψει ένα σωρό άρθρα επί του θέματος - πχ μπορείτε να διαβάσετε αυτό που είναι σχετικά πρόσφατο).

Έχοντας λοιπόν αυτό υπόψη μας, ας δούμε πως σκέφτονται οι μεγάλοι επενδυτές (κεντρικές τράπεζες, μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικοί οίκοι, κτλ). Αυτοί είναι πάμπλουτοι, και αν επενδύσουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε χρυσό, επηρεάζουν κατά πολύ την ισοτιμία του (σε αντίθεση πχ με το αν ένας απλός μικροκαταθέτης πάει στην τράπεζα και πάρει 3-4 χρυσές λίρες).

Αυτοί λοιπόν θέλουν να αποθηκεύσουν σε χρυσό τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει, αλλά αν το κάνουν μαζικά και δημόσια, τότε "θα γίνει χαμός" στις παγκόσμιες χρηματαγορές, διότι όλοι θα πάρουν χαμπάρι ότι πάμε για αποκαθήλωση του σημερινού νομισματικού συστήματος, μιας και οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον "το κέντρο του κόσμου" όπως ήταν κάποτε, και άρα και το δολάριο δε μπορεί πλέον να αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Έτσι, όλοι θα τρέξουν προς το χρυσό - από μικρούς και μεγάλους επενδυτές, μέχρι μικροκαταθέτες που θέλουν να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους. Η ισοτιμία του χρυσού θα αυξηθεί κατακόρυφα και απότομα, και μετά οι πολύ μεγάλοι αυτοί επενδυτές δε θα βρίσκουν αρκετό χρυσό για να αγοράσουν, ή θα τον βρίσκουν σε πολύ ανεβασμένες τιμές.

Γι' αυτό και προτιμούν να αγοράζουν "στα μουλωχτά", έστω και αν πληρώνουν και λίγο παραπάνω, διότι έτσι ο κόσμος δεν παίρνει και πολύ χαμπάρι τι γίνεται, και η ισοτιμία μένει σχετικά σταθερή, ενώ και το σημερινό νομισματικό σύστημα παίρνει μια "παράταση ζωής". Είναι σαν κάτι ταινίες, όπου οι ληστές επεμβαίνουν στην κάμερα ασφαλείας, ώστε αυτοί να δείχνει μια ψεύτικη εικόνα ότι τάχα "δεν υπάρχει εισβολέας", την ίδια ώρα που αυτοί λεηλατούν το κτίριο. Από τη στιγμή που ο φύλακας ασφαλείας βλέπει στην οθόνη του ότι "όλα είναι γαλήνια", οι ληστές είναι ελεύθεροι να φύγουν ανενόχλητοι με τα κλοπιμαία, χωρίς καμία απολύτως ενόχληση.

Έτσι και σήμερα, οι "μεγάλοι παίχτες" στις διεθνείς χρηματαγορές αγοράζουν χρυσό "στα κρυφά", και το σχέδιο πετυχαίνει, μιας και ο κόσμος ακόμα δεν έχει πολυκαταλάβει ότι τα νομίσματα πάνε για τεράστια υποτίμηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν ότι "έως εδώ ήταν για το χρυσό", μόνο και μόνο επειδή πλέον η ισοτιμία του δεν ανεβαίνει. Στην πραγματικότητα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, η ισοτιμία του χρυσού θα "έπρεπε" να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αλλά η αγορά ελέγχεται και μανιπιουλάρεται από ολιγάρχες, που την κρατάνε χαμηλά για όσο μπορούν. Βασικός μοχλός βέβαια για αυτό τους το "κατόρθωμα" είναι το paper gold, το οποίο επίσης έχουμε δει σε παλιότερα άρθρα μας (πχ δείτε εδώ για το πιο πρόσφατο).

Η βασική αρχή λειτουργία του paper gold, για όσους δε θυμούνται, είναι η εξής:
[...] το σύστημα λειτουργεί κάπως σαν τα αποθέματα των τραπεζών, που ΔΕΝ διαθέτουν όλα τα λεφτά που δανείζουν, αλλά μονάχα ένα μέρος τους (πχ το 10%). Έτσι και εδώ, υπάρχουν συμβόλαια, με τα οποία αγοράζεις χρυσό/ασήμι, χωρίς όμως να σου δίνουν κάτι. Σου δίνουν απλά έναν "λογαριασμό τράπεζας", ένα "βιβλιάριο" δηλαδή, που λέει ότι έχεις το τάδε χρυσό ή ασήμι. Όμως, η τράπεζα ΔΕ διαθέτει όλο αυτό το χρυσό/ασήμι που έχει "πουλήσει" - και αν της το ζητήσουν όλοι, ΔΕ θα το πάρουν όλοι.

Γι' αυτό και όλοι "φεύγουν" πλέον από το "paper gold/silver", και ζητούν πραγματικό χρυσό/ασήμι.
 Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν χρυσό από την COMEX, τη "Μέκκα" του paper gold:

Ο βασικός λόγος είναι ότι πλέον οι μεγάλοι παίχτες έχουν σχεδόν εξαντλήσει όλες τις άλλες μεγάλες "δεξαμενές" πραγματικού χρυσού που υπάρχουν στον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί δεν αγοράζουν μικροποσότητες, αλλά αγοράζουν πολύ χρυσό, και άρα ένας μικρός πωλητής χρυσού ΔΕΝ έχει πλέον αρκετό χρυσό για να τους εξυπηρετήσει. Μόνο στην COMEX έχει μείνει πολύς χρυσός, που βέβαια τον χρησιμοποιεί ως "ενέχυρο" για το paper gold: Οι τράπεζες δηλαδή έχουν αρκετούς τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια τους, αλλά έχουν δανείσει πολύ περισσότερους στα πλαίσια του paper gold.

Οι μεγάλοι παίχτες το ξέρουν αυτό, και γι' αυτό πληρώνουν όσο-όσο για να πάρουν αυτούς τους τόνους χρυσού, όχι σε μορφή paper gold, αλλά σε μορφή πραγματικού χρυσού. Από τη στιγμή που η COMEX αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο κάτοχο χρυσού, έστω και "υποθηκευμένου", οι μεγάλοι παίχτες έχουν στραφεί εκεί και αγοράζουν πραγματικό χρυσό στις ποσότητες που θέλουν, και προκειμένου να μην πολυμαθευτεί αυτό προς τα έξω, πληρώνουν και "κάτι παραπάνω".

Δείτε τώρα και ένα ακόμα απόσπασμα από το αρχικό άρθρο που παραθέσαμε, όπου ο συντάκτης παραθέτει το πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα - οι προβλέψεις του συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις δικές μας, καθώς προβλέπει ότι ο paper gold θα καταστραφεί, και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν paper gold (συμβολίζεται ως GLD - όχι GOLD) αντί για πραγματικό χρυσό, τελικά θα χάσουν τα λεφτά τους. Αυτό προφανώς θα γίνει διότι ειδικά οι μεγάλοι παίχτες αγοράζουν τον πραγματικό χρυσό, και ταυτόχρονα πουλάνε τα συμβόλαια του paper gold, ώστε η ισοτιμία του χρυσού να φαίνεται ότι τάχα είναι "σταθερή". Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πραγματικός χρυσός γίνεται ανάρπαστος, ενώ ο paper gold γκρεμίζεται. Γι' αυτό και ο "μέσος όρος" τους, που αποτελεί την επίσημη ισοτιμία του χρυσού, φαίνεται σταθερός. Εμείς προβλέπουμε ότι η επίσημη ισοτιμία του χρυσού θα πέσει κάποια στιγμή πολύ, διότι τότε θα έχει καταρρεύσει η COMEX, μην έχοντας αρκετά αποθέματα χρυσού για να καλύψει το paper gold. Μετά, η ισοτιμία του χρυσού θα εκτοξευθεί όμως, διότι δε θα υπάρχει πλέον το βαρίδι του paper gold.

Εδώ η άποψη του επενδυτή από το αρχικό άρθρο:
Are we now going to witness the final disconnect between the actual physical price and the paper metal price as determined by the Comex and the LBMA? Investors who wish to own actual physical metal that is allocated to them personally and they can hold in their own two hands will, in all likelihood, eschew the Comex and LBMA entirely. Then, here's what I think happens next:

- Physical demand soars and, with it, physical price. Sources tell me this is already happening as bulk physical gold is currently being sold and delivered at $1950/ounce.

- Paper demand dwindles and paper price declines. As buyers exit the Comex, the tenuous balance between buyers and sellers is disturbed. More sellers than buyers means a declining price.

- Paper price is also pressured by the liquidation of GLD and other etf shares. (σ.σ. εννοεί ότι πολλοί επενδυτές του paper gold πηγαίνουν και ζητούν να πάρουν τον πραγματικό χρυσό αντί να συνεχίσουν να κρατάνε τα χάρτινα συμβόλαια τους)

-The Cartel, unwilling to establish additional shorts, will be buying and closing contracts almost as quickly as the specs are selling and closing contracts.

-We will know this physical/paper breakdown is finally upon us if we continue to see widening spreads of physical vs paper all the while the total Comex open interest continues to collapse, through 400,000 contracts and down toward 300,000.

This process could rapidly accelerate and the Comex might finally meet its demise.

Could I be wrong? Of course, which is why I'm looking for your feedback on this idea. Regardless though of the timing, the Comex/LBMA fractional bullion banking system is dying.
***

Για όσους θέλουν και κάτι παραπάνω, ας δούμε και ένα ακόμα θέμα, τη χρεωκοπία της χρηματιστικής εταιρίας MF Global, και το πως σχετίζεται [και] με το χρυσό. Για χρεωκοπία αυτή είχαμε παραθέσει ένα άρθρο όταν είχε συμβεί πριν περίπου ένα μήνα:

40 δισ. η πρώτη υπερατλαντική καραμπόλα της κρίσης χρέους
H αμερικανική χρηματιστηριακή MF Global είναι το πρώτο "θύμα" της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις ΗΠΑ, μετά την αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Αιτία η μεγάλη έκθεσή της σε ομόλογα προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, αποκαλύφθηκε πως λείπουν από 700 εκατ. έως 900 εκατ. δολάρια από λογαριασμούς πελατών της, ενώ διεξάγονται έρευνες από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει με τους λογαριασμούς. Ο Κρεγκ Ντόναχιου, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, παραδέχθηκε στις αμερικανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, ότι η MF Global χρησιμοποίησε χρήματα πελατών για να αντιμετωπίσει τα ολοένα και μεγαλύτερα χρέη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ΜF Global δεν ξεχώριζε τα κεφάλαιά της από τα χρήματα των πελατών. Ως εκ τούτου, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες και κυρώσεις για την κατάχρηση κεφαλαίων των πελατών της.
Η MF Global όχι απλά καταχράστηκε τα λεφτά των πελατών της, αλλά όλα τα λεφτά που είχε τα μόχλευε σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό (για όσους δε γνωρίζουν την έννοια της μόχλευσης, θυμίζουμε ένα παλιότερο άρθρο μας εδώ).

Όπως προέκυψε μάλιστα από τις έρευνες, η εταιρία μόχλευε και το χρυσό των πελατών της, δημιουργώντας ένα δικό της σύστημα paper gold, με τον πραγματικό χρυσό ούτε καν να της ανήκει! Με απλά λόγια, αν πχ κάποιος είχε καταθέσει στην MF Global 10 ράβδους χρυσού, η MF Global έβγαινε μετά στην αγορά και πωλούσε 100 ράβδους χρυσούς σε ανυποψίαστους πελάτες. Στην πραγματικότητα, η MF Global όχι μόνο δεν είχε 100 ράβδους χρυσού, αλλά δεν τις ανήκαν ούτε καν οι 10 ράβδοι που είχε. (στο "νόμιμο" paper gold, μια τράπεζα θα είχε τουλάχιστον στην κατοχή της αυτές έστω τις 10 ράβδους χρυσού - εδώ ούτε καν αυτό!).

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποδεικνύεται ότι ανάμεσα στους βασικούς πελάτες της MF Global ήταν η JP Morgan και η HSBC, οι δύο βασικοί παίχτες του paper gold (και του paper silver).

Προσέξτε λοιπόν τώρα τι έχει γίνει, όπως μας το περιγράφει το αρχικό αυτό άρθρο που χρησιμοποιήσαμε και πριν για τον COMEX:

1) Η JP Morgan και η HSBC είχαν καταθέσει στην MF Global κάποια ποσότητα χρυσού.

2) Η MF Global χρησιμοποίησε αυτό το χρυσό για να πουλήσει στην αγορά paper gold, και πράγματι πούλησε τη συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού σε κάποιον επενδυτή που ονομάζεται Jason Fine.

3) Τώρα που η MF Global κατέρρευσε, ο Jason Fine ζητά να πάρει στην κατοχή του το χρυσό που δικαιούται (προς το παρόν κατέχει μόνο το χάρτινο συμβόλαιο του paper gold που είχε αγοράσει από την MF Global). Όμως, έχει απέναντι του τη JP Morgan και την HSBC, που είναι οι νόμιμες κάτοχοι αυτού του χρυσού (άσχετα αν η MF Global το είχε παράνομα καταχραστεί ως δικό της, πουλώντας τον σε πελάτες όπως ο Jason Fine).

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Αμερική - άλλο αν εδώ στην Ελλάδα δεν αναφέρουν καν τα σκάνδαλα των εγχώριων τραπεζών, οπότε σιγά μην αναφέρουν το τι γίνεται στο εξωτερικό. Τα ποσά και οι "παίχτες" που εμπλέκονται είναι πολύ μεγάλοι, και το ακόμα σημαντικότερο είναι πως η κατάρρευση της MF Global αντιμετωπίζεται ως μια "πρόβα τζενεράλε" για μια πολύ μεγαλύτερη κατάρρευση ολόκληρης της αγοράς του paper gold.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, και έχετε κάποιες -βασικές- γνώσεις οικονομικών όρων στα αγγλικά, δείτε και αυτό το επεξηγηματικό βιντεάκι:


ΥΓ: Ελπίζω να μην σας έμπλεξα πολύ με τεχνικούς όρους σε αυτό το άρθρο, και ελπίζω να μην σας κούρασε πολύ ένα "τεχνικό"/χρηματοπιστωτικό ζήτημα όπως αυτά που είδαμε στη ανάρτηση. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχει τη σημασία του, και αξίζει τον κόπο να το δούμε, με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Έχει μεγάλη αξία να δούμε τη σαπίλα της χρηματοπιστωτικής αριστοκρατίας, αλλά και το πως προετοιμάζονται για την "επόμενη μέρα" εναντίον μας με το χρυσό.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:18 μ.μ.

Ενα μεγαλο ευχαριστω...πολυ κατατοπιστικο αυτο αλλα και αλλα αρθρα που εχεις γραψει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger