Pages

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Διπλωματία στη Βραζιλία και την ...Κεντρική Επιτροπή

Με στόχο τη δημιουργία προφίλ «πρωθυπουργήσιμου» οι διεθνείς επαφές του Αλ. Τσίπρα

ο μήνυμα «έξω πάμε καλά» στέλνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς κάθε κατεύθυνση, με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, την ίδια στιγμή που οι εσωτερικές αψιμαχίες μεταξύ τάσεων δίνουν από τώρα τον τόνο στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε παγιωμένες διαιρέσεις, ενώ και η εκλογή της νέας γραμματείας αποκάλυψε ότι η «παλιά σκουριά» των μηχανισμών δίνει ακόμη τον τόνο.

Οι επαφές, Τσίπρα στη Βραζιλία, με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και κινημάτων, σηματοδοτούν για την ηγεσία του κόμματος «μια πολυδιάστατη πολιτική που θα διεθνοποιεί τα συναφή προβλήματα και θα αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου. Το ταξίδι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν κύριο πολιτικό συμβολισμό, καθώς εκπέμπει το σήμα ότι εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο η ΕΕ και η Μέρκελ. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τον σημαίνοντα ρόλο της Βραζιλίας και της Αργεντινής στο διεθνές στερέωμα ως μελών του 020, αλλά και τη θέση της Βραζιλίας στην ιεραρχία του ΔΝΤ ώστε να αναδείξουν «υπαρκτές δυνατότητες εξόδου από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», όπως σημείωσε μέλος της αποστολής.

 Μπορεί η συνάντηση με την πρόεδρο Ρούσεφ να διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, όπως ενημε'ρωσαν αργότερα στελέχη του κόμματος, όμως είναι φανερό ότι ακόμη και κορυφαίες επαφές όπως αυτη έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Το νόημα άλλωστε της περιοδείας που συνεχίζεται είναι κατά βάση να οικοδομήσει ο Αλέξης Τσίπρας το προφίλ ενός δραστήριου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποκτήσει  Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου