Pages

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Μπάτσοι βασανιστές στο εδώλιο

Το πιο πιθανόν είναι να σας διαφεύγει ένα απ' τα πολλά περιστατικά μπατσάδικης βίας που είχε συμβεί στις 20 Οκτώβρη του 2019. στο κακόφημο Α.Τ Ομονοίας, το οποίο «Διατηρεί τη φήμη ως φωλιά κτηνών, ψυχανώμαλων και φασιστών».

Το περιστατικό που είχε δημοσιευτεί τεκμηριωνόταν και από ένα βίντεο στο οποίο παρουσιαζόταν αποκρουστικές εικόνες κατά τις οποίες ένστολα τομάρια, βασανίζουν και εξευτελίζουν μια γυναίκα ΑμΕΑ με κινητική και ψυχικά προβλήματα.

Οταν δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, ακολούθησαν τα αναμενόμενα που συμβαίνουν κάθε φορά που συλλαμβάνονται μπάτσοι να βιαιοπραγούν σε βάρος πολιτών.

 Διατάσσεται ΕΔΕ. Την διενεργούν αξιωματικοί της αστυνομίας, στους οποίους έχει ανατεθεί να "ελέγξουν" τους συναδέλφους τους, και το συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι ένα χαρτί που γράφει: «Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να θεμελιώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από αστυνομικό».

Πριν φτάσουνε στην τωρινή εξέλιξη ας δούμε ένα απόσπασμα από ανάρτησή μας που αναφερόταν σ' αυτό το περιστατικό μπατσάδικης κτηνωδίας.

.. Είναι σοκαριστικό να διαβάζεις την περιγραφή του βίντεο, όπου μπάτσοι φορώντας γάντια -προφανώς για να μην μολυνθούν από την επαφή τους με το θύμα τους-, παίρνουν την πατερίτσα της ανάπηρης γυναικούλας και σέρνουν σαν τσουβάλι, το άρρωστο, δυστυχισμένο πλάσμα για να το οδηγήσουν στην είσοδο της μπασκηναρίας, όπου βρίσκεται πυροσβεστικός κρουνός, για να πραγματοποιήσουν τον επόμενο "χαβαλέ" και να γελάσουν.

«Ο αστυνομικός καταβρέχει διαρκώς τη γυναίκα ... Με τη μάνικα στα χέρια τη σημαδεύει στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο και η στάση του δείχνει ότι το ... ευχαριστιέται» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ακρως ενδιαφέρον είναι και το σκηνικό που ακολούθησε, με τον δικηγόρο Γ. Απατσίδης, ο οποίος κατευθυνόταν στο τμήμα για επαγγελματική του υπόθεση.

Οπως έχει καταθέσει, είδε την κυρία με την ψυχική πάθηση, «να σπρώχνεται πολύ βίαια από έναν γεροδεμένο αστυνομικό με μουστάκι, σαν να ήταν σκουπίδι, εν είδει τσουβαλιάσματος, ο οποίος την εξύβριζε και της μιλούσε απαξιωτικά».

Αντιδρώντας αυτονόητα ο δικηγόρος, είπε στον μπάτσο ότι δεν είναι σωστό να φέρετε μ' αυτό τον τρόπο, πόσο μάλλον σε ένα ανάπηρο άτομο.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μας το λέει ο ίδιος ο Γ. Απατσίδης. Οι μπάτσοι του φέρονται με τρόπο "παντελώς αγενή και εξουσιαστικό".

Του ζητούν τα στοιχεία του και σε μια επίδειξη ισχύος και εκφοβισμού τον συλλαμβάνουν -αν και ο δικηγόρος έχει δηλώσει την ιδιότητα του και βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσε να συλληφθεί.

Αυτό όμως είναι ψιλά γράμματα, για τους ένστολους υφιστάμενους του Χρυσοχοϊδη.

Ας αφήσουμε όμως καλύτερα, τον ίδιο τον δικηγόρο να μας μιλήσει για το περιστατικό: «Η σύλληψή μου με χειροπέδες έγινε με τον πιο βίαιο και εξευτελιστικό τρόπο, χωρίς να έχω διαπράξει κανένα αδίκημα και ενώ αμφότεροι γνώριζαν από την ταυτότητα που παρέδωσα τη δικηγορική μου ιδιότητα. ... Κατά την διάρκεια των συμβάντων απειλούμουν, εξυβριζόμουν και προσβαλλόταν η προσωπικότητά μου, επικρατούσε όχλος, ψυχολογία της μάζας και αυτοματισμός».


Οπως ήταν αυτονόητο, ο δικηγόρος Γιάννης Απατζίδης κίνησε ποινική διαδικασία σε βάρος των βασανιστών του.

Οπως διαβάζουμε τώρα στην ιστοσελίδα του Docunento ο νομικός γνωστοποιεί "ότι 12 αστυνομικοί υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι και ένας ιατροδικαστής, παραπέμφθηκαν να δικαστούν για πολύ σοβαρά εγκλήματα, που τέλεσαν σε βάρος μου (βασανιστήρια, παράνομη κατακράτηση, κλπ) στο υπόγειο του κτηρίου 9 της Ευελπίδων, όπου βρίσκονται τα κρατητήρια». Πριν 2 περίπου εβδομάδες εγώ είχα κηρυχθεί αθώος με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση», προσθέτει. «Τέρμα στην αστυνομική βία». 
 «Θα ακολουθήσουν προφανώς τα κατηγορητήρια για όσα έγιναν στο Α.Τ. Ομονοίας τον Οκτώβριο του 2019, με την κακοποίησή μου αφού κατήγγειλα την κακοποίηση της γυναίκας ΑΜΕΑ», καταλήγει ο Γ. Απατσίδης.

Θα είναι πλεονασμός να αναφέρουμε το πώς διαχρονικά η δικαστική εξουσία αντιμετωπίζει τα "όργανα της τάξεως" που βρίσκονται κατηγορούμενα για βασανισμούς πολιτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη την οποία θα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου