Pages

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Από το Κάρβουνο στο Χρυσό και από το Περιστέρι στην Ιερισσό


Γράφει η Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου
 
Αλήθεια τι σχέση μπορεί να έχει το κάρβουνο με το χρυσό και το Περιστέρι με την Ιερισσό ;
H  εξόρυξη τους δίνει κέρδη στις εταιρείες και θάνατο στους κατοίκους. Κάποιοι βέβαια θα πουν και θέσεις εργασίας ειδικά όταν η φτώχεια μαστίζει .

Στην κουβέντα που γίνεται αυτές τις μέρες για τις συγκλονιστικές εξελίξεις στην Ιερισσό,  κάποιοι ( λίγοι είναι η αλήθεια ) στα καφενεία στο Περιστέρι θυμούνται την ιστορία του λιγνιτωρυχείου της πόλης (γνωστό και σαν Κάρβουνο) .

Μεγάλη κουβέντα για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χρυσού στην Ιερισσό. Ας θυμηθούμε   ότι στο Περιστέρι του 1956 το λιγνιτωρυχείο έκλεισε γιατί οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και με πανιά  ποτισμένα με πετρέλαιο πυρπόλησαν  τις ξύλινες εγκαταστάσεις ενώ ανατίναξαν με δυναμίτη τα τσιμεντένια χτίσματα  των εγκαταστάσεων.

Ο ρόλος της αστυνομίας; Πάντα ο ίδιος. Στην Ιερισσό ρίχνει δακρυγόνα σε σχολεία και συμπεριφέρεται σαν στρατός κατοχής. Την εξέγερση των κατοίκων στο Περιστέρι την αντιμετώπισε ρίχνοντας πάνω από 500 σφαίρες. Η συνέχεια στην ιστοσελίδα μας

1 σχόλιο:

  1. Όλοι αυτοί που υπερασπίζονται με λύσσα την κερδοσκοπική επένδυση στη Χαλκιδική, παραχαράσσουν πολλά και κρύβουν περισσότερα. Κάτι από όσα κρύβουν.
    Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN που ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο:
    - οι ημέρες καύσωνα προβλέπεται να διπλασιαστούν κατά την περίοδο 2021 - 2050
    - η αύξηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών θα επηρεάσει περισσότερο τις ανατολικές περιοχές, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.
    - ανθρωπογενείς απειλές όπως η υπερεκμετάλλευση πόρων και ο κατακερματισμός δασικών εκτάσεων (λέγε με κοινοπραξία χρυσού) δημιουργεί μαζί με τα προηγούμενα ένα εκρηκτικό μείγμα για τα οικοσυστήματα.
    Προτείνουν και μέτρα για τα δάση που καθόλου δεν ταιριάζουν με τέτοιου είδους επενδύσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Όχι οι "βίαιοι αριστεροί", με τους οποίους θέλει να ξεμπερδεύει ο Βορίδης σαν άλλος Ι. Ράλλης των ταγμάτων. Το Αστεροσκοπείο και η WWF προτείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή