Pages

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Διλλήματα και υπονοούμενα


Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη που έβαζα το δίλλημα πριν δεκαετίας «Καραμανλής ή τανκς» μας προέκυψε και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης που με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ μας προέτρεψε να διαλέξουμε ανάμεσα σε «Καραμανλής ή χάος».

Μπορεί χτες άλλο κυβερνητικό στέλεχος να μας έλεγε ότι «στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», αλλά μπροστά στον πανικό τους άλλα νεοδημοκρατικά στελέχη χάνουν κάθε ίχνος σοβαρότητας.

Μια άλλη δήλωση όμως του Στυλιανίδη αξίζει σχολιασμό. Ο υπουργός Παιδείας διερωτήθηκε «εάν συμφέροντα επιθυμούν να εκχωρήσουν τη διακυβέρνηση σε Παπανδρέου και Τσίπρα».

Αυτό δεν είναι παρά μια παραδοχή ότι κάποια «συμφέροντα» έχουν την δυνατότητα ώστε να διαμορφώνουν την λεγόμενη «κοινή γνώμη» - μέσω των ΜΜΕ που διαθέτουν- και με όχημα την εκλογική διαδικασία να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα σ’ αυτή την εκτίμηση του Στυλιανίδη και θα συμπληρώσουμε και κάτι άλλο.

Μια μικρή κάστα πλουτοκρατών χρησιμοποιώντας τον εκάστοτε υπαλληλικό τους κυβερνητικό θίασο διαχειρίζεται τις τύχες μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία όμως, δείχνει αποκαμωμένη, αποχαυνωμένη, χωρίς ζωντανά κύτταρα αντίστασης.

Υπάρχει και μια ελάχιστη μειοψηφία που χτυπιέται από εδώ και από εκεί, προσπαθώντας να ανοίξει ρήγματα, να διατυπώσει προτάγματα διεκδίκησης κι αγώνα και αντιμετωπίζεται με όλο και πιο σκληρά μέσα.
Γίνεται προσπάθεια να περιθωριοποιηθεί και να αποκοπεί από κάθε δυνατότητα ανάπτυξης πολιτικής δράσης. Και μέχρι σήμερα το σύστημα έχει πετύχει αυτόν τον στόχο.

Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική μας πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου