Pages

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Οι πειρασμοί από μια απάντηση


του Θανάση Σκαμνάκη - "Πριν"

Η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα –κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος– στην ερώτηση αν το ΚΚΕ θα συνεργαζόταν με δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, έξυσε κάποιες παλιές πληγές. Κι επειδή αυτά αν τα κρατάς μέσα σου μπορεί να σε μολύνουν, καλό είναι να τα εξωτερικεύσω, όπως συνιστούν και οι γιατροί.

Η γραμματέας λοιπόν, είπε, με δυο λόγια, πως ποτέ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον δεν πρόκειται να συνεργαστεί το ΚΚΕ με εκείνους που έφυγαν από το Κόμμα, το 1989 και μετά, και το κατηγόρησαν πως έκανε λαθρεμπόριο όπλων και άλλα παρόμοια (τα οποία εμείς τουλάχιστον που φύγαμε το ’89 δεν είπαμε ποτέ) ακόμα κι αν ορκιστούν πως είναι υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου. Γιατί άραγε μια τέτοια ταύτιση εκείνων που έφυγαν από το Κόμμα το 1989 επειδή διαφώνησαν με τα κοινά πορίσματα κ.ά. με εκείνους που έφυγαν το’ 91 και ήταν οι θιασώτες του τζαννετακισμού;

Ίσως η σ. Αλέκα θα έπρεπε να αποφεύγει τέτοια λογικά άλματα, γιατί βάζει σε πειρασμό τους ακροατές, τους αναγνώστες και κυρίως τα μέλη του Κόμματος να ρωτήσουν πώς είναι τόσο σίγουρη για το μέλλον και εξορίζει πέραν του καλού και του κακού εκείνους που έφυγαν από το Κόμμα; Πολύ περισσότερο να της ζητήσουν να ξεκαθαρίσει για ποιο παρελθόν κάνει λόγο (το οποίο εκείνο παρελθόν πόσο σίγουρο ήταν για το μέλλον; Και πόσο ορθό αποδείχτηκε;). Και βάζει στον πειρασμό να ρωτήσουν, από ποιο ΚΚΕ έφυγαν εκείνοι του ’89. Κι ακόμα, η ίδια τι ψήφιζε στις αλλεπάλληλες τοτινές συνεδριάσεις της ΚΕ, «τις ώρες των μεγάλων ερωτημάτων», όταν αποφασιζόταν το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ για τη συγκρότηση του Συνασπισμού, η κυβέρνηση Τζαννετάκη, η οικουμενική, η στάση του κόμματος στην ΕΟΚ και άλλα σχετικά; Ή μήπως για όλα εκείνα έχει γίνει αυτοκριτική η οποία δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, ώστε να δικαιούνται οι καθαρμένοι τώρα να οικτίρουν τους διαφωνούντες τότε;

Φυσικά, δεν θα συμμεριστώ την άποψη εκείνων που περιμένουν με ένα ντουφέκι στραμμένο στο ΚΚΕ έτοιμοι να πυροβολήσουν κάθε φορά που το Κόμμα πιστοποιεί την ανεπάρκειά του και να επιβεβαιώσουν την άποψή τους πως «αυτοί είναι τελειωμένη υπόθεση», «δεν μπορείς να ελπίζεις τίποτα μ’ αυτούς», «δεν υπάρχει καμιά ελπίδα συνεργασίας ούτε στο μαζικό κίνημα ούτε πουθενά», «καλλιεργούν αυταπάτες όσοι επιμένουν σε μια γραμμή ενότητας και ελπίζουν» κ.ο.κ. Διότι, κατά τη γνώμη μου πράττουν ακριβώς το ίδιο λάθος από άλλη θέση, να αποφασίζουν δηλαδή από τώρα για το μέλλον.

Επειδή η ελπίδα δεν ορίζεται από το τι λέει κάθε στιγμή ο κάθε πολιτικός αρχηγός ή η ηγεσία, καθώς η ταξική πάλη έχει δρόμους περίπλοκους και συχνά ανεξερεύνητους, που υποχρεώνουν τις ηγεσίες να αλλάξουν θέσεις ή τα κόμματα να αλλάξουν τις ηγεσίες. Και η σ. Αλέκα το ξέρει από τη δική της πείρα αυτό, αν θυμηθεί και συγκρίνει με το 1989.

10 σχόλια:

  1. Βέβαια, το πρόβλημα ήτα η κυβέρνηση Τζανετάκη, και αφού η Παπαρήγα δεν παραβίασε τότε τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό είναι υπόλογη για αυτό. Και ας έχει γίνει αυτοκριτική από το Κόμμα για εκείνη την περίοδο.
    Αλλά όταν δεν έχεις πρόβλήμα με άλλα στελέχη του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου όπως ο Λαφαζάνης και ο Αλαβάνος (που καμμία αυτοκριτική δεν έχουν κάνει παρεπιπτόντος), και έχεις με την Παπαρήγα, τότε ή καθυστερημένος είσαι ή απλά απατεώνας!
    Και τι μπορεί να είναι αυτό που ενώνει εκείνους που έφυγαν εξ'αιτίας της δημιουργίας του Συνασπισμού με εκείνους που έφυγαν εξ'αιτίας της δυάλυσης του; (κανονικά θα έπρεπε να είναι οι χειρότεροι εχθροί μεταξύ τους, εάν ήταν ειλικρινείς και όχι απατεώνες φυσικά)
    -Μα φυσικά ο κοινός στόχος της εξάλειψης του ΚΚΕ!
    Και ωρέ παιδιά, αφού το ΚΚΕ είναι (κατ'εσάς) τα μύρια όσα του έχετε κατά καιρούς σούρει. Γιατί να θέλετε συνεργασίες μαζί του, και να κάνετε και σαν τις μωρές παρθένες που δεν θέλει το ίδιο;
    Τελικά τα εννοείτε αυτά που λέτε ή όχι;
    Εκείνοι που "...περιμένουν με ένα ντουφέκι στραμμένο στο ΚΚΕ έτοιμοι να πυροβολήσουν κάθε φορά που το Κόμμα πιστοποιεί την ανεπάρκειά του και να επιβεβαιώσουν την άποψή τους πως «αυτοί είναι τελειωμένη υπόθεση», «δεν μπορείς να ελπίζεις τίποτα μ’ αυτούς», «δεν υπάρχει καμιά ελπίδα συνεργασίας ούτε στο μαζικό κίνημα ούτε πουθενά», «καλλιεργούν αυταπάτες όσοι επιμένουν σε μια γραμμή ενότητας και ελπίζουν» κ.ο.κ..." είναι τουλάχιστον ειλικρινείς, και ως εκ τούτου σεβαστοί ως πολιτικοί αντίπαλοι ή και ταξικοί εχθροί ανάλογα με το είδος της "κριτικής" που κάνουν.
    Ο συγγραφέας του άρθρου, τι ακριβώς ρόλο βαράει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Trash, πριν γράφεις ανακρίβειες καλό είναι να ξέρεις για τι μιλάς πρώτα.
    ο Αλέκος Αλαβάνος έχει πει πολλές φορές ότι η συγκυβέρνηση είναι λάθος, το ίδιο και ο Λαφαζάνης. Το ΚΚΕ επισήμως υπερασπίζεται αυτή την επιλογή μέχρι και σήμερα.

    Η Αλέκα όχι μόνο δεν παραβίασε το συγκεντρωτισμό αλλά τάχθηκε υπερ της συγκυβέρνησης.

    Ο συγγραφέας του αρχικού κειμένου ήταν γραμματέας της σπουδάζουσας της ΚΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. Σκαμνάκη 23 χρόνια πέρασαν από το 1989, που κατά τη γνώμη μου καλά έκαναν και έφυγαν όσοι έφυγαν. Το κόμμα έχει κάνει την αυτοκριτική του που επίσης για να είμαι ειλικρινής δεν έχει το βάθος που θα έπρεπε.
    Όμως το ΝΑΡ επί 23 χρόνια μόνο χολή και βιτριόλι έχει ρίξει στο ΚΚΕ. Πχ η νοοτροπία που χρόνια δουλεύεται στα ΕΑΑΚ για το ΚΚΕ, όσοι έχουν την τύχη να εμπλέκονται με τη νεολαία (και έχω αυτή τη χαρά), γνωρίζουν πως ακόμα και στην πολύ πρόσφατη ιστορία το μίσος των ΕΑΑΚ για το ΚΚΕ ξεπερνά ακόμα και τα αισθήματα αηδίας και μίσους που δημιουργούν οι νεοναζιστικές οργανώσεις.
    Επίσης η 23χρονη κινηματική συμπόρευση σύμπλευση του ΝΑΡ σε πολλά επίπεδα με τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΝ του ΣΥΡΙΖΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κλπ, στο όνομα των κινημάτων, κάνει πλέον, το λάθος του ΚΚΕ το 1989 να φαίνεται σαν χάδι μπροστά στις αμαρτωλές επιλογές του ΝΑΡ. Ακόμα και σήμερα σφυράει ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά δυστυχώς όπως κάθε σοσιαλδημοκρατικό καρκίνωμα που φτάνει κοντά στην εξουσία έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα σφυρίγματα των πρώην συνοδοιπόρων του (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στέλνει τον Αρσένη, την Κατσέλη και την Ξενογιαννακοπούλου για τα περαιτέρω!!!
    Τέλος κ. Σκαμνάκη άσε το κόμμα στην ησυχία του γιατί εμείς οι αδύνατοι θέλουμε ένα ζωντανό δυνατό πολιτικό φορέα για να νικήσουμε!
    Ασχολήσου λοιπόν με το ΝΑΡ που ενώ τα ευφυολογήματα σου κατά του ΚΚΕ μπορεί να γίνουν πρωτοσέλιδο ακόμα και στους ΤΙΜΕ, η καθοδήγηση σου κι οι τακτικές και στρατηγικές επιλογές σας το έχουν καθηλώσει 23 χρόνια τώρα στο 0,1%.
    Αυτοκριτική γνωρίζεται τι είναι?
    Γ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ώπα ρε φίλε, ενώ όταν η ΚΝΕ σε κάτι επετείους του Πολυτεχνείου ερχότανε με κράνη-καδρόνια και ξυλοφόρτωνε τους υπόλοιπους αριστερούς (χωρίς αφορμή) δεν ήτανε φασίζουσα συμπεριφορά; Όταν δεν άφηνε να ανέβουν πανό συλλόγων και τα έσκιζε;

    Έχουν και τα ΕΑΑΚ πολλές φορές λερώσει τη φωλιά τους, αλλά ο κόσμος της Αριστεράς δεν μπορεί να πάθει συλλογική αμνησία. "Πράκτορες του συστήματος, του ιμπεριαλισμού, ουρά του ΠΑΣΟΚ, προβοκάτορες, ασφαλίτες", σου θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Ωραίο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει να επιδείξει το ΚΚΕ τόσα χρόνια και στα πανεπιστήμια και αλλού.

    Τα όσα έχει κάνει και πει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ διαχρονικά, τα εκάστοτε στελέχη της νόμιζαν ότι θα ξεχαστούν με έναν μαγικό τρόπο και δε θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία. Όμως η Ιστορία είναι σκληρή και σε εκδικείται για όλα τα λάθη σου.

    Το ΚΚΕ δεν μπορεί να εμφανίζεται με ύφος χιλίων Λένιν σαν θεματοφύλακας της κομμουνιστικής καθαρότητας στην Ελλάδα. Έχετε υπ όψιν ότι κατά καιρούς έχετε βάλει απέναντι χιλιάδες και χιλιάδες τίμιους αγωνιστές με τη συμπεριφορά σας; Και περιμένετε να περνάει αμάσητο ότι "τα ΕΑΑΚ έχουν καλλιεργήσει το μίσος απέναντι στην ΚΝΕ";

    ΥΓ Δεν είμαι ΕΑΑΚ αλλά επίσης έχω μνήμη και δεν μπορώ να πάθω λοβοτομή. Όπως και χιλιάδες κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα περιμεναμε απ' τους κ. που εμφανιζονται εδω
    ως κκε μια επι της ουσίας απαντηση αντι να πετανε την μπάλα στην εξεδρα. με ψευτοσυνδικαλισμους ουτε με την ιστορία καθαρίζουμε ουτε μαθαινουμε να μην κανουμε τα τα ιδια λαθη.η αλέκα ο γοντικας και αλλοι που σημερα παριστανουν τους ιερειςτης ιδεολογικης καθαροτητας, για μας υπογραψαν τις δηλωσεις τους το 1989 και εδωσαν τα διαπιστευτηρια τους στην αστική ταξη. για αυτο δεν θα τους συγχωρίσουμε ποτέ.μ' ενα λογο εβαλαν το χερακί τους να βγει η αρχουσα τάξη απ' την δυσκολη θεση και συστηματικά δουλεψαν για να μας διωξουν απ' το κόμμα σ'αγαστή συνεργασία με τους ανδρουλακηδες, δραγασακηδες , λαφαζανηδες καρτερους και λοιπούς που σήμερα τους βρίζουν.
    αντι λοιπον να μας το παιζουν αδεκαστοι κριτες καλο ειναι να πανε στα σπιτια τους και να παψουν να αντιμετωπίζουν το κομμα σαν ιδιοκτησία τους και να βυσοδομουν πανω στην ιστορία του.αλλωστε αν διακρινοταν απο πολιτικη σοβαροτητα και κομμουνιστικό ηθος με τα τελευταία αποτελεσματα θα είχαν παραιτηθει όλοι ως ανικανοι και αναποτελεσματικοί.αλλα οι καρεκλες είναι πολυ γλυκες......
    μη το λογοκρίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχήν αν εισουν "κομμουνιστής" δεν θα περίμενες το 89 για να βγαλεις συμπεράσματα...τελεια...
    επίσης αυτοι που δεν τους εχουν συγχωρήσει ειναι κυριος οι πασοκοι (για το 89),επίσης( 2 ) για το
    89 αισθάνονται υπερήφανοι οι συριζεοι και ο πρώην.. κουβελης.. και το αναζητούν και σήμερα
    Αυτα παθαίνεις εαν δεν εχεις μια ιδεολογία αλλα 3εις-4εις νομίζοντας οτι με την χαζομάρα λες
    κατι ,,οσο για το ήθος του συριζα ειναι τετοιο που προεκλογικά απέκλεισαν την ανταρσυα απο
    την σύσκεψη στο υπουργείο εσωτερικών ,,οι κκεδες τουλάχιστον, υποστήριξαν αυτη την συμμέτοχη
    (της ανταρσυα) και ουτε διεμβόλισαν την ανταρσυα με την "χαμένη" ψηφο...Παει πολυ να μιλάει
    ο συριζα και να καπελώνει τους παντες προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τις σχεσεις
    του κκε με την εξωκοινοβουλευτική αριστερα...κατι που δεν προκειτε να γινει ,ας μην ειναι τοσο
    αισιόδοξοι ,, μην φατε πολυ για βραδυ.... εχει γλαρό...

    υγ
    Οι καρέκλες ειναι γιαυτους που θελουν να κυβερνήσουν και μιλουν με τον Λουλα...ουτε καν Τσαβες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είναι γεγονος τα συμπερασματα τα είχαμε βγαλει πολυ πριν το 89, τα βγάζουμε και σήμερα.
    δυστυχώς για ολους μας κομμα της εργατικής τάξης στην ελλαδα δεν εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. E oxi και δεν έχουμε κομμα της εργατικής τάξης,ντροπη.. κοτζαμαν συριζα τι ειναι...?.Ασε που ειναι φουλ
    με το 89 μεχρι σημερα..και ακόμα παραπίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝ συνεχιστε ετσι πολυ γρήγορα θα μας ρουφήξει ολους ο συριζα,οι 1000 είναι το πρωτο δείγμα.
    Σαν ελαχιστο σημείο αμυνας και ρήξης, απεναντι στις στρατηγικές επιλογες της αστικης τάξης και των μονοπωλιακων ομιλων που δρουν στη χώρα -που στην ουσία υιοθετει και ο συριζα ως κεντρική του επιλογη- συγκροτηστε ολοι μαζι μετωπο των δυναμεων που με τον ενα η αλλο τροπο αντιστρατευονται την ε.ε.και βλεπουν την αναγκαιότητα μιας σοσιαλιστικης- κομμουνιστικης προοπτικης για τη χώρα.
    παψτε να διυλιζετε τον κονοπα και να καταπινεται την καμηλο,ο χρόνος μικραινει.
    οι συνεργασιες δεν απαιτουν ιδεολογικη συμφωνία
    εφ' ολης της υλης, απαιτουν συμφωνίες πολιτικου χαρακτήρα με στόχο την αντιμετωπιση του κοινου αντίπαλου που ειναι η αρχουσα τάξη και η ανοιχτα η καλυμενα συμμαχοι της για το ανοιγμα του δρόμου για το αμεσο και μακροπροθεσμο μελλον.οι διαφορες μπορει να υπαρχουν και ωστοσο να συνεργαζομαστε. αρκει καθε φορα να ιεραρχουμε τα πραγματα καινα αντιλαμβανομαστε τις ανάγκες.
    εκτός αν και μεις εκφραζουμε αλλοτρια συμφεροντα και οχι αυτα που ποικιλοτρόπως εξαγγελουμε. δεν θέλω να το πιστευω....
    απευθυνομαι στο κκε την ανταρσυα, το μαα, το κκεμλ και τις μικρότερες οργανώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειμαι ο Αλεξης Τσιπρας και πιστεύω πως πρέπει να μην
    ψηφίσει σύριζα ουτε η θεια μου.. ηδη το πρώτο δειγμα
    διαφυγής ψήφων ειναι τα 3 εκατομμύρια ,αν συνεχίσουμε ετσι θα
    μας καταπιεί η ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΟΔΗΣΟ ακομα και οι
    σύντροφοι των ΑΝΕΛ ....Αλλα δεν θελω να το πιστέψω...Άλλωστε
    το λενε και οι Μαγια ο Λουλα και η γειτόνισσα η κυρα Λουλα..
    Η κυρα Λουλα , (...μεραξυ μας) ακουσα να λεει πως η επιλογή
    της αστικης ταξης ειναι ο συριζα
    Σε αυτο που εχει δικιο η Κουμουνδούρου και οι εκπρόσωποι της/ "σχολιαστές"
    στο Β.Κ ειναι πως παρα τις διαφορές μας ,μπορούμε να κοροϊδεύουμαι
    τον κοσμο και να τις προσπερνάμε... στην προσπάθεια σταθεροποίησης
    του καπιταλισμού, και στην αλλαγή προνομιούχων.. απο καινούργιους
    άφθαρτους νεους και ωραιους
    Μα καλα ειστε τοσο συντηρητικοί μες την απατη ζουμε καντε και εσεις μια
    εκσυχρονιστητε επιτέλους.... παλιομοδητες ..Ουστ .απολιθωμένοι ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή