Pages

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Απλές κουβέντες


Η βασική λειτουργία που επιτελεί κάθε προϋπολογισμός είναι η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος
Ο προϋπολογισμός εισπράττει από τους πολίτες και δαπανά, συντηρώντας το κράτος και τις διάφορες λειτουργίες του. Αυτή η διαδικασία εισπράξεων και δαπανών, στο σύνολό της, είναι εξ ορισμού ταξικά προσδιορισμένη. Οπως συνήθιζαν να λένε παλιότερα, είναι μια διαδικασία που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Στην ιστορία του ελληνικού καπιταλισμού δεν έχει υπάρξει προϋπολογισμός που να μην είναι αναδιανεμητικός, σε βάρος των εργαζόμενων και προς όφελος της πλουτοκρατίας. Εκείνο που διαφοροποιείται από χρόνο σε χρόνο είναι ο βαθμός αναδιανομής. Σε τι βαθμό θα κλέψει τους εργαζόμενους για να μεταφέρει τα κλοπιμαία στους καπιταλιστές.

Μια ματιά να ρίξουμε στα στοιχεία των προϋπολογισμών που κατατέθηκαν τα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βλέπουμε πόσο ταξικά έχει γίνει η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ν.Δ. μείωσε τον φόρο τους, κατά έξι δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες των καζίνων, στις τράπεζες, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στους άλλους αναξιοπαθούντες της χώρας στον χώρο των Α.Ε. και των offshore, ενώ μόλις χθες έριξε κατακέφαλα στους μισθωτούς και συνταξιούχους ένα επιπλέον χαράτσι ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου