Pages

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Στους καιρούς του COVID 19 οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι καταδικασμένοι

Του Κωστή Μουδάτσου

 Ο Πολιτισμός και οι Τέχνες είναι θεία δώρα. Δεν είναι για να αποβλακώνουν την κοινωνία. Δεν είναι για να αυτοηδονίζεται αυτάρεσκα ο καλλιτέχνης. Είναι το σπουδαίο λειτούργημα στην εξέλιξη του ανθρώπου. Από τούτο το λειτούργημα εξαρτιέται η υγεία της κοινωνίας, η πνευματική υγεία της ανθρωπότητας και η ψυχολογία των ανθρώπων.

Η εξουσία δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της Τέχνης. Τους θεωρεί αντιπάλους και τους λιθοβολεί και τους εκθέτει στην κοινωνία. Τους φιμώνει και τους απομονώνει! Κι όταν μπορεί τους σπρώχνει στην εξαθλίωση και στις μέρες της πανδημίας ακόμη και στη πείνα. 

Στους καιρούς του COVID 19 οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι καταδικασμένοι από τα ανόσια έργα της εξουσίας. Όμως οι καλλιτέχνες με τη φωτιά της ευφορίας, που ομορφαίνει τη ζωή, θα δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν στην κοινωνία και με αλληλεγγύη θα αντέξουν και θα πουν το δικό τους λόγο. Δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να μεταμορφωθεί σε τέρας γιατί η κοινωνία πρέπει να μάθει ότι  ζωή είναι να ζεις για τους ανθρώπους και θάνατος να κοιτάζεις τον εαυτούλη σου!

Καμιά ανόσια εξουσία, όσο εκδικητική κι αν είναι, δεν μπορεί να τους ταπεινώσει. Κι αν η εξουσία εκμεταλλευόμενη την κρίση και την πανδημία, προσπαθεί να περάσει αλυσίδες στην Δημοκρατία, οι καλλιτέχνες θα δείξουν στην κοινωνία πώς να γκρεμίσει την άβυσσο των ψεύτικων ιδεών.  Ο κόσμος της Τέχνης και του Πολιτισμού δεν θα αφήσει την κοινωνία να μεταβληθεί σε τέρας στα μοντέρνα κάτεργα. Θα κάνει το Διάολο να σπέρνει και το Θεό να καρπίζει!

Οι φριχτοί κυβερνήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δημόσια αξιώματα της Δημοκρατίας εμπεριέχουν ευθύνες και υποχρεώσεις κι όποιοι τα ασκούν ατιμωτικά πρέπει να γνωρίζουν επίσης, ότι θα λογοδοτήσουν για τα λόγια και για τα έργα τους.  Στη λαϊκή βούληση και λαϊκή ετυμηγορία! 

Οι καλλιτέχνες είναι η όαση στο μέσο μιας βάρβαρης εξουσίας! Οι δύστυχοι κυβερνήτες, στους πρόποδες της Ακρόπολης,  αποφασίζουν με μνησικακία και εκδικητικότητα ενάντια στους καλλιτέχνες και γι αυτό θα τους γράψει η ιστορία. Δεν ακούω τι λένε στις οθόνες αλλά βλέπω τι κάνουν! Η παγωμένη πνοή του εγωισμού της εξουσίας παγώνει και τη ζωή αλλά από το λαό θα βγουν οι πιο όμορφες φλόγες που θα ζεστάνουν τη παγωμένη ζωή των ταλαιπωρημένων  ανθρώπων. 

Γι αυτό η Τέχνη είναι ιερή και θα προετοιμάζει το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου