Home » , » Τα εργοδοτικά τσιράκια της COSCO κάνουν τραμπουκική επίθεση στον πρόεδρο του Σωματείου

Τα εργοδοτικά τσιράκια της COSCO κάνουν τραμπουκική επίθεση στον πρόεδρο του Σωματείου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018 | 2:30 π.μ.

Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπουλούσε το μεγάλο Λιμάνι του Πειραιά. στην Κινέζικη εταιρεία είχαμε αναρτήσει ένα κείμενο που το τιτλοφορούσαμε "Ενέργειες συμμορίας μαφιόζων με «σκοτεινό παρασκήνιο» και «μυστικές διαπραγματεύσεις». Πουλάνε το Λιμάνι και χαρίζουν δισεκατομμύρια στην COSCO".

Σε επόμενο άρθρο μας αναφερόμαστε στις εργασιακές σχέσεις, που υπάρχουν σ' αυτό το κάτεργο οι οποίες είναι "ανύπαρκτες και μεσαιωνικές, μοναδικές στην Ευρώπη".

Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα οι εργαζόμενοι της COSCO, οργανώνονται, προχωρούν σε κινητοποιήσεις και μετά από απεργία αποσπούν τη δέσμευση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα τους, όπως το να αναγνωριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα των λιμενεργατών.

Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε προβληματισμό στην εργοδοσία η οποία με απειλές και εκβιασμούς σε εργαζόμενους προσπάθησε να στήσει δικό της «σωματείο» για να ανακόψει τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας, με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
Μετά την αποτυχημένη αυτή της προσπάθεια, τα τσιράκια της εργοδοσία -προφανώς με εντολή των αφεντικών- προχώρησαν σε ανοιχτούς τραμπουκισμούς βάζοντας στο στόχαστρο τους τον πρωτοπόρο εργάτη και πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Μάρκο Μπεκρή

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), -και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα 902- την ώρα που ο πρόεδρος του σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω και τον χτύπησε στον αυχένα.
Ο συνδικαλιστής, που τις προηγούμενες μέρες βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων στη μέση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα.

Ο χρόνος που εκδηλώνεται η επίθεση δεν είναι τυχαίος, καθώς οι πρόσφατοι πετυχημένοι αγώνες των εργαζομένων και του ΕΝΕΔΕΠ, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη σωματείων του Πειραιά, είχαν αναγκάσει την εργοδοσία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, η οποία θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, στα 8 χρόνια που η «Cosco» λειτουργεί τις συγκεκριμένες προβλήτες, μέσω θυγατρικών εργολαβικών εταιριών,

Είναι προφανές επομένως ότι η απόπειρα για δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και η σημερινή τραμπούκικη επίθεση είναι μια προσπάθεια για να ακυρωθούν οι εξελίξεις για την υπογραφή ΣΣΕ και να διατηρηθεί το σημερινό εξουθενωτικό για τους εργαζόμενους καθεστώς, που έχει επιβάλλει η εργοδοσία, κάνοντας χρήση της αντεργατικής νομοθεσίας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Καμιά υποχώρηση!

Απαντώντας στην τραμπούκικη επίθεση, η ΕΝΕΔΕΠ απευθύνεται στους εργαζόμενους και σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Τώρα πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για τα δικαιώματά μας. Δεν λυγίζουμε! Συνάδελφοι, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το σωματείο μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. Στα πλαίσια αυτά στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Δηλώνουμε στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στο χώρο του λιμανιού. Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει το "κύμα" της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας.
Ολοι τώρα συσπειρωμένοι στο σωματείο μας πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για:

➤Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.
➤Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ' την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.
6μελής πόστα.
➤Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
➤Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
➤Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας - Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία φοβάται. Παίρνει τα μέτρα της. Παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας».


Σχετική ανακοίνωση - καταγγελία έδωσε στην δημοσιότητα και το ΠΑΜΕ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

15 Αυγούστου 2018 στις 1:02 μ.μ.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82

15 Αυγούστου 2018 στις 1:03 μ.μ.

Τυχαιο το ονομα δεν νομιζω

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger