Όπως αναμενόταν, η Γερμανία ήταν η "μεγάλη κερδισμένη" της συζήτησης Μέρκελ- Σαρκοζί, καθώς αν δούμε πέρα από τις διάφορες ανοησίες των ΜΜΕ, η Γερμανία δε δέχτηκε το ευρωομόλογο (δείτε εδώ για το γιατί), ενώ παράλληλα προώθησε το όραμα της για μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη (η Γαλλία παίζει απλά το ρόλο του κομπάρσου).
Όσο για τα χρέη, η Γερμανία αρνήθηκε να αυξήσει το ταμείο τυπώνοντας χρήμα, και κατάφερε και σε αυτό το "μέτωπο" να επιβάλλει το δικό της:
Συγκεκριμένα, πέρασε μια πρόταση για "ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς", που πρακτικά ισοδυναμεί με κήρυξη αιώνιας "λιτότητας".
Ειδικά από τη στιγμή που το ΑΕΠ πέφτει σε όλες τις χώρες, τα έσοδα διαρκώς πέφτουν, και άρα το να ζητάς να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί σημαίνει ότι για αμέτρητα χρόνια θα έχουμε κάθε χρόνο ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, που θα εξοντώσουν πλήρως ένα σωρό ανθρώπους, και θα εξαθλιώσουν όσους επιβιώσουν.
Αυτός βέβαια είναι και ο στόχος - να αναγκάσουν τον εργάτη να δεχτεί μια επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, μέσω του να τον αφήσουν να πεινάσει για πάρα πολλά χρόνια.
Όσο για μια κευνσιανή έστω προσέγγιση, αυτή αυτομάτως απαγορεύεται, καθώς αυτή βασίζεται στο να ξοδέψει το κράτος για έργα υποδομής, κτλ, και έτσι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους εργάτες, θα κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά, κτλ.
Όμως, τα κράτη έχουν ελλείμματα, και άρα απαγορεύεται να ξοδέψουν με βάση το νέο αυτόν κανόνα, διότι αν ξοδέψουν δε θα μπορούν να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (ακόμα και αν η επένδυση που κάνουν θα κατάφερνε στο μέλλον να κάνει απόσβεση και ίσως να βγάλει και κέρδος). Έτσι, η μόνη επιλογή που θα είναι νόμιμη είναι το να ξεπουλήσουν ότι έχουν, και να επιβάλλουν μέτρα "κινεζοποίησης" των εργατών.
Όσο για το τι γίνεται αν κάποιο κράτος δεν έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, η Γερμανία έχει φροντίσει να θεσπίσει πρόστιμα και κυρώσεις, ώστε να μην υπάρξει καμία "παρέκκλιση από το στόχο". Η Κομισιόν ουσιαστικά θα αναλάβει το ρόλο της "Ιεράς Εξέτασης" - οι άπιστοι απλά θα οδηγούνται "στην πυρά". Όσο για τους "πιστούς", αυτοί θα "αμείβονται" με εξαθλίωση για το λαό, και υποταγή στην "άγια" Γερμανία, που θα προτεκτορατοποιήσει ουσιαστικά όλη την ευρωζώνη.
Και αν η Γερμανία ζητά αυτά τα πράγματα τώρα, φανταστείτε τι θα ζητήσει προκειμένου να συμφωνήσει (ΑΝ βέβαια συμφωνήσει, γιατί το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο ακόμα και για αυτήν) αύριο για τα ευρωομόλογα.
Εδώ μερικά άρθρα των κυρίαρχων ΜΜΕ για το θέμα:
Υπερ-κυβέρνηση Ρομπάι εισηγούνται Μέρκελ και Σαρκοζί
Τη δημιουργία μίας «πραγματικής κυβέρνησης» της ευρωζώνης, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρότειναν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ξαναέβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για συνταγματική υποχρέωση κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.Πάγωμα πόρων από τα ευρώ-ταμεία στους παραβάτες προτείνουν Μέρκελ - Σαρκοζί
Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει συνόδους κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Ρομπάι.
Μέρκελ και Σαρκοζί απηύθυναν έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να κατοχυρώσουν συνταγματικά ότι οι προϋπολογισμοί τους θα είναι ισοσκελισμένοι. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η αρχή της "οικονομικής ισορροπίας" θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα 17 κράτη του ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι πόροι που προβλέπονται για το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης είναι επαρκείς.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα προωθήσουν από κοινού πρόταση για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αναμένεται να είναι έτοιμη το Σεπέμβριο.
Όσον αφορά στα ευρωομόλογα, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα βοηθούσαν στην παρούσα συγκυρία. Από τη μεριά του, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τα κράτη με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση και σημειωσε ότι δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελέσουν την κατάληξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το «πάγωμα» των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες προτείνουν μεταξύ άλλων Γαλλία και Γερμανία, σε επιστολή που επέδωσε σήμερα η Γαλλία στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Όσο για την πρόταση για φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που ανέφεραν μέσα σε όλα τα άλλα, η Αγγλία είπε την αλήθεια, καθώς πλέον το σύστημα είναι πρακτικά αδύνατον να ρυθμιστεί (γι' αυτό και δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να το ανατρέψουμε πλήρως).
Οι "άρχοντες του χρήματος" δε δέχονται φόρους, θέλουν όλη την πίτα για αυτούς, και όλη τη φτώχεια για εμάς - και δε δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού. Σιγά μην πληρώσουν φόρο για να ελαφρύνουν έστω στο ελάχιστον τον εργάτη, που έτσι και αλλιώς του παίρνουν και τα σώβρακα:
Βρετανία: Μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο η φορολόγηση των συναλλαγών
Η επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τη θέσπιση του οποίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιθυμούν το Παρίσι και το Βερολίνο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνον αν αυτό γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο οι συναλλαγές θα μεταφερθούν εκτός των χωρών που θα τον επιβάλουν μονομερώς, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία.
Παγωμένη ήταν η υποδοχή του γαλλογερμανικού σχεδίου για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη και στο Σίτι του Λονδίνου, καθώς και οι βρετανικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί εκτός κι αν αυτό γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί «τιμωρία» για τις χώρες που θα το εφαρμόζουν.
Παράλληλα ο γερμανικός χρηματιστηριακός όμιλος Deutsche Bοrse τάχθηκε σήμερα κατά της θέσπισης ενός φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
«Ο όμιλος Deutsche Borse μπορεί κατά βάθος να καταλάβει το πολιτικό κίνητρο που συνοδεύει την ιδέα να ωθηθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας να μετάσχει στο κόστος της κρίσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου. ΑΛΛΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ - ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
«Ωστόσο ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν είναι κατάλληλος για να αυξήσει σε διαρκή βάση την ασφάλεια και την ακεραιότητα των χρηματαγορών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Deutsche Borse πιστεύει ότι ένας τέτοιος φόρος θα υποκινήσει επιπλέον τους παράγοντες των αγορών να επιζητήσουν ειδικές αγορές για να γλιτώσουν από το φόρο αυτό.
Τέλος, μια ακόμα σημαντική είδηση, καθώς η ανάπτυξη στη Γερμανία υποχωρεί, μιας και οι λαοί της ευρωζώνης, που αποτελεί τον #1 προορισμό των γερμανικών εξαγωγών, φτωχοποιούνται και πλέον δε μπορούν να καταναλώσουν όπως πριν.
Όμως, όπως έχουμε δει και σε παλιότερα άρθρα, η Γερμανία εξάγει ολοένα και πιο πολύ στην Κίνα - εκεί είναι η "αγορά του μέλλοντος". Μακροπρόθεσμα λοιπόν, η Γερμανία δεν έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα με το να γίνουν οι εργάτες στην Ευρώπη φτωχοί και εξαθλιωμένοι - άλλο αν προς το παρόν έχουν και αυτοί πρόβλημα. Το μέλλον της Γερμανίας είναι με Κίνα και Ρωσία.
Η λιτότητα στο Νότο μπούμερανγκ για Γερμανία
Απρόσμενη κάθετη βουτιά στην ανάπτυξη σημειώθηκε στη Γερμανία, γεγονός που δείχνει ότι - αν μη τι άλλο - η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κρίσης χρέους έχει κόστος και για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αφού πλήττει τώρα τις εξαγωγές της προς τις εν λόγω χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Αυξάνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες για επιβράδυνση της ανάπτυξης ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, αφού ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη στη Γερμανία, που είναι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης, σχεδόν μηδενίστηκε το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο, αφού το ΑΕΠ της αυξήθηκε το β' τρίμηνο μόλις 0,1% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2011. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση ανακοινώθηκε λίγες μόλις μέρες έπειτα από αντίστοιχο «καμπανάκι» της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε και αυτή μηδενική ανάπτυξη για το ίδιο διάστημα. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου