27 Δεκεμβρίου 537: Στην Κωνσταντινούπολη εγκαινιάσθηκε η Αγιά Σοφιά επί Φλάβιου Πέτρου Σαββάτιου Ιουστινιανού.
Τον Ιανουάριο του 532 είχε ξεσπάσει η Στάση του Νίκα, όπου σφαγιάστηκαν 30.000 από το Χριστιανό Αυτοκράτορα. Και τη Θεοδώρα που κυβερνούσε τον Ιουστινιανό καβαλώντας τον.
Ο τύπος παρέλαβε πλεόνασμα 28,8 εκατομμυρίων χρυσών νομισμάτων και δεν ήξερε τι να τα κάνει.
Έτσι έκανε πολέμους, όπου ξόδευε μεν, ήλπιζε όμως να ρεφάρει από τις κατακτήσεις. Έχτισε και την Αγία Σοφία, η οποία στοίχισε πάρα πολλά λεφτά, όμως έμεινε ως τις μέρες μας καθώς οι μηχανικοί Ανθέμιος και Ισίδωρος ήταν έντιμοι και δεν έκαναν κακοτεχνίες, ώστε να φτιάχνουν ξανά και ξανά τα ίδια.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!». Ναι, ο Θεός τον βοήθησε κι όχι το χρήμα που για τους παπάδες υπήρχε. Τον κόσμο όμως τον είχε μουρλάνει στη φορολογία.
Το κράτος αύξησε τα ετήσια έσοδα επί Ιουστινιανού τουλάχιστο κατά 20%. Μαντέψτε ποιοι τα πλήρωναν. Αυτοί που πληρώνουν μέχρι σήμερα.
Όσο για τους παπάδες της εποχής του; Τον λάτρευαν.
Πρώτα τους έφτιαξε τόσους ναούς. Και την Αγιά Σοφιά.
Έπειτα τους τάιζε πολύ καλά. 1000 κληρικοί ήταν μόνο στην Αγιά Σοφιά. Υποθέτω δεν θα υπήρχαν άνεργοι, έγιναν όλοι παπάδες.
Τρίτο διώκει ειδωλολάτρες και μονοφυσίτες ενώ με την πειθώ των λόγων και των όπλων (ανάλογα) βαπτίζονται πολλοί νέοι χριστιανοί.
“Τριακόσια και πλέον εκατομμύρια χρυσών δραχμών, κατ' αντιστοιχία, είχαν δαπανηθεί για την ανέγερση αυτού του Ναού”. Εγκυκλοπαίδεια ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά δεν έχουμε πλέον ούτε δραχμές, ούτε χρυσό.
Πάντως μπορούσε να τα δώσει στους φτωχούς που πείναγαν. Κι αυτοί έφαγαν. Μια μέρα. Στα εγκαίνια. Τις άλλες πολεμούσαν και πεινούσαν.
Ναι είναι υπέροχη η Αγία Σοφία, πανέμορφη. Όμως, όπως κάθε μεγάλο μνημείο, κόστισε πολύ. Αν ο Ιουστινιανός έπαιρνε μέτρα υπέρ των φτωχών θα ήταν καλύτερα για την Αυτοκρατορία.
Το 542 ξεσπά η επιδημία βουβωνικής πανώλης, η οποία πλήττει και τον Αυτοκράτορα. Γι' αυτό έκαναν μόνο προσευχές. Η πανώλη αποδεκατίζει το Βυζάντιο. Μεγάλη νίλα: Το 1/4 του πληθυσμού της Αυτοκρατορίας και το 40% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης αφανίζεται!
Λόγω του στρατηγού Βελισάριου κατακτά περιοχές στη Β. Αφρική, την Ιταλία ακόμα και κάποιες πόλεις στην Ιβηρική. Όμως πολλές από τις κατακτήσεις χάνονται σύντομα. Στην Ανατολή γίνονται πόλεμοι κατά των Περσών που τελικά θα αποδυναμώσουν τα δυο μέρη.
Εκείνο που έσωσε την οικονομία ήταν η κλοπή του μεταξοσκώληκα από την Κίνα από μοναχούς. Άγιοι άνθρωποι και κατάσκοποι.
Τα λέμε αυτά για να μάθουμε λίγο και για την εποχή που χτίστηκε η Αγία Σοφία. Ήταν μια εποχή που άρχισε καλά, αλλά τέλειωσε μάλλον άσχημα. Μερικά έργα για το λαό ίσως απέτρεπαν την καταστροφή της πανούκλας και την επίπτωση που είχε στο Βυζάντιο.
Μην ξεχνάμε πως η πανώλη μεταδίδονταν “από άρρωστους ποντικούς και από τα τσιμπήματα των ψύλλων” και μόνο από το 1348 (πολύ αργότερα) μεταλλάσσεται και μεταδίδεται από τον αέρα.
Το άσχημο με το Βυζάντιο είναι πως ξόδευε υπερβολικά πολλά για ναούς, κληρικούς κλπ. Τα οποία πλήρωνε ο κόσμος.
Φανταστείτε λοιπόν να πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου, να φτιάχνεις ναούς, να ταΐζεις παπάδες, και να βλέπεις τους δικούς σου να πεθαίνουν από πανούκλα! Α! Και να έχεις τον κάθε τράγο να σου λέει πως φταίνε οι αμαρτίες τους και οι δικές σου!
Ένα αιώνα μετά, ο Μωάμεθ, παιδί της εποχής του, μιλάει για μια άλλη θρησκεία. Σε 30 χρόνια οι Βυζαντινοί έχουν σαρωθεί από τους νέους πολεμιστές. Πέρσες και Βυζαντινοί άλλωστε είναι εξουθενωμένοι από τους μεταξύ τους πολέμους.
Κανείς δεν έχει όρεξη να αντισταθεί στο Ισλάμ, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να αξίζει να αγωνιστούν.
Έτσι τελικά ο Χριστιανικός ναός έγινε τζαμί. Αν και το σκοπό του, που ήταν να κάνει φιγούρα ο Ιουστινιανός, τον εξυπηρέτησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου