Home » , » Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζε: συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου (Ιδρύεται σαν σήμερα το 1938)

Στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζε: συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου (Ιδρύεται σαν σήμερα το 1938)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 | 1:21 π.μ.

Ηταν σαν σήμερα 8 Αυγούστου του 1838 όταν οι Γερμανοί ναζί θέτουν σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία (από τον Μάρτη οι ναζιστές είχαν προσαρτήσει την Αυστρία στο Γ' Ράιχ).

Αρχικά θα σας προτείναμε να διαβάσετε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ο οποίος συνελήφθη το 1943 από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο Μάουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα.

Υπολογίζεται ότι εκεί θανατώθηκαν πάνω από 120.000 κρατούμενοι ανάμεσα τους και χιλιάδες Ελληνες. Ελάχιστοι ήταν απ' αυτούς που κατόρθωσαν να επιζήσουν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα όπως ο Καμπανέλλης που πάτησε τα χώματα της πατρίδας του τον Αύγουστο του 1945.

Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στις 5 Μάη του 1945 ένα αμερικανικό άρμα της 11ης Θωρακισμένης Μεραρχίας (3η Στρατιά) όρμησε μέσα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, Μαουτχάουζεν – Γκούζεν, σπάζοντας την κεντρική πύλη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger