Home » , » Κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας - Το μεγάλο ψέμα του Αδωνη Γεωργιάδη

Κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας - Το μεγάλο ψέμα του Αδωνη Γεωργιάδη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 | 4:07 μ.μ.


Ένα ακόμα καυτό απεργιακό μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αφού από σήμερα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί  και αύριο κατεβαίνουν σε απεργία και οι εργαζόμενοι στην δημόσια υγεία.  Διαμαρτύρονται για την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, την υποχρηματοδότηση του συστήματος δημόσιας υγείας, την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που αντιμετωπίζουν.

Με την ευκαιρία αυτή να παραθέσουμε ένα κείμενο που υπογράφει ο Κώστας Γυφτοδήμος στο τεύχος του περιοδικού “Unfollow”:

Το μεγάλο ψέμα του Αδωνη Γεωργιάδη

Η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις δαπάνες υγείας επί του ποσοστού του ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012, αφορά τις δαπάνες υγείας του 2010 για τις χώρες της ΕΕ. Συνεπώς τα στοιχεία της, τα οποία αφορούν την προ μνημονίων περίοδο, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή τις μειώσεις που ακολούθησαν, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους πραιτοριανούς της κυβέρνησης που επιδιώκουν να αποδομήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η λάσπη, τα ψέματα και η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι τα μοναδικά επιχειρήματα προπαγάνδας της σημερινής κυβέρνησης, τα οποία στα χέρια ενός λαλίστατου υπουργού Υγείας, υβριστή των εργαζομένων, μετατρέπονται στο κύριο εργαλείο που απειλεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει.

Τα περί «πανάκριβης υγείας», που έχουν γίνει η μόνιμη επωδός του Άδωνη Γεωργιάδη, του υπουργού των «ειδικών αποστολών», όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι ο πυρήνας ενός τεράστιου ψεύδους.

Σήμερα παρουσιάζουμε τα στοιχεία της έρευνας της «Eurostat», που στην κυριολεξία, γκρεμίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα και διαψεύδουν τους εμπνευστές της.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Eurostat, η Ελλάδα το 2010 ξόδευε για δημόσιες δαπάνες υγείας ποσοστό 5,6 % επί του ετήσιου ΑΕΠ της. Βάση του συγκεκριμένου ποσοστού (βλ. πίνακα 1), η Ελλάδα καταλάμβανε τη 18η θέση, μαζί με τη Λιθουανία ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάτω από την Ελλάδα ήταν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Εσθονία που δαπανούσαν το 5% του ΑΕΠ τους, η Ρουμανία με 4.7%, η Βουλγαρία με 4.4% και η Λετονία με 4.1%.

Στον αντίποδα, οι τρεις πρώτες χώρες, με τις υψηλότερες δαπάνες δημόσιας υγείας επί του ΑΕΠ τους, ήταν η Δανία με 9,5%, η Γαλλία με 9% και η Γερμανία με 8,9%. Ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών υγείας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ είναι της τάξης του 8,1%. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι κατά 31% κάτω από αυτόν τον μέσο όρο.

Οι χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ για τις δημόσιες δαπάνες υγείας, είχαν και έχουν σαφώς μικρότερο ΑΕΠ από τη χώρα μας, ενώ οι πολίτες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις στις παροχές υγείας, θυμίζουμε ότι στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, το 2011 υπήρξε έξαρση της φυματίωσης, λόγω της έλλειψης εμβολιασμού και αδυναμίας καταπολέμησης της από το ρημαγμένο σύστημα υγείας τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχει «δαπανηρό» σύστημα υγείας, αλλά τείνει -και πιθανά μετά τις σαρωτικές περικοπές του μνημονίου να το έχει επιτύχει- να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας επί του ποσοστού του ΑΕΠ. Εκτός αν το πραγματικό ανομολόγητο «όραμα» κυβέρνησης και τρόικας είναι η Ελλάδα, μετά την πρωτιά στην ανεργία μέσα στην ΕΕ, να αποκτήσει και την τελευταία θέση στις δαπάνες υγείας και στις υπηρεσίες περίθαλψης που παρέχει στους πολίτες της.

Ωστόσο, βάσει της έρευνας της Eurostat η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια από τις χώρες με το πιο δαπανηρό σύστημα φαρμακευτικής δαπάνης (βλ. πίνακα 2). Η Ελλάδα δαπανά σε ετήσια βάση περίπου 4.5 δισ. ευρώ για φάρμακα και αυτό την κατατάσσει μέσα στην πρώτη πεντάδα των κρατών-μελών της ΕΕ.
Και αυτό το στοιχείο όμως αποτελεί σαθρό επιχείρημα των κυβερνώντων για να προχωρήσουν σε μαζικές περικοπές στο χώρο της υγείας: η πραγματικότητα είναι ότι το «πάρτι» με τα φάρμακα στήθηκε με την ανοχή των κυβερνήσεων στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών φαρμάκου και με την ανυπαρξία ελέγχων.

Ακόμα και σήμερα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραμένει διάτρητο, ενώ η μαζική εισροή γενόσημων φαρμάκων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, έγινε πρόχειρα και χωρίς επιστημονικό έλεγχο. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι υψηλές, αυτές συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των δημόσιων δαπανών υγείας, οι οποίες όπως είπαμε κατατάσσουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

 Η ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Πρόκειται λοιπόν για τεράστιο ψεύδος ότι η Ελλάδα έχει «ακριβό σύστημα υγείας». Παρ' όλα αυτά, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί το 2010, το 2011 και το 2012 καθώς και αυτά που έρχονται μέσα στο 2013, έχουν οδηγήσει:

- Το 30% των Ελλήνων να μη λαμβάνει καμία παροχή υγείας, αφού είναι πλέον ανασφάλιστο.

- Για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τα νοικοκυριά να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους το 62,1%. Το 28,6% καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος καλύπτει μόλις το 9,3% (Στοιχεία 2011 του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστη¬μίου Αθηνών, που τροφοδοτεί τον ΟΟΣΑ).

- Στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ το 2012, με στόχο την περαιτέρω μείωση της κατά 800 εκατ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014.

- Τα 133 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά.

- Σε 3.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που αγγίζουν τις 25.000.

Σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει 1.835 εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα-απόλυση. Να κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Να συγχωνεύσει και να καταργήσει εκατοντάδες μονάδες υγείας στη χώρα. Να περικόψει ακόμα περισσότερο τις φαρμακευτικές δαπάνες, ώστε να φτάσουν στο 1% του ΑΕΠ το 2014 (βάσει των μνημονιακών στόχων).

Το σάρωμα της δημόσιας υγείας έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών που ετοιμάζονται να εφορμήσουν στο χώρο και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, μετατρέποντας την υγεία σε εμπόρευμα.
Το σύνθημα φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, με συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στις 26 Αυγούστου, όπου με μεγαλοπρέπεια αναφώνησε: «Εγώ εκπροσωπώ τον ιδιωτικό τομέα»! 
Πρόκειται ακριβώς για τον υπουργό που με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θήρας, δήλωνε ότι το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και απειλούσε το Δήμο ότι, αν δεν βρει 6 εκατομμύρια για να το λειτουργήσει, θα το πουλήσει σε ιδιώτη!

Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Πρώτα η πλήρης απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και στη συνέχεια η τμηματική παραχώρηση του στους ιδιώτες-επενδυτές. Έτσι δεν θα είναι πλέον ψέμα πως η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα συστήματα υγείας. Θα είναι όμως ιδιωτικό
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger