Του Γιώργου Σαρρή
Ειχαμε πει το βράδυ της Παρασκευής και χωρίς να έχουμε ακούσει κάτι για το "ντηλ μεγατόνων" ΑΛΦΑ-Eurobank πως ήταν ολοφάνερο πως η αγορά έκρυβε είδηση (εννοούσαμε αρνητική).
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζών είχε σοβαρά σημάδια χρεωκοπίας και κανείς δεν πειθόταν από τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου περί ισχυρού ελληνικου τραπεζικού συστήματος. Αυτα είναι αηδίες και ψέματα. Κανενας τραπεζικός τομέας, καμιάς ανεπτυγμένης χώρας δεν ειναι ισχυρός. Καθε άλλο. Καλό είναι κάποια στιγμή λοιπόν, όσοι νομίζουν οτι ειναι σοβαροί να αρχίσουν να λένε και καμια αλήθεια γιατι οι αγορές δεν κοροιδεύονται. Κι όταν νοιώσουν οτι κάποιος επιχειρεί κάτι τέτοιο απαντούν ανάλογα και άμεσα με δυσάρεστες συνέπειες.
Η ειδηση λοιπόν προέκυψε το Σάββατο το πρωί και θεωρητικά δείχνει πολύ θετική. Δυο μεγάλες τράπεζες συνενώνονται, και με την συμμετοχή του περιβόητου πια fund του Κατάρ δημιουργούν τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανιων και της ΝΑ Μεσογείου. Εντυπωσιακό αναμφισβήτητα. Οπως και να το κάνουμε 140-150 δις ενεργητικό, 80 δις καταθέσεις και 2000 υποκαταστήματα σε πολλές χώρες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ειναι όμως πράγματι και όσο λέγεται θετικό το γεγονός; Εχει κάτι φωτεινό να προσφερει στην σκοτεινιάσμένη ελληνική οικονομία; Μενει να το διαπιστώσουμε από αύριο και μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν απο τις 2 τράπεζες.
Το πρωτο που θα πω είναι το καλό που τους θέλουν οι κύκλοι της αγοράς, να δείξουν οτι το ντηλ έχει πράγματι ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει πριν ανακοινωθεί σε όλες τις λεπτομέρειες γιατί κανενας βεβαια δεν ξεχνάει τις προηγούμενες ανακοινωμένες με τυμπανοκρουσίες "συγχωνευσεις" ΕΤΕ-ΑΛΦΑ που αποδείχτηκαν τελικά παραμυθενιες αλλα σίγουρα χρυσοφόρες αφου όσοι ήξεραν απο κοντα τις λεπτομέρειες κέρδισαν δις από τις μεγάλες ανόδους και κατόπιν πτωσεις της αγορας. (Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε...)
Στο θέμα μας τώρα θα πώ πως προσωπικά έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Και μόνο η παρουσία του πολυμήχανου εφευρέτη προσωρινών "λύσεων" υπουργού οικονομικών δεν γινεται να μη σε βαζει σε σκέψεις.
Το πρωτο πράγμα που "ενοχλεί" την καλή μου διάθεση να πειστώ ειναι το fund του Κατάρ. Εχει καταντήσει αηδία όποτε υπάρχει αναγκη για κάποια λύση ή θετική ειδηση για να σωθεί η κατάσταση(Ελληνικό, Αστακός) να εμφανίζεται ως απο μηχανής Θεός το Καταρ με τα λεφτά στο χέρι. Για το συγκεκριμένο ντηλ απο χτες ακουγονται ποσα από 500εκ. μέχρι 2δις με αντάλλαγμα το 20% της καινούργιας τράπεζας. Εδω που τα λέμε δεν ειναι κι άσχημα να δινεις 500εκ. ή και 2 δις ακόμη και να παίρνεις τον έλεγχο μιας τράπεζας με περιουσιακά στοιχεία(ενεργητικό) 150 δις και το έλεγχο 80δις καταθέσεων με 2000 υποκαταστήματα! Θα μου πείτε αυτές οι χοντράδες που γκρεμίζουν κάθε ίχνος κοινής λογικής συμβαίνουν στα χρηματιστήρια. Θα έλεγα ναι, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό. Κατι άλλο συμβαίνει...
Το δευτερο σημείο που ενοχλεί ακόμη περισσότερο ειναι η συμπεριφορά της υπόλοιπης αγοράς στο ταμπλώ. Συνήθως οταν κρύβεται κάποια όσο λένε θετική είδηση πριν την ανακοίνωση κι επειδή πάντα κάποιοι γνωρίζουν, έχουμε άνοδο τιμών που στο τέλος επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του ντηλ. Εδω είχαμε μια από τις τραγικότερες εβδομάδες στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζών! Πως εξηγείται αυτό; Ας δουμε πως. Κατ' αρχήν είχαμε μια πολύ αρνητική φημολογία που μιλούσε τις τελευταιες μερες για τις 2 τράπεζες και την πιθανή ή σιγουρη προσφυγή τους στο συστημα ενισχυσης ρευστότητας ELA και το ΤΧΣ(χρηματοπιστωτικής σταθερότητας). Και τα 2 σήμαιναν στο βάθος κεφαλαιακή κατάρρευση και κατα πάσα πιθανότητα κρατικοποίηση των ΑΛΦΑ-Εurobank μετα και την απειλή του υπουργού οικονομικών περί διάσωσης με κοινές μετοχές όποιας τράπεζας θα είχε την αναγκη του ΤΧΣ. Επίσης υπήρχε η ειδηση εξόδου από ευρωπαικούς δείκτες που εξηγούσε κάπως τις αθρόες πωλήσεις. Τελος οι ειδήσεις για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας συμπλήρωναν το παζλ των πωλήσεων. Ομως το κυρίως θυμα της φημολογίας αυτης ειδικά της βδομάδας δεν ήταν μόνο οι 2 τράπεζες αλλά όλη η αγορά και πιο πολύ από όλους η ΕΤΕ! Τι συνέβαινε λοιπόν;
Πολύ απλά, οι 2 τράπεζες και όποιος άλλος γνώριζε και συμμετείχε στις συζητήσεις, ξεπουλούσε τεράστιες ποσότητες μετοχών όλων των εταιρειών, προκειμένου να αποκτησει ρευστότητα για να συμμετέχει στην τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει, ή για να σωθει από την καταρρευση τιμών που φέρνουν τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε τοσο αρνητικό περιβάλλον. Ηδη ειναι σίγουρο οτι κατ' ελάχιστο απαιτούνται 4,5 -5 δις, με την Blackrock και την ανταλλαγή ομολόγων να περιμένουν στη γωνία. Βεβαια ένα τέτοιο ποσό είναι ασύλληπτα μεγάλο για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Εννοείται όμως πως εφ όσον το ντηλ είναι τελειωμένο και θα ανακοινωθεί, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη της αύξησης. Το θέμα μας είναι ποιος θα βάλει αυτά τα λεφτά. Το Καταρ, οι Λάτσηδες, Κωστοπουλοι κ.α. βασικοί μέτοχοι ή μήπως κυρίως το Δημόσιο -δηλαδή εμείς- ευθέως ή δια της πλαγίας; Γιατι είπα και πριν πως αυτοί οι απο μηχανής Θεοί τύπου Καταρ ποτέ δεν εμφανίζονται χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα. Εδω ζήτησε η Φινλανδία που ήταν και εταίρα, δεν θα ζητήσει ο εμίρης που είναι και ξένος και εμίρης; Θα κάνει χάρη δηλαδή στο φίλο του το Γιώργο τη διασωση των ελληνικών τραπεζών επειδή πιστεύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Χάθηκαν τόσες άλλες (χρωκοπημένες) τράπεζες στον κόσμο που ειναι με απλωμένο το χερι στις γωνίες; Τι ακριβώς συμβαίνει λοιοπόν;
Το τρίτο που δεν γίνεται να μην σκεφτεί κανείς ειναι το ποια ειναι η πραγματική κατάσταση των 2 τραπεζών μεσα στις συνθήκες (επισφάλειες, Blackrock, κούρεμα ομολόγων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια) που πρεπει επιτέλους να μάθουμε, και το εαν τελικά η συγχώνευση -κάτω από τους όρους που θα γίνει- αποτελεί λύση για τους 2 που δεν δείχνουν και πολύ καλά τελευταία. Γιατι όπως σωστά λένε κάποιοι, όταν ενώνονται 2 φτωχοί δεν γεννιέται ένας πλούσιος αλλά ένας πολύ φτωχος.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Ειναι θετική η είδηση του ντηλ; Απλά ας περιμένουμε να δουμε τη συμπεριφορά της αγοράς τη Δευτέρα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αν ειναι θετική η ειδηση μετα από τετοια πτωση θα πρέπει να εχουμε εκρηκτική άνοδο για κάποιες μέρες της τάξης του 30% για τις τράπεζες (όπως ήδη λένε κάποιοι) αλλά και για τις άλλες μετοχές που έχουν πληγεί. Εννοείται πως οι 2 θα είναι εκτός ταμπλώ, αλλά θα υπάρχει η ΕΤΕ για να δουμε τις αντιδράσεις μεγάλων επενδυτών ειδικά μετα και την πυροδότηση φημολογιών και για άλλα ντηλ όπως π.χ. μεταξύ ΕΤΕ-ΤΤ. Θα έχουν όλοι όλο το χρόνο να μας δείξουν τι πιστεύουν για το ντηλ ειτε αγοράζοντας ειτε πουλώντας. Γιατι το κυρίως ζήτημα στον πλανήτη της οικονομίας των αγορών δεν είναι τι αξίζει κάτι ή κάποιο γεγονός, αλλά τι πιστεύουν οι αγορές οτι αξίζει. Δυστυχώς.
Πάντως η συμπεριφορά της αγοράς στο κλείσιμο της Παρασκευής μας βαζει σε σκέψεις. Ριχνοντας μια ματιά είδαμε οτι στην ΑΛΦΑ π.χ. μετά τον τελικό προσδιορισμό της τιμης κλεισίματος στο 1,90(ήταν 3,80 στις 22 Ιουλίου!!) , στο διάστημα που ακολούθησε μεχρι το τέλος δεν υπήρχε καμια προθυμία για αγορές παρά το ότι από ό,τι είδα υπήρχε και μια σχετική φημολογία(από τις 2μμ σε κάποια site) αλλά και πολλοί που γνώριζαν τα "καλά νέα". Παρ όλα αυτά στο κλείσιμο υπήρχε προσφορά 65000 μετοχων που δεν απορροφήθηκε. Αυτό βεβαια δεν ειναι καλό σημάδι.
Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν αρέσει. Ισως η τιμή της αύξησης, ισως κάποιοι άλλοι όροι που πετάνε και πάλι απ έξω τους μικρομετόχους, ίσως οι συνέπειες της αύξησης, ίσως κατι άλλο. Θα το διαπιστώσουμε συντομα όμως μετα τη μεση της συνεδρίασης όταν πια θα έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι "επενδυτές" από Ευρώπη και ΗΠΑ και θα έχει κοπάσει ο "ενθουσιασμός".
Αν πάντως προκύψει και πάλι αυτό που πολλοί ήδη συζητούν και σκεφτονται, οτι δηλαδή προκειται για ντηλ τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, που έγινε κάτω από άσκηση είτε κυβερνητικών πιέσεων είτε πιέσεων των ίδιων των αξεπέραστα δυσκολων συνθηκών για τις τράπεζες, και όπου υπάρχουν σκοτεινοί, πρόχειροι ή επικίνδυνοι όροι, τοτε θα μιλάμε για το τέλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οχι μόνον. Κατι τέτοιο θα σημαίνει αυτό που ηδη λένε κάποιες τεχνικές αναλύσεις, δηλαδή την ΕΤΕ πολύ κάτω από 1Ε, με ότι άλλο μπορεί να σηματοδοτεί αυτό.
Υ.Γ. Επειδή πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται τι εννοούμε όταν λέμε χρεωκοπημένες τράπεζες εξηγώ με λίγα και απλά λόγια. Εστω οτι μια τράπεζα π.χ. η Γερμανική DB έχει ενεργητικο 100 δις στηριγμένο κυρίως σε δάνεια. Εστω οτι τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είναι 7δις συμφωνα με την υποχρέωση που έχει. Αν από τα δάνεια ή ομόλογα κλπ. προκύψει αθέτηση της τάξης των 15 δις (πράγμα που στην πραγματικότητα ισχύει με βεβαιότητα για όσους έμπλεξαν με επισφαλεις επενδυσεις και ομόλογα, δηλαδή όλους) τοτε η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια για να μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί. Μέχρι τώρα στην αξία του ενεργητικού οι τράπεζες μετράνε τις αρχικές αξίες των τίτλων τους και όχι τις πραγματικές. Αυτό ειναι που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται για τους σκελετους που κρυβουν οι τράπεζες στις ντουλάπες τους.
Ειχαμε πει το βράδυ της Παρασκευής και χωρίς να έχουμε ακούσει κάτι για το "ντηλ μεγατόνων" ΑΛΦΑ-Eurobank πως ήταν ολοφάνερο πως η αγορά έκρυβε είδηση (εννοούσαμε αρνητική).
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζών είχε σοβαρά σημάδια χρεωκοπίας και κανείς δεν πειθόταν από τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου περί ισχυρού ελληνικου τραπεζικού συστήματος. Αυτα είναι αηδίες και ψέματα. Κανενας τραπεζικός τομέας, καμιάς ανεπτυγμένης χώρας δεν ειναι ισχυρός. Καθε άλλο. Καλό είναι κάποια στιγμή λοιπόν, όσοι νομίζουν οτι ειναι σοβαροί να αρχίσουν να λένε και καμια αλήθεια γιατι οι αγορές δεν κοροιδεύονται. Κι όταν νοιώσουν οτι κάποιος επιχειρεί κάτι τέτοιο απαντούν ανάλογα και άμεσα με δυσάρεστες συνέπειες.
Η ειδηση λοιπόν προέκυψε το Σάββατο το πρωί και θεωρητικά δείχνει πολύ θετική. Δυο μεγάλες τράπεζες συνενώνονται, και με την συμμετοχή του περιβόητου πια fund του Κατάρ δημιουργούν τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανιων και της ΝΑ Μεσογείου. Εντυπωσιακό αναμφισβήτητα. Οπως και να το κάνουμε 140-150 δις ενεργητικό, 80 δις καταθέσεις και 2000 υποκαταστήματα σε πολλές χώρες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ειναι όμως πράγματι και όσο λέγεται θετικό το γεγονός; Εχει κάτι φωτεινό να προσφερει στην σκοτεινιάσμένη ελληνική οικονομία; Μενει να το διαπιστώσουμε από αύριο και μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν απο τις 2 τράπεζες.
Το πρωτο που θα πω είναι το καλό που τους θέλουν οι κύκλοι της αγοράς, να δείξουν οτι το ντηλ έχει πράγματι ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει πριν ανακοινωθεί σε όλες τις λεπτομέρειες γιατί κανενας βεβαια δεν ξεχνάει τις προηγούμενες ανακοινωμένες με τυμπανοκρουσίες "συγχωνευσεις" ΕΤΕ-ΑΛΦΑ που αποδείχτηκαν τελικά παραμυθενιες αλλα σίγουρα χρυσοφόρες αφου όσοι ήξεραν απο κοντα τις λεπτομέρειες κέρδισαν δις από τις μεγάλες ανόδους και κατόπιν πτωσεις της αγορας. (Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε...)
Στο θέμα μας τώρα θα πώ πως προσωπικά έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Και μόνο η παρουσία του πολυμήχανου εφευρέτη προσωρινών "λύσεων" υπουργού οικονομικών δεν γινεται να μη σε βαζει σε σκέψεις.
Το πρωτο πράγμα που "ενοχλεί" την καλή μου διάθεση να πειστώ ειναι το fund του Κατάρ. Εχει καταντήσει αηδία όποτε υπάρχει αναγκη για κάποια λύση ή θετική ειδηση για να σωθεί η κατάσταση(Ελληνικό, Αστακός) να εμφανίζεται ως απο μηχανής Θεός το Καταρ με τα λεφτά στο χέρι. Για το συγκεκριμένο ντηλ απο χτες ακουγονται ποσα από 500εκ. μέχρι 2δις με αντάλλαγμα το 20% της καινούργιας τράπεζας. Εδω που τα λέμε δεν ειναι κι άσχημα να δινεις 500εκ. ή και 2 δις ακόμη και να παίρνεις τον έλεγχο μιας τράπεζας με περιουσιακά στοιχεία(ενεργητικό) 150 δις και το έλεγχο 80δις καταθέσεων με 2000 υποκαταστήματα! Θα μου πείτε αυτές οι χοντράδες που γκρεμίζουν κάθε ίχνος κοινής λογικής συμβαίνουν στα χρηματιστήρια. Θα έλεγα ναι, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό. Κατι άλλο συμβαίνει...
Το δευτερο σημείο που ενοχλεί ακόμη περισσότερο ειναι η συμπεριφορά της υπόλοιπης αγοράς στο ταμπλώ. Συνήθως οταν κρύβεται κάποια όσο λένε θετική είδηση πριν την ανακοίνωση κι επειδή πάντα κάποιοι γνωρίζουν, έχουμε άνοδο τιμών που στο τέλος επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του ντηλ. Εδω είχαμε μια από τις τραγικότερες εβδομάδες στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζών! Πως εξηγείται αυτό; Ας δουμε πως. Κατ' αρχήν είχαμε μια πολύ αρνητική φημολογία που μιλούσε τις τελευταιες μερες για τις 2 τράπεζες και την πιθανή ή σιγουρη προσφυγή τους στο συστημα ενισχυσης ρευστότητας ELA και το ΤΧΣ(χρηματοπιστωτικής σταθερότητας). Και τα 2 σήμαιναν στο βάθος κεφαλαιακή κατάρρευση και κατα πάσα πιθανότητα κρατικοποίηση των ΑΛΦΑ-Εurobank μετα και την απειλή του υπουργού οικονομικών περί διάσωσης με κοινές μετοχές όποιας τράπεζας θα είχε την αναγκη του ΤΧΣ. Επίσης υπήρχε η ειδηση εξόδου από ευρωπαικούς δείκτες που εξηγούσε κάπως τις αθρόες πωλήσεις. Τελος οι ειδήσεις για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας συμπλήρωναν το παζλ των πωλήσεων. Ομως το κυρίως θυμα της φημολογίας αυτης ειδικά της βδομάδας δεν ήταν μόνο οι 2 τράπεζες αλλά όλη η αγορά και πιο πολύ από όλους η ΕΤΕ! Τι συνέβαινε λοιπόν;
Πολύ απλά, οι 2 τράπεζες και όποιος άλλος γνώριζε και συμμετείχε στις συζητήσεις, ξεπουλούσε τεράστιες ποσότητες μετοχών όλων των εταιρειών, προκειμένου να αποκτησει ρευστότητα για να συμμετέχει στην τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει, ή για να σωθει από την καταρρευση τιμών που φέρνουν τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε τοσο αρνητικό περιβάλλον. Ηδη ειναι σίγουρο οτι κατ' ελάχιστο απαιτούνται 4,5 -5 δις, με την Blackrock και την ανταλλαγή ομολόγων να περιμένουν στη γωνία. Βεβαια ένα τέτοιο ποσό είναι ασύλληπτα μεγάλο για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Εννοείται όμως πως εφ όσον το ντηλ είναι τελειωμένο και θα ανακοινωθεί, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη της αύξησης. Το θέμα μας είναι ποιος θα βάλει αυτά τα λεφτά. Το Καταρ, οι Λάτσηδες, Κωστοπουλοι κ.α. βασικοί μέτοχοι ή μήπως κυρίως το Δημόσιο -δηλαδή εμείς- ευθέως ή δια της πλαγίας; Γιατι είπα και πριν πως αυτοί οι απο μηχανής Θεοί τύπου Καταρ ποτέ δεν εμφανίζονται χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα. Εδω ζήτησε η Φινλανδία που ήταν και εταίρα, δεν θα ζητήσει ο εμίρης που είναι και ξένος και εμίρης; Θα κάνει χάρη δηλαδή στο φίλο του το Γιώργο τη διασωση των ελληνικών τραπεζών επειδή πιστεύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Χάθηκαν τόσες άλλες (χρωκοπημένες) τράπεζες στον κόσμο που ειναι με απλωμένο το χερι στις γωνίες; Τι ακριβώς συμβαίνει λοιοπόν;
Το τρίτο που δεν γίνεται να μην σκεφτεί κανείς ειναι το ποια ειναι η πραγματική κατάσταση των 2 τραπεζών μεσα στις συνθήκες (επισφάλειες, Blackrock, κούρεμα ομολόγων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια) που πρεπει επιτέλους να μάθουμε, και το εαν τελικά η συγχώνευση -κάτω από τους όρους που θα γίνει- αποτελεί λύση για τους 2 που δεν δείχνουν και πολύ καλά τελευταία. Γιατι όπως σωστά λένε κάποιοι, όταν ενώνονται 2 φτωχοί δεν γεννιέται ένας πλούσιος αλλά ένας πολύ φτωχος.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Ειναι θετική η είδηση του ντηλ; Απλά ας περιμένουμε να δουμε τη συμπεριφορά της αγοράς τη Δευτέρα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αν ειναι θετική η ειδηση μετα από τετοια πτωση θα πρέπει να εχουμε εκρηκτική άνοδο για κάποιες μέρες της τάξης του 30% για τις τράπεζες (όπως ήδη λένε κάποιοι) αλλά και για τις άλλες μετοχές που έχουν πληγεί. Εννοείται πως οι 2 θα είναι εκτός ταμπλώ, αλλά θα υπάρχει η ΕΤΕ για να δουμε τις αντιδράσεις μεγάλων επενδυτών ειδικά μετα και την πυροδότηση φημολογιών και για άλλα ντηλ όπως π.χ. μεταξύ ΕΤΕ-ΤΤ. Θα έχουν όλοι όλο το χρόνο να μας δείξουν τι πιστεύουν για το ντηλ ειτε αγοράζοντας ειτε πουλώντας. Γιατι το κυρίως ζήτημα στον πλανήτη της οικονομίας των αγορών δεν είναι τι αξίζει κάτι ή κάποιο γεγονός, αλλά τι πιστεύουν οι αγορές οτι αξίζει. Δυστυχώς.
Πάντως η συμπεριφορά της αγοράς στο κλείσιμο της Παρασκευής μας βαζει σε σκέψεις. Ριχνοντας μια ματιά είδαμε οτι στην ΑΛΦΑ π.χ. μετά τον τελικό προσδιορισμό της τιμης κλεισίματος στο 1,90(ήταν 3,80 στις 22 Ιουλίου!!) , στο διάστημα που ακολούθησε μεχρι το τέλος δεν υπήρχε καμια προθυμία για αγορές παρά το ότι από ό,τι είδα υπήρχε και μια σχετική φημολογία(από τις 2μμ σε κάποια site) αλλά και πολλοί που γνώριζαν τα "καλά νέα". Παρ όλα αυτά στο κλείσιμο υπήρχε προσφορά 65000 μετοχων που δεν απορροφήθηκε. Αυτό βεβαια δεν ειναι καλό σημάδι.
Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν αρέσει. Ισως η τιμή της αύξησης, ισως κάποιοι άλλοι όροι που πετάνε και πάλι απ έξω τους μικρομετόχους, ίσως οι συνέπειες της αύξησης, ίσως κατι άλλο. Θα το διαπιστώσουμε συντομα όμως μετα τη μεση της συνεδρίασης όταν πια θα έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι "επενδυτές" από Ευρώπη και ΗΠΑ και θα έχει κοπάσει ο "ενθουσιασμός".
Αν πάντως προκύψει και πάλι αυτό που πολλοί ήδη συζητούν και σκεφτονται, οτι δηλαδή προκειται για ντηλ τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, που έγινε κάτω από άσκηση είτε κυβερνητικών πιέσεων είτε πιέσεων των ίδιων των αξεπέραστα δυσκολων συνθηκών για τις τράπεζες, και όπου υπάρχουν σκοτεινοί, πρόχειροι ή επικίνδυνοι όροι, τοτε θα μιλάμε για το τέλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οχι μόνον. Κατι τέτοιο θα σημαίνει αυτό που ηδη λένε κάποιες τεχνικές αναλύσεις, δηλαδή την ΕΤΕ πολύ κάτω από 1Ε, με ότι άλλο μπορεί να σηματοδοτεί αυτό.
Υ.Γ. Επειδή πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται τι εννοούμε όταν λέμε χρεωκοπημένες τράπεζες εξηγώ με λίγα και απλά λόγια. Εστω οτι μια τράπεζα π.χ. η Γερμανική DB έχει ενεργητικο 100 δις στηριγμένο κυρίως σε δάνεια. Εστω οτι τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είναι 7δις συμφωνα με την υποχρέωση που έχει. Αν από τα δάνεια ή ομόλογα κλπ. προκύψει αθέτηση της τάξης των 15 δις (πράγμα που στην πραγματικότητα ισχύει με βεβαιότητα για όσους έμπλεξαν με επισφαλεις επενδυσεις και ομόλογα, δηλαδή όλους) τοτε η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια για να μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί. Μέχρι τώρα στην αξία του ενεργητικού οι τράπεζες μετράνε τις αρχικές αξίες των τίτλων τους και όχι τις πραγματικές. Αυτό ειναι που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται για τους σκελετους που κρυβουν οι τράπεζες στις ντουλάπες τους.
ΦΟΥΜΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΕΓΦΑΛΑΙΑ. ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TIMING.
ΑπάντησηΔιαγραφή