Pages

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου Χανίων κάνουν τιτάνια προσπάθεια να υπερασπιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μεταναστών!

Με παρατράγουδα αλλά και μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων Αλβανικών ψήφισαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου



 

Το διδακτικό προσωπικό του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου με μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της σελίδας του σχολείου προς τους γονείς ενημέρωσε για τη διαδικασία που τηρήθηκε στην ψηφοφορία των μαθητών για το αν επιθυμούν να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα αλβανικών στο σχολείο τους. Όπως φαίνεται, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα με μαθητές μέλη του 15μελούς να φέρονται απρεπώς ενώ κάποιοι μαθητές προσπάθησαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου δίχως κάποια απόφαση των μαθητών. Τελικώς, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με το αποτέλεσμα να είναι συντριπτικά υπέρ της διεξαγωγής μαθημάτων Αλβανικών στο σχολείο.
Διαβάστε το κείμενο των καθηγητών:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Σε συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών που έγινε τη Δευτέρα, 05-02-2018, με μεγάλη πλειοψηφία (20 υπέρ, 2 λευκά) αποφασίστηκε η έγκριση της πραγματοποίησης μαθημάτων της μητρικής τους γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Ως εκπαιδευτικοί με πλήρη επίγνωση της θέσης μας και του παιδαγωγικού μας ρόλου, θεωρούμε ότι το σχολείο είναι χώρος γνώσης για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς κα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα Ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι μαθητές από τους καθηγητές τους για την απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων και να δοθεί Γενική Συνέλευση για το ίδιο θέμα στους μαθητές, ώστε να αποφασίσουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το αν θέλουν ή όχι να γίνουν τα μαθήματα στο σχολείο μας.
Την Τρίτη το πρωί συγκεκριμένοι μαθητές ζητούσαν πιεστικά από τον Διευθυντή του σχολείου την πραγματοποίηση της γενικής τους συνέλευσης. Το αίτημά τους για σύγκλιση συνέλευσης την Τρίτη δεν έγινε αποδεκτό από τον Διευθυντή, γιατί το σχολείο για εκείνη την ημέρα είχε κάνει τον προγραμματισμό λειτουργίας του και δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί η συνέλευση. Το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, λοιπόν, δεν είχε πάρει άδεια για συνέλευση. Τη 2η ώρα, όμως, μαθητές, μέλη του 15μελούς, έμπαιναν στις τάξεις και λέγοντας ότι έχουν άδεια από τον Διευθυντή ζητούσαν από τα παιδιά να ψηφίσουν για το αν συμφωνούν ή όχι να συνεχιστούν τα μαθήματα της Αλβανικής γλώσσας στο σχολείο μας.
Τους εξηγήθηκε από καθηγήτρια, που διέκοψαν το μάθημά της, ότι ο σύλλογος είχε αποφασίσει ήδη να δώσει στους μαθητές χρόνο για συνέλευση και ψηφοφορία, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Αντέδρασαν, και συγκεκριμένος μαθητής κατηγόρησε την καθηγήτρια ότι "λαδώνει" τους μαθητές. Αφού αποχώρησαν, ενημερώθηκε άμεσα ο διευθυντής και σταμάτησε την περιφορά τους στις τάξεις.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του 15μελούς μπήκε χωρίς άδεια στο γραφείο του υποδιευθυντή και πήρε το μικρόφωνο, για να μιλήσει στους μαθητές. Σε ερώτηση καθηγήτριας γιατί βρίσκεται εκεί, απάντησε ότι έχει άδεια από τον υποδιευθυντή, για να καλέσει τους μαθητές να ψηφίσουν, γεγονός που αποκαλύφτηκε ότι ήταν ψευδές. Ο Σύλλογος συνεδρίασε την επόμενη διδακτική ώρα και απέβαλε τρεις μαθητές, μέλη του 15μελούς, για αυτή τους τη συμπεριφορά.
Να σημειώσουμε ότι οι καθηγητές σε πολλές περιπτώσεις δέχονται απειλές από συγκεκριμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν υποκινήσει καταλήψεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος και συναίνεση από τους συμμαθητές τους. Φεύγοντας από το σχολείο καταλάβαμε ότι υπήρχε πρόθεση για κατάληψη του σχολικού χώρου την επόμενη μέρα. Αρκετοί καθηγητές βρεθήκαμε στο χώρο του σχολείου, ώρα 5:30 ,το πρωί της Τετάρτης, όπου βρήκαμε επτά (7) μαθητές να βάζουν λουκέτο στις πόρτες. Το σχολείο βέβαια λειτούργησε κανονικά και οι γονείς των συγκεκριμένων μαθητών ενημερώθηκαν άμεσα.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δε θα επιτρέψουμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και το κλίμα εκφοβισμού και ανομίας που επιχειρείται να επιβληθεί στο σχολείο μας σε βάρος της λειτουργίας του.
Στη συνέχεια δόθηκε η άδεια και  πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μαθητών, όπου πολλοί μαθητές πήραν το λόγο και υποστήριξαν την άποψή τους. Η διαδικασία έγινε παρουσία των καθηγητών, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψήφων παρίστατο εκπρόσωποι των μαθητών, μέλη του 15μελούς συμβουλίου. Τα αποτελέσματα ήταν: (ψήφισαν 240 μαθητές, 150 υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων, 87 κατά και 3 λευκά).
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε  ότι η πολιτεία δίνει αυτό το δικαίωμα στους μαθητές, για να προετοιμάσει τους αυριανούς ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες και να τους εισάγει σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Επειδή  κάποιοι γονείς, που δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα, επιχειρούν να το ανατρέψουν λέγοντας ότι η ψηφοφορία των παιδιών έπρεπε να είναι μυστική, σας ενημερώνουμε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Σε κανένα συλλογικό όργανο που συζητά και ψηφίζει για ένα θέμα, η ψηφοφορία δεν γίνεται μυστικά, γιατί στηρίζεται στο δημοκρατικά κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα  της ελεύθερης έκφρασης και βούλησης των πολιτών. Μυστικές ψηφοφορίες προβλέπονται μόνο για την ανάδειξη εκπροσώπων συλλογικών οργάνων.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με αίσθημα ευθύνης και δημοκρατικής συνείδησης θα προασπίσουμε τη λειτουργία του σχολείου και θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των μαθητών μας.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε πρακτικές εκφοβισμού και ανομίας.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων: Τιτάνια η προσπάθεια των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για την υπεράσπιση του δικαιώματος διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στα παιδιά των μεταναστών! 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου (Χρυσοπηγής) που με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να γίνουν τα μαθήματα Αλβανικών για παιδιά μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς στο σχολείο τους. Αυτοί οι συνάδελφοί μας έκαναν όλες τις προηγούμενες μέρες μια τιτάνια προσπάθεια να αποτρέψουν τις καθοδηγούμενες καταλήψεις με στόχο την ακύρωση των μαθημάτων και να πείσουν τους μαθητές για την ανάγκη να γίνουν τα μαθήματα στο σχολείο υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο μορφωτικό δικαίωμα της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στα παιδιά των μεταναστών.
    
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων επίσης χαιρετίζει την απόφαση των μαθητών και μαθητριών που μετά από Γενική Συνέλευση και δημοκρατικές διαδικασίες τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του να γίνουν τα μαθήματα Αλβανικών στο σχολείο.  
     
Έπειτα από αυτή την καθαρή δημοκρατική νίκη στην οποία συνέβαλαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και οι μαθητές του ζητάμε να συγκληθεί άμεσα η σχολική κοινότητα, για να διατυπώσει το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση των αιθουσών του σχολείου για τη διδασκαλία της Αλβανικής γλώσσας.

Αν ήμουν γονιός…

Μια μαθήτρια από τα Χανιά μπαίνει στον “ρόλο” του κηδεμόνα και γράφει για το ρατσισμό και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας

Eνα ηχηρό μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους στέλνει μια μαθήτρια από το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία μπαίνει στον “ρόλο” του γονιού και γράφει για το ρατσισμό και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας.

Η μικρή Χανιώτισσα, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και με αφορμή το θέμα “Φαντάζομαι τον εαυτό μου στη θέση του γονιού”, έγραψε το παρακάτω κείμενο που η ευαισθησία του μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένας κόσμος αλληλεγγύης, σεβασμού και δικαιοσύνης είναι εφικτός:


«Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Χανιά 26/1/2018



Κάθε μέρα νιώθω και πιο πιεσμένη, τα ερωτήματα στο κεφάλι μου φουσκώνουν… Κρίση, ρατσισμός, σχολικός εκφοβισμός, φτώχεια, ναρκωτικά, τσιγάρα, κακές παρέες και πολλά άλλα τριγυρίζουν στο κεφάλι μου, κανείς δεν είναι εδώ να με βοηθήσει. Στις μέρες μας να έχεις ένα παιδί στην εφηβεία είναι πολύ δύσκολο. Με αφορμή, λοιπόν, ένα πρόσφατο γεγονός που με έβαλε σε αρκετές σκέψεις πήρα την απόφαση να τα γράψω όλα σε ένα ημερολόγιο, συναισθήματα, σκέψεις, αντιδράσεις και συζητήσεις.

Πριν από μία εβδομάδα περίπου στο σχολείο της κόρης μου συνέβη κάτι που ενόχλησε κάποιους γονείς και μαθητές. Η αιτία αυτής της αναταραχής ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές αλβανικής καταγωγής θα άρχιζαν μαθήματα αλβανικών στο σχολείο, όπου θα πήγαιναν μόνο τις Κυριακές. Πριν από τα μαθήματα έγινε μία εκδήλωση ως ένδειξη φιλίας και κρεμάστηκαν η Αλβανική και η Ελληνική σημαία έξω από την αίθουσα που θα πραγματοποιούνταν τα μαθήματα. Το γεγονός αυτό, όμως έδειξε να ενοχλεί κάποιους. Αυτή η ενόχληση συνεχίστηκε όταν οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη. Συνοψίζοντας, το γεγονός αυτό πήρε μεγάλη διάσταση καθώς πολλά κανάλια αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα που προέκυψε. Ο λόγος που αναφέρω όλο αυτό το συμβάν είναι για να τονίσω την στάση της κόρης μου απέναντι στην συγκεκριμένη κατάσταση. Είμαι υπερήφανη να έχω ένα παιδί με ανοιχτό μυαλό και καθαρή ψυχή.

Η στάση της κόρης μου απέναντι στους συμμαθητές της και το συμβάν με εξέπληξε, καθώς πήγε ενάντια στους φίλους και τους συμμαθητές της και αποφάσισε με δύναμη και θάρρος να τους τονίσει τη σημαντικότητα των πραγμάτων, να πάει ενάντια στον ρατσισμό.


Η στάση μου απέναντί της την έχει επηρεάσει πολύ και τα λόγια μου αντηχούν στα αυτιά της. Είμαι τόσο υπερήφανη που έχω καταφέρει να δώσω το σωστό παράδειγμα στο παιδί μου και να το αφήσω ελεύθερο να έχει τις δικές της αντιλήψεις. Πιστεύω πως το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονέας, είναι να μαθαίνει στο παιδί του την αλήθεια και να το αφήνει ελεύθερο να έχει την δική του άποψη και βούληση. Για την πετυχημένη σχέση γονέα-εφήβου πρέπει και οι δύο από την μεριά τους να ακούν, να συζητούν και να σέβονται, έτσι ώστε να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα τους. Πιστεύω και ελπίζω να έχω κάνει μία αξιόλογη δουλειά με την κόρη μου, αφού όσα λέει και πιστεύει υποστηρίζουν το δίκαιο. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε σε σύγκρουση καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας έφηβος στις μέρες μας είναι αμέτρητα. Δεν είναι λίγες οι ώρες που αφιερώνω στις σκέψεις μου, καθώς δεν θέλω να φέρνω συχνά αντιρρήσεις στην κόρη μου διότι παίρνω ως παράδειγμα άλλους γονείς που συναναστρέφομαι και η στάση τους με προβληματίζει.


Κάθε μέρα προσπαθώ να βελτιώνομαι, σκέφτομαι όλα όσα συνέβησαν και διορθώνω τα λάθη που ίσως έχω κάνει. Όμως, πάντα ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό μου γιατί γνωρίζω πως έχω ένα παιδί με καθαρή ψυχή και αυτό μόνο μου φτάνει για να είμαι χαρούμενη, να είμαι χαρούμενη που έχω δημιουργήσει μία υγιή σχέση με την κόρη μου. Μα εκτός από χαρούμενη είμαι και υπερήφανη που έχω ένα παιδί με σωστές απόψεις και αντιλήψεις. Eνα παιδί που δεν φοβάται στον κόσμο του σήμερα να γίνει παράδειγμα για τους συμμαθητές της. Eνα παιδί που σε μία κοινωνία συνεχών ανακατατάξεων μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λάθος και το δίκαιο από το άδικο. Γι’ αυτό λοιπόν, είμαι υπερήφανη».


Μια μαθήτρια
του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου



Δείτε ακόμα: 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου