Pages

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις πίσω από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία

Γράφει ο Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκριτής στην Ελλάδα της Τουρκικής εφημερίδας Evrensel

Την προηγούμενη βδομάδα συγκλονίστηκε όλη η Τουρκία απ’ την επιχείρηση της αστυνομίας ενάντια σε αξιωματούχους της κυβέρνησης, σε ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, διευθυντές τραπεζών κ.α. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας με εντολή του εισαγγελέα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν άτομα που είχαν εμπλοκή σε περιπτώσεις διαφθοράς, ρουσφέτια, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παρόμοιες παράνομες ενέργειες.

Αποτέλεσμα αυτής της αστυνομικής έρευνας ήτα μέσα σε δύο μέρες να πραγματοποιηθούν συλλήψεις πάνω από 50 ατόμων μέσα στα οποία περιλαμβανόταν και τέσσερις γιοι των υπουργών, οι οποίοι προΐσταντο στα  Υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, Περιβάλλον και Υποδομών.  Επίσης ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας (Halk Bank).

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις βρέθηκαν πολλά δις δολάρια, ευρώ και λίρες απ’ τα οποία ένα σημαντικό ποσό βρέθηκε στο σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών μέσα σε κούτες παπουτσιών μαζί με ένα μηχάνημα μετρητή χρημάτων.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εδώ και πολύ καιρό γινόταν μία οργανωμένη κομπίνα γύρω απ’ τις πλαστές εξαγωγές, παράνομες ιδιωτικοποιήσεις, εκμετάλλευση δημοσίων ακινήτων, πώληση δημοσίων ακινήτων κ.α.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν και ο ίδιος έσπευσαν αμέσως να κατηγορήσουν την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές ότι υπάρχει συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, απειλώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να σπάσει τα χέρια των παράνομων οργανώσεων που έχουν «φωλιάσει» μέσα στο κράτος.

Για να δώσουμε μία σωστή προσέγγιση των γεγονότων αρχικά πρέπει να δούμε τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογκάν με την μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι στην ουσία συνασπισμός και αποτελείται απ’ το κόμμα του Ερντογάν και δυνάμεις του Φετουλλάχ Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν είναι ένας ισλαμικός ηγέτης με ισχυρή παρουσία τόσο στην πολιτική ζωή της χώρας όσο και σε επίπεδο οικονομικής δύναμης. Σχεδόν σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής έχει ιδιωτικά σχολεία και επιχειρήσεις. Ελέγχει τράπεζες και συνεχώς διευρύνει την επιχειρηματική του δραστηριότητά. Οι στρατηγοί της Τουρκίας τον θεωρούσαν Νο 1 απειλή για το κεμαλικό κράτος. Ο Γκιουλέν φοβούμενος τη σύλληψη έφυγε απ’ την Τουρκία και εδώ  και πολλά χρόνια ζει στην Αμερική. Εχει καλές σχέσεις με την Αμερική, και εννοούμε, τις μονοπωλιακές χρηματιστικές εταιρίες της χώρας όπως και με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

Το κόμμα του Ερντογάν όταν ιδρύθηκε πήραν μέρος και οι δυνάμεις του Γκιουλέν. Πολλά στελέχη του κόμματος, ένας απ’ αυτούς είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι απ’ τα γνωστά ονόματα. Η κλίκα του Γκιουλέν ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο στη σύγκρουση που έγινε με τους στρατηγούς και τους κεμαλικούς. Είναι γνωστό ότι στις κρατικές υπηρεσίες έχουν πιάσει θέσεις κλειδιά αλλά ταυτόχρονα ελέγχουν μία σημαντική μερίδα του κεφαλαίου, της Τουρκίας.

Όταν ξεκαθάρισε το τοπίο με τους στρατηγούς και τους κεμαλικούς ξεκίνησαν ενδοκομματικές τριβές μεταξύ της δύναμης του Ερντογάν και της κλίκας του Γκιουλέν. Στις επερχόμενες εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και στις βουλευτικές και τοπικές φαίνεται πως υπήρχε μία έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που απαρτίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό. Ο Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα θέλοντας να επικυρώσει την πρωτοκαθεδρία του, προχώρησε σε ενέργειες καθορίζοντας όχι μόνο την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας –Συρία, Κουρδικό- χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν τις απόψεις του κυβερνητικού συνέταιρου του, αλλά  ανήγγειλε και το κλείσιμο των φροντιστηρίων κάτι που θα επέφερε βαρύ πλήγμα για την οικονομική και οργανωτική δραστηριότητα της κλίκας του Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν και τα ΜΜΕ που ελέγχει τόνιζαν ανοικτά ότι η κυβέρνηση δεν αποτελείται μόνο απ’ τη δύναμη του Ερντογάν και ότι το γυαλί ραγίζει. Μ’ αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται απ’ την κλίκα του Γκιουλέν που έχει μεγάλες προσβάσεις σ’ αυτόν τον κρατικό μηχανισμό για να πληγή το γόητρο του Ερντογάν. Κάτι άλλωστε που προκύπτει και απ’ τις δημόσιες δηλώσεις. Ο Ερντογάν ανακοινώνει ότι υπάρχουν παράνομες οργανώσεις που έχουν διεισδύσει μέσα στο κράτος και οι αρχές δεν θα διστάσουν να μπουν στη «φωλιά» τους. Απ’ την πλευρά του  ο Γκιουλέν κάνει λόγο ότι ο Ερντογάν ξεπερνά τα όριά του.

Ολες οι πληροφορίες και οι εξελίξεις δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, αυτή η διαμάχη θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και  η κλίκα του Ερντογάν θα ανοίξει ολομέτωπη αντιπαράθεση με τον Γκιουλέν προσπαθώντας να πλήξει τα οικονομικά του συμφέροντα και να χτυπήσει τις προσβάσεις που έχει στον κρατικό μηχανισμό.  .

Εδώ να σημειώσουμε και κάτι σημαντικό. Η κυβέρνηση του Ερντογάν στα γεγονότα της πλατείας Γκεζί ανακοίνωνε ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις κινούνται σύμφωνα με το σύνταγμα και εφαρμόζουν αποφάσεις της «δημοκρατικής κυβέρνησης».  Δεν δίσταζε να δώσει παράσημο στους αρχηγούς των αστυνομικών δυνάμεων για την επιτυχή επιχείρησή τους και τόνιζε ότι η Τουρκία δεν είναι πια όπως ήταν πριν 10 χρόνια και το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας έχει αποδειχτεί ότι είναι δημοκρατικό και ανεξάρτητο. Ξαφνικά όμως ο Ερντογάν ξηλώνει πάνω από 50 στελέχη της αστυνομίας, κατηγορεί τους εισαγγελείς ότι συνεργάζονται με διεθνή συνομωσία και πρέπει να δικαστούν με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Απύθμενη αστική υποκρισία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο  Ερντογάν με τις μεθοδεύσεις του επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τις κρατικές υπηρεσίες απ’ τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γκιουλέν και να ελέγχει απόλυτα τον κρατικό μηχανισμό..

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι μέσα σε μία βδομάδα οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι στο χρηματιστήριο έχασαν την αξία τους περίπου 20 εκ. δολάρια και έχει σημαντικές απώλειες η Λαϊκή Τράπεζα. Επίσης ο ίδιος ο Ερντογάν είπε σε μία συνέντευξη ότι δεν θα επιτρέψουμε να μας φάνε την Τράπεζα.

Το ζήτημα αυτό έχει σχέση βέβαια και με την πολιτική της Αμερικής. Η Αμερική σε πολλά ζητήματα όπως Συρία, Ιράν, Ιράκ και Ισραήλ πολλές φορές ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν όταν λέει πως είναι διεθνής συνομωσία εννοεί ότι πίσω απ’ τον Γκιουλέν είναι η Αμερική. Γι’ αυτό δήλωσε ότι εάν επιθυμούν οι ξένοι πρέσβεις μπορούν να φύγουν απ’ την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρέσβης της Αμερικής την ώρα που γινόταν οι αστυνομικές επιχειρήσεις δήλωνε ότι «κοντεύει το τέλος της αυτοκρατορίας», ενώ η πιο πρόσφατη δήλωση της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι η εξής: «δεν θέλουμε να αυξήσουμε την ένταση γιατί το αποτέλεσμα θα είναι βαρύ».

Σε τελική ανάλυση τα όσα παρακολουθούμε σήμερα στην Τουρκία δεν είναι παρά μια ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνώντων δυνάμεων που αγωνίζονται για το ποια θα κυριαρχήσει στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου