Home » , » Μιλώντας για τις "δηλώσεις μετανοίας" του Αρη Βελουχιώτη

Μιλώντας για τις "δηλώσεις μετανοίας" του Αρη Βελουχιώτη

Από giorgis , Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 | 10:14 π.μ.

Του Γ.Γ

Αναμφισβήτητα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το "συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ" και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ριζοσπάστης επιτέλους θα μάθουμε την «αλήθεια για την "δήλωση μετανοίας" του Αρη Βελουχιώτη».

Δεν θα μπούμε τώρα στον πειρασμό να σχολιάσουμε γιατί ένα τόσο σημαντικό ντοκουμέντο το είχε "επτασφράγιστο" τόσες δεκαετίες, το ΚΚΕ, και θεώρησε σκόπιμο να το φέρει στην επιφάνεια τώρα που αποκατάστησε και κομματικά τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ.
Αυτό το προσπερνάμε. Αλλο είναι το σημαντικό για μας. Το ότι το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη βάζει την "δήλωση μετανοίας" σε εισαγωγικά! Αν υποθέτουμε σωστά, αυτό σημαίνει ότι την δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού ο Αρης την έκανε με κομματική εντολή! Κι αν ισχύει η εκτίμησή μας εδώ πραγματικά ... ξαναγράφεται η ιστορία.

Προσωπικά, θα έλεγα, ότι έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που αναφέρονται στον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ, στον πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης. Τον μόνο σχετικό ισχυρισμό τον έχω συναντήσει στο βιβλίο του Μπάμπη Κλάρα: «Ο αδελφός μου ο Αρης». Κι εκεί όμως δεν παραθέτεται κανένα στοιχείο. Απλώς υπάρχει η αναφορά ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης έδωσε εντολή στον Αρη Βελουχιώτη να υπογράψει δήλωση για να βγει από την φυλακή ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια που έκανε ο τότε γ.γ του ΚΚΕ, να ξεκαθαρίσει το κόμμα που είχε διαβρωθεί από τους χαφιέδες του Μανιαδάκη.

Επίσης η συγγραφέας και ξεχωριστή αγωνίστρια της Αριστεράς Μαρία Καραγιώργη- Γυφτοδήμου. (γυναίκα του πρώην διευθυντή του "Ριζοσπάστη" Κώστα Καραγιώργη, ενός πραγματικού κομμουνιστή, που έπεσε θύματα του ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος της εποχής του), έγραψε κάτι γενικό κι αόριστο στον δεύτερο τόμο των αναμνήσεών της, που όμως έχει την σημασία του: «Οι λόγοι που υπέγραψε δήλωση -σ.σ ο Αρης Βελουχιώτης- το 1939 ήταν καθαρά προσωπικοί, τους οποίους η ηγεσία γνώριζε πολύ καλά. Καμιά υποψία για προδοσία. Γι’ αυτό άλλωστε το 1941 το κόμμα τον εμπιστεύτηκε και του ανέθεσε τη διερευνητική αποστολή για το αντάρτικο. Είναι όμως απόλυτο μύθευμα και σημερινό εφεύρημα, ότι ο Αρης πήρε εντολή από τον Ζαχαριάδη να κάνει δήλωση, για να ανασυγκροτήσει το κόμμα έξω και όλη αυτή η φιλολογία».

(Το ότι να μην αποδέχεται, η Μαρία Καραγιώργη, ότι ο Ν. Ζαχαριάδης πιθανόν να έδωσε εντολή στον Αρη να υπογράψει δήλωση για να βγει απ' την φυλακή, είναι απόλυτα λογικό αφού ο άντρας της, από παιδικός φίλος του πρώην γ.γ του ΚΚΕ, βρέθηκε εξόριστος και υπέφερε στην Ρουμανία επί ηγεσίας του Ν.Ζ. στο ΚΚΕ. Είναι κι αυτή μια απ' τις "πολύ πονεμένες" ιστορίες του κομμουνιστικού κινήματος).

Προφανώς μετά το αυριανό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη θα επανέλθουμε στο θέμα.
Τώρα για ιστορικούς λόγους θα παραθέσουμε τις δυο "δηλώσεις μετανοίας" που έχει κάνει ο Αρης Βελουχιώτης!

Η πρώτη δήλωση

«ΔΗΛΩΣΙΣ

Μετανοίας του κομμουνιστού Κλάρα Αθανασίου του Δημητρίου, γεννηθέντος και κατοικούντος εν Λαμία, ετών 34, επάγγελμα Δημοσιογράφος, και ήδη κρατουμένου εν ταις Εγκληματικαίς Φυλακαίς Κερκύρας προς έκτισιν διαφόρων ποινών φυλακίσεως επί παραβάσει του Αναγκ. Νόμου 1075/1938 κ.λπ.

Διά την επικράτησιν των κομμουνιστικών αρχών ειργάσθην συνεχώς και μετά δραστηριότητος από τας αρχάς του 1926. Αρχικώς ως απλούν μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας της γενετείρας μου πόλεως Λαμίας και κατόπιν ως καθοδηγητής της. Τον Δεκέμβριον τον 1927 ενεγράφην και εις το κομμουνιστικόν κόμμα και ειργαζόμην εις αμφοτέρους τους οργανισμούς. Τον Απρίλιον τον 1928 κατήλθα εις Αθήνας, ένθα και ειργάσθην, υπό την αυτήν ως ανωτέρω ιδιότητα, μέχρι του τέλους τον 1929. Τον Ιανουάριον του 1930 προσελήφθην εις την υπηρεσίαν της συντάξεως του Ριζοσπάστου, εις ην υπηρεσίαν και παρέμεινα, ως απλούν μέλος του κόμματος -διότι είχον αποσπασθή οριστικώς από τον τομέα των νέων- μέχρι και του Νοεμβρίου του 1931. Εκτοτε καταζητούμενος διαρκώς από τας καταδιωκτικάς αρχάς, εχρησιμοποιούμην ως Γραμματεύς ή βοηθητικόν στέλεχος διαφόρων περιφερειακών κομματικών οργανώσεων.

Ηδη, αναγνωρίζων ότι καθ’ όλον αυτό το, οπωσδήποτε, σοβαρόν χρονικόν διάστημα, ευρισκόμην επί εσφαλμένης οδού, μετανοώ ειλικρινώς, αποβάλλω τας μέχρι της χθες αντιλήψεις μου και δηλώ ότι εις το εξής παραμένω μακράν πάσης, είτε ανατρεπτικής, είτε άλλης, πολιτικής κινήσεως, θα εργασθώ, ως φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης, υπέρ των αποκλειστικώς ατομικών και της πατρικής μου οικογένειας συμφερόντων.

Η παρούσα συνετάγη εν τω καταστήματι των Εγκληματικών Φυλακών Κερκύρας και ενώπιον του Διευθυντού τούτων κ. Ευαγγέλου Κρίτσα και αρχιφύλακος αυτών Ευαγγέλου Βασιλάτου, σήμερον την 8ην του μηνός Ιουνίου του έτους 1939.»

Ο Διευθυντής (υπογραφή)

Ο Αρχιφύλαξ (υπογραφή)

Ο Δηλών (υπογραφή)


Αυτή όμως η δήλωση θεωρήθηκε ημιτελής από τον περιβόητο Μανιαδάκη και στέλνει έγγραφο στον διευθυντή φυλακών Κέρκυρας όπου βρισκόταν δεσμώτης ο Αρης Βελουχιώτης.


«Εν Αθήναις τη 21η Ιουνίου 1939

ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεύθυνσις Εθνικής Ασφαλείας

Γραφείον Ε’

Προς την Διεύθυνσιν Εγκληματικών Φυλακών

ΚΕΡΚΥΡΑΝ

‘‘Δήλωσις μετανοίας κομμουνιστού Κλάρα Αθανασίου του Δημητρίου’’

Κατόπιν της υπ’ αριθ. 4690/9-6-1936 υμετέρας αναφοράς δι’ ης μας υπεβλήθη δήλωσις μετανοίας του κομμουνιστού Κλάρα Αθανασίου, ανακοινούμεν υμίν, ότι το Υφυπουργείον δεν κρίνει ικανοποιητικήν την απλήν δήλωσιν μετανοίας του στελέχους τούτου, απαιτεί δε παρά τούτου, ίνα συμπληρωματικώς αποκηρύξη τον κομμουνισμόν ως καταστρεπτικόν και ολέθριον Πολιτικόν σύστημα, διά την Ελληνικήν πραγματικότητα.

Την συμπληρωματικήν ταύτην δήλωσιν θέλετω υποβάλλειν ημίν διά την ενέργειαν των ενδεδειγμένων διατυπώσεων προς απόλυσίν του.

Ο Υφυπουργός

Κ. Μανιαδάκης»


Μετά απ' αυτή την εξέλιξη ο Αρης Βελουχιώτης υπογράφει συμπληρωματική "δήλωση μετανοίας":


«Συμπληρωματική δήλωση του καταδίκου Κλάρα Αθανασίου του Δημητρίου

Συμπληρώνων την υποβληθείσαν δήλωσιν μετανοίας μου, δηλώ ότι αποκηρύσσω τον κομμουνισμόν ως σύστημα ολέθριον διά την Ελληνικήν πραγματικότητα και διαλυτικόν των μεγάλων ηθικών εννοιών, Πατρίδος, Θρησκείας και Οικογένειας, υπόσχομαι δε ότι θέλω ζήσει του λοιπού νομιμοφρόνως, μακράν πάσης ανατρεπτικής κινήσεως οπωσδήποτε στρεφομένης κατά του εθνικού ημών Κράτους.

Η παρούσα συνετάγη παρ’ εμού του ιδίου ενώπιον του Διευθυντού των Φυλακών Κερκύρας κ. Ευαγγέλου Κρίτσα και του Αρχιφύλακος των ιδίων φυλακών κ. Ευαγγέλου Βασιλάτου.

Εν Κερκύρα τη 27 Ιουνίου 1939»

Ο Διευθυντής (υπογραφή)

Ο Δηλών (υπογραφή)

Ο Αρχιφύλαξ (υπογραφή)


Στις 23 Αυγούστου 1939 φτάνει στην διεύθυνση φυλακών Κέρκυρας η απόφαση αποφυλάκισης

«Αριθ. απόφ. 697

ΑΠΟΦΑΣΙΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εχοντες υπ’ όψιν τον διά της υπ’ αριθ. 5779 της 18/7/1939 αναφοράς του Δ/τού των εγκληματικών φυλακών Κερκύρας υποβληθέντα υμίν φάκελλον, εξ ου προκύπτει:

Οτι ο εν ταις φυλακαίς κρατούμενος κατάδικος Κλάρας Αθανάσιος γεννηθείς και κατοικών εν Λαμία, ετών 34 όταν διέπραξε το αδίκημα, επαγγέλματος κτηματίας, κρατούμενος δυνάμει της υπ’ αριθ. 14319 της 5-6-1939 ερήμην αποφάσεως των εν Αθήναις Πλημμελειοδικών δι’ ης κατεδικάσθη επί παραβάσει του υπ’ αριθ. 117/36 Αναγκ. Νόμου εις φυλάκισιν 4 ετών και εκτόπισιν 2 ετών εις Ακροναυπλίαν επιταθείσης της ποινής κατά 15 ημέρας διά της υπ’ αριθ. 19970/38 συγχων. Αποφάσεως ιδίου δικαστηρίου τη συγχωνεύσει ποινής φυλακίσεως 2 μηνών επί αποδράσει, εκτίσας ήδη το 1/3 της ποινής της φυλάκισής του και αιτούμενος την αναστολήν του υπολοίπου της ποινής ταύτης και ολοκλήρου της ποινής εκτοπίσεως υποβαλών προς τούτο αίτησιν μετά δηλώσεως ότι αποκηρύσσει τας αρχάς του κομμουνισμού.

Οτι ούτος κατά την διάρκεια της εν ταις φυλακαίς κρατήσεώς του επεδείξατο διαγωγής μεν εν γένει καλής, πειθαρχίαν δε ομοίαν. Οτι εν συνδυασμώ και προς το εκ του ποινικού μητρώου αυτού βεβαρυμένο του παρελθόν τυγχάνει άξιος όπως τύχη του ως άνω ευεργετήματος λόγω της εκδηλωθείσης μετανοίας του εκδηλωμένης ειλικρινώς κι ότι συνεπλήρωσε το κατά το άρθρον 5 του Νόμου 1075/38 ως άνω χρονικόν διάστημα το 1/3 του συνόλου της ποινής του, πληρούνται δ’ άπαντες οι όροι του Νόμου 811 ως ούτος ετροποποιήθη υπό του νόμου 579 και παρέχεται βασίμως η προσδοκία ότι και η μετέπειτα διαγωγή του έσται ανεπίληπτος.

Λαβόντες δ’ άμα υπ’ όψιν την υπ’ αριθ. 1/2235/4 καταφατικήν γνωμοδότησιν του Υφυπουργείου Δημοσίας Ασφαλείας και την εν τη υπ’ αριθ. 37 της 23 Αυγούστου 1939 συνεδρία 697 γνωμοδότησίν της κατά τον νόμον 811 ως ετροποποιήθη υπό του νόμου 5793 Επιτροπής προτεινάσης την αναστολήν εκτελέσεως του υπολοίπου της ποινής φυλακίσεως και ολοκλήρου της ποινής εκτοπίσεως του ειρημένου καταδίκου και της προσωρινής εκ των φυλακών απολύσεως αυτού κατά τους όρους και περιορισμούς των ανωτέρω Νόμων.

Αποφασίζομεν

Οπως ανασταλή η εκτέλεσις του υπολοίπου της ποινής φυλακίσεως και ολοκλήρου της ποινής εκτοπίσεως τον ανώτερου καταδίκου Κλάρα Αθανασίου του Δημητρίου, απολυθή δε ούτος προσωρινώς εκ των φυλακών υπό τους όρους και περιορισμούς του Νόμου 811 υπό του Νόμου 5793 συντρεχόντων και των όρων του άρθρου 5 του υπ’ αριθ. 1075/38 Αναγκαστ. Νομού και διατάσσομεν την κατά τον νόμον εκτέλεσιν της παρούσης παραγγέλλοντες τον Διευθυντή των φυλακών Κερκύρας εν αις κρατείται ο ειρημένος κατάδικος όπως συμμορφωθή προς τα εν αυτή, εγχειρίση δε αντιγράφου εις τον απολυόμενον.

Εν Αθήναις τη 23 Αυγούστου 1939

Ο Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας

Κ. Μανιαδάκης

Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης

Α. Ταμπακόπουλος»


Εξυπακούεται ότι μετά το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη θα επανέλθουμε.

Υ.Γ: Είναι η πρώτη φορά μετά δεκαετίες που θα αγοράσω το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ και μάλιστα περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την κυκλοφορία του😅 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

6 Ιουλίου 2018 στις 2:46 μ.μ.


"Συνομίλησαν επί μακρόν και ο Ζαχαριάδης προέβη σε μια συγκλονιστική εκ βαθέων εξομολόγηση, η οποία περί το τέλος της είχε την ακόλουθη επωδό:



«Δύο πράγματα βαραίνουν τη συνείδησή μου για τα οποία αισθάνομαι τύψεις:

Πρώτον,

το γεγονός ότι έγινα αιτία να χαθεί ο άξιος ηγέτης του αγώνα Άρης Βελουχιώτης,
γιατί ενώ κατόπιν κοινής μυστικής συμφωνίας του ίδιου του Αρη και του κόμματος,
ο Άρης υπέγραψε τη δήλωση μετανοίας ώστε να απολυθεί από τις φυλακές της Κέρκυρας επί Ιωάννη Μεταξά για να οργανώσει αποδράσεις συντρόφων του,
τον οδηγήσαμε αποκηρυγμένο στην τραγωδία της Μεσούντας και το κεφάλι του στο φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων.

(Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι παρ' ότι δηλωσίας του ανετέθη εν τούτοις η ηγεσία του αγώνα).



Και δεύτερον,

ότι αποδώσαμε την ευθύνη του αφοπλισμού του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στις 4 μηνός Δεκεμβρίου 1944 εσκεμμένα στον καπετάνιο του Νικηφόρο, τον λαμπρότερο καπετάνιο του αγώνα με την πιο πλούσια και έξοχη δράση,
ενώ η ευθύνη μονάχα δική του δεν ήταν»."


https://athens.indymedia.org/post/225852/

10 Ιουλίου 2018 στις 11:07 π.μ.

http://prin.gr/?p=21510

10 Ιουλίου 2018 στις 7:05 μ.μ.

εχουν να κατέβουν, μιση ντουζίνα κάδρα απο πολιτικά γραφεία τώρα.....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger