Home » , » Απεργία-πορεία των μηχανικών αύριο - τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατούνται χωρίς αύριο

Απεργία-πορεία των μηχανικών αύριο - τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατούνται χωρίς αύριο

Από ciaoant1 , Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 | 8:58 μ.μ.


Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, η "πράσινη" ηγεσία του ΤΕΕ αναγκάστηκε να στηρίξει μια 24ωρη απεργία αύριο εναντίον του -εξοντωτικού για τους μηχανικούς- νομοσχεδίου, που αυξάνει κατακόρυφα τις εισφορές τους.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις αυτές είναι οργιαστικές, και γίνονται κυρίως λόγω του "κουρέματος" που έφαγε το ταμείο των μηχανικών, που είχε επενδύσει τα -μεγάλα- αποθεματικά του σε ομόλογα του ελληνικού κράτους (βλέπετε τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων ΔΕΝ εξαιρέθηκαν από το κούρεμα, σε αντίθεση με διάφορες τράπεζες. Χώρια τα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που το κράτος χρωστά στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία. Στο κάτω-κάτω, και να καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων, "δεν τρέχει και τίποτα". Αντίθετα, αν καταρρεύσει μια τράπεζα, τότε πρέπει να θυσιάσουμε ολόκληρες κοινωνίες για να σωθεί).

Πλέον ένας μηχανικός που βρίσκεται πχ 15 χρόνια γραμμένος στο ΤΕΕ, καλείται να πληρώσει περίπου 650 ευρώ/μήνα για την ασφάλιση του. Είναι προφανές ότι πολλοί απλά δε θα μπορέσουν να το καταφέρουν, και θα διαγραφούν, χάνοντας την ιδιότητα του μηχανικού. Αν όμως χάσουν αυτή την ιδιότητα, μετά δε θα μπορούν να υπογράφουν για έργα, κτλ. Θυμίζουμε ότι οι μηχανικοί, επειδή ήταν ένα ανώτερο στρώμα και αμείβονταν γενικά καλύτερα από τους εργάτες, είναι υποχρεωμένοι βάση νόμου να πληρώνουν εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο ακόμα και αν είναι άνεργοι (διότι "μπορούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες να αναλάβουν έργα, άρα ποτέ δε μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι").

Πριν δούμε την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το θέμα, αξίζει να αναφέρουμε μία ακόμα μικρή έστω νίκη των κινητοποιήσεων, καθώς το Ταμείο δέχτηκε ΝΑ χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για ένα τρίμηνο, σε κατηγορίες ασφαλισμένων (απαράδεκτο το όριο των 30.000 € οικογενειακό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια). Επίσης, εδώ και μια ηλεκτρονική αίτηση για απόσυρση του εξοντωτικού νομοσχεδίου, για όποιον θέλει να την υπογράψει:
http://www.gopetition.com/petitions/tsmede.html

***

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΤΣΜΕΔΕ στις 8 πμ,
πορεία στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29) και στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στάση εργασίας μέχρι τις 12.00 μμ


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Πλάι σε όλη την αντεργατική θύελλα που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους το «μαύρο μέτωπο» τρόικας– συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΛΑΟΣ –ΣΕΒ, στο μισθό, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, έρχονται να προστεθούν και τα χτυπήματα στο ασφαλιστικό. Για τους εργαζόμενους μηχανικούς, η επίθεση κλιμακώνεται ως εξής:

Στις εισφορές μας:
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, έρχεται μια νέα θύελλα αυξήσεων η οποία αγκαλιάζει «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους και κυμαίνεται, άμεσα, από 10% έως και σχεδόν 30% και σε βάθος μιας δωδεκαετίας ως και 100%! Η αύξηση αυτή οφείλεται, στην εφαρμογή του περίφημου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει για τους μηχανικούς με δελτίο την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης. Επίσης από 1/1/2012 μπορεί να ενεργοποιηθεί η διάταξη του 3518/06 που αυξάνει από 1/1/2012 και σε βάθος 5ετίας τις εισφορές στην ειδική προσαύξηση κατά 20% ετησίως!. Όλα αυτά σημαίνουν, άμεσα, αύξηση εισφορών που πλησιάζει – αν δεν ξεπερνά – τα 1000 € το χρόνο!!!

Στη ληστεία των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπου ήδη μεθοδεύεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη για το «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ, ύψους 3.2 δις. € επί συνόλου σχεδόν 4 δις είχε κατατεθεί υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας από το 1997 με το νόμο 2469/97 και σε ποσοστό πάνω από 80% είχε επενδυθεί σε ομόλογα, τα οποία τώρα πάνε για «κούρεμα» οδηγώντας σε απώλεια αποθεματικού πάνω από 40%, τινάζοντας στον αέρα τη δυνατότητά του να χορηγεί τις συντάξεις και τις όποιες άλλες – ακόμα και στο σημερινό άθλιο επίπεδό τους – παροχές του.

Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 1992 είναι σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικές τομές που διαλύουν τα υπολείμματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Από το νόμο Σιούφα που οδήγησε στον τριπλασιασμό των εισφορών των «νέων» ασφαλισμένων και τον αντιασφαλιστικό νόμο 3518/06 που επέβαλε τις αυξήσεις στην ειδική προσαύξηση και την πλήρη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία όλων των κλάδων του ταμείου, φτάσαμε στο «νόμο Λοβέρδου» το 2010 που έδωσε ένα γερό χτύπημα στα όρια ηλικίας και στο ύψος της βασικής σύνταξης που έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα (σχεδόν 800 € μαζί με την ειδική προσαύξηση την οποία όλοι μας χρυσοπληρώνουμε και μάλιστα με αυτασφάλιση) και δε θα ξεπερνά τα 1200 € μαζί με την επικουρική και την αναλογική σύνταξη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι με βάση τα ισχύοντα προ της ισχύος του νόμου αυτού, η σύνταξη θα πλησίαζε τα 2300 € μικτά, δηλαδή το πετσόκομμα φτάνει κοντά στο 50%(!!!).

Κανένας, επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσει τις απώλειες που έχει ήδη υποστεί το αποθεματικό του ταμείου από τις «επενδύσεις» στην Τράπεζα Αττικής (ονομαστική αξία πάνω από 250 εκ. €, ενώ η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της δεν ξεπερνά τα 30 εκ.), τις «επενδύσεις» του ίδιου του ταμείου σε ομόλογα (ύψους από 150 – 200 εκ. €), στην Εθνική Τράπεζα (όπου το ΕΤΑΑ κατέχει το 3.5%!!!).

Ούτε βέβαια τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ για ετοιμότητα εξαγοράς, πότε της Aspis Bank (το καλοκαίρι του 2009), πότε του ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών στην Attica Bank (πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη) και πριν λίγο καιρό της πτωχευμένης (παρά τη σκανδαλώδη εξαγορά της από την κυβέρνηση) Proton Bank με στόχο – όπως διατυμπανίζεται κάθε φορά – τη δημιουργία ενός «κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» με στόχο «τη στήριξη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το «πλούσιο» και «εύρωστο» ταμείο μας: αδυνατεί να πληρώσει τους φαρμακοποιούς (με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουμε οι ίδιοι τα φάρμακά μας), απολύει πάνω από τους μισούς υπαλλήλους του που εργάζονταν με μαύρη εργασία-stage (και τώρα στοιβαζόμαστε στις ουρές καθημερινά), έχει ξεχάσει τι σημαίνει προνοιακή κάλυψη στους ανέργους (των οποίων την ύπαρξη δεν αναγνωρίζει καν με βάση το θεσμικό του πλαίσιο)…

Επιβεβαιώνεται η θέση ότι η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του, μόνο χειρότερες μέρες μπορούν να φέρουν για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η «επένδυση» αυτή, πέραν των προφανών κινδύνων που δημιουργεί για τα αποθεματικά, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», όπου η τράπεζα θα ελέγχει και θα καθορίζει την πολιτική του ταμείου, τη σχέση εισφορών-παροχών και όχι το αντίθετο, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η ηγεσία του ΤΕΕ, που υπερασπίζεται τη δήθεν «τράπεζας των μηχανικών και της ανάπτυξης». Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος ο οποίος, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του, θα συμπιέζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Αποδεικνύεται ότι οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ είναι συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών. Οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΔΑΠ-«Συνεργασία») αφού πρωτοστάτησαν στο τζόγο με την Τράπεζα Αττικής, στήριξαν τον 3518/06, συναίνεσαν τελικά στην ενοποίηση των ταμείων, σήμερα ανοιχτά στηρίζουν την κυβερνητική επίθεση. Ενώ ήξεραν για τον κίνδυνο με τα αποθεματικά από την τοποθέτησή τους σε ομόλογα, όχι μόνο σιώπησαν, αλλά προχώρησαν σε αγορές ομολόγων μέσα στην κρίση! Σήμερα, εμφανίζονται «υπερασπιστές» του αποθεματικού, αλλά στην ουσία «υπερασπίζονται» ένα «ταμείο-τράπεζα» χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, για να «παίξουν» στα παιχνίδια του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί τους στο ΕΤΑΑ και στην Attica Bank στήριξαν τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές (συμμετοχή στο κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δις €, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Εθνική και Attica, συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων).

Αποκαλύπτεται ότι αυτό που θέλει το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης-Τρόικας-κεφαλαίου και στο ασφαλιστικό, είναι να φορτώσει στους εργαζόμενους τα βάρη της κρίσης. Είτε με τη μορφή του κρατικού δανεισμού (με χρήματα των εργαζόμενων) προς τις τράπεζες και τους ομίλους, είτε με τη μορφή της συμμετοχής στην ελεγχόμενη απαξίωση των κρατικών ομολόγων, είτε με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και τις συγχωνεύσεις, οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα και σταθερά θύματα του ανελέητου χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Τα μέτρα αυτά πάνε «πακέτο» με όλα τα υπόλοιπα που έχουν δρομολογηθεί, πριν και μετά την εκδήλωση της κρίσης. Μέτρα που παίρνονται, στο όνομα του χρέους και της κρίσης, αλλά που έχουν αρχίσει να προωθούνται, όλο το προηγούμενο διάστημα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την συμπαράσταση του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για μέτρα που λαμβάνονται σε όλες της χώρες της ΕΕ και σ’ όλο τον κόσμο, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό δημόσιο χρέος. Το σύνολο των μέτρων αυτών έχουν στόχο να φτηνύνει η εργατική δύναμη, για να μπορέσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να ανταγωνιστεί το κεφάλαιο άλλων χωρών, όπως της Κίνας και της Ινδίας. Πρόκειται για μέτρα απαραίτητα στο κεφάλαιο, για το ξεπέρασμα της κρίσης του, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Για το λόγο αυτό η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη ρήξη με το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις τους.

Να βαδίσουμε αγωνιστικά στο δρόμο της αντεπίθεσης για τις ανάγκες μας!

Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια είναι αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα λαϊκά στρωματά. Υπερβαίνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που το προηγούμενο διάστημα προώθησαν την πολιτική του κεφαλαίου κα της ΕΕ, αλλά και τις ηγεσίες-ιμάντες ταξικής συνεργασίας και μεταβίβασης των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως η ηγεσία του ΤΕΕ. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με το ταξικό εργατικό κίνημα, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή, να μπλοκάρουμε και ανατρέψουμε οργανωμένα τα άδικα μέτρα και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στην αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους. Μέσα από μια τέτοια πορεία μπορούν να επιβληθούν κατακτήσεις και ικανοποιηθούν οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις μας:

Κάτω οι νόμοι 3518/2006, 3655/2008, 3863/2010 και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα – Πλήρης, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών για τον ΚΥΤ και της συμμετοχής των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη ίσο με το τελευταίο κλιμάκιο της ΣΣΕ.

Μετατόπιση του κύριου βάρους των εισφορών στην εργοδοσία και το κράτος. Άμεσα, μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα. ‘Άμεση μείωση των εισφορών κατά 50% για τους νέους κάτω της 5ετίας. Πλήρης κρατική κάλυψη των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών από τους φορείς που τους απασχολούν.

Επίδομα ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς στα 1120 €, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθός, δελτίο). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων. Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των συναδέλφων που έχουν ασφράγιστο βιβλιάριο υγείας λόγω ανεργίας – υποαπασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ούτε ένα ευρώ στα παιχνίδια των τραπεζιτών – Άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αποδέσμευσης του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΑ στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
13 Δεκεμβρίου 2011 - 10:53 μ.μ.

Συναγωνιστή ή συναγωνίστρια που έχεις γράψει αυτό το σχόλιο, κάποιες παρατηρήσεις:
1. Οι μηχανικοί ανήκουν σε πολλές ειδικότητες και, βέβαια, δεν ανήκουν σε μία τάξη. Υπάρχουν μηχανικοί μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη γκάμα αμοιβών: τα στελέχη με ψηλές, οι νεότεροι, κυρίως, με το βασικό και χωρίς ωράριο πλέον. Υπάρχουν οι χιλιάδες "μπλοκάκηδες", στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέοι αλλά πλέον και μεσήλικες, που πληρώνονται με την ώρα (από 6 έως 8 ευρώ οι πιο τυχεροί) όταν υπάρχει δουλειά. Υπάρχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπάρχουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι εργοδότες. Υπάρχουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλομελετητές.Αυτή η κοινωνικο - οικονομική διάχυση ερμηνεύει από μια πλευρά το επίπεδο και την ποιότητα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, που οι μηχανικοί επέτρεψαν στο ΤΕΕ και τον κάθε σύλλογο. Σίγουρα, το όνειρο των προηγούμενων εποχών "να πιάσουν οι κόποι μας τόπο" καλλιεργούσε πολλές αυταπάτες αναρρίχησης στους περισσότερους και έπαιξε μεγάλο ρόλο για την ανυπαρξία επαγρύπνησης και αγώνων, όπως και στο ότι οι μηχανικοί σιώπησαν απέναντι σε πολλούς και πολλά.
2. Οι μηχανικοί πληρώνουν εισφορές βάσει νόμου, όπως όλοι οι εργαζόμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι δεύτεροι πληρώνουν εισφορές ακόμα και όταν δεν έχουν δουλειά όχι γιατί είναι ένα ανώτερο στρώμα που αμειβόταν καλύτερα από τους εργάτες. Πληρώνουν τις εισφορές μόνοι τους, χωρίς τη συμμετοχή εργοδότη, γιατί είτε δεν έχουν εργοδότη όπως δεν έχει ένας έμπορος ή ένας ταξιτζής, είτε δεν έχουν έναν φανερό εργοδότη όπως ένας απόφοιτος του Μαθηματικού που δουλεύει σε φροντιστήριο ή μια καθαρίστρια που δουλεύει σε εργολάβο.
3. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι κυβέρνηση, ΕΕ, κλπ δυνάμεις σπρώχνουν την οικονομία στον καιάδα μιας βαθιάς ύφεσης που σημαίνει καιτεράστια ανεργία για παλιούς και νέους μισθωτούς, μπλοκάκηδες, αυτοαπασχολούμενους.
Για τα αιτήματα του Σήμερα; Συμφωνώ με την ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

21 Μαΐου 2020 - 7:02 μ.μ.

hi

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger