Pages

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ουκρανία (Βίντεο)

Καταιγιστικές και πιθανόν απρόβλεπτες θα είναι οι εξελίξεις  στην Ουκρανία. Για να σχηματίσει κάποιος μια πιο ολοκληρωμένη άποψη θα του συνιστούσαμε να διαβάσει το κείμενο του Αρη Χατζηστεφάνου με τίτλο «Νεοφασίστες και ΔΝΤ τα "εργαλεία" των ΗΠΑ στην Ουκρανία» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα".

Το σχετικό βίντεο που παραθέτουμε είναι από το δελτίο ειδήσεων του Mega, ενώ το παρακάτω κείμενο από την ιστοσελίδα 902

Με μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ουκρανία και ειδικότερα η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου της χώρας αυτής, αλλά και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μετά την κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου τα ξημερώματα της Πέμπτης από βαριά οπλισμένους και εκπαιδευμένους που ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σηματοδοτώντας έτσι τις εξελίξεις στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή, την Παρασκευή το πρωϊ Ρώσοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Μπελμπέκ της Σεβαστούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ», ενώ ένοπλοι εμφανίστηκαν και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της νέας εξουσίας στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την «ένοπλη εισβολή και κατοχή». Ενώ, το ουκρανικό κοινοβούλιο,  από το οποίο έχουν αποχωρήσει βουλευτές του πρώην κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» και είναι ένα συνονθύλευμα όλων των αστικών δυνάμεων, εθνικιστικών και φασιστικών, απογόνων των ταγμάτων των δοσιλόγων συνεργατών των Ναζί, ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ενέκρινε  ψήφισμα με το οποίο καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «να εγγυηθούν» την κυριαρχία της Ουκρανίας και να αρχίσουν «αμέσως» διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης». Καλεί επίσης τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας...(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης. «Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Εντείνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες

Ολα αυτά δείχνουν ένταση των στρατιωτικών προετοιμασιών, τόσο της νέας εξουσίας που ανέτρεψε τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση και στήριξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όσο και της Ρωσίας που εντείνει τα στρατιωτικά γυμνάσια σε όλα τα δυτικά της σύνορα, στέλνει στρατεύματα στη βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και ενισχύει τις αεροπορικές περιπολίες.

Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ουκρανία, κάτι που ανοίγει την όρεξη και για άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ τα σενάρια για διαμελισμό της Ουκρανίας φουντώνουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή η καγελάριος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν, αυτός «δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Αργότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την μεγάλη ανησυχία τους για την «ασταθή κατάσταση» στην Κριμαία.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαιτούν μια ευρεία συναίνεση από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαίρεση», δήλωσαν ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης». «Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει μια πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο ανατραπείς Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, «έκκληση που έγινε δεκτή επί ρωσικού εδάφους», όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή. Επίσης εμφανίζουν δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας, ότι δεν έχει παραιτηθεί και θα παλέψει ως το τέλος και είναι παράνομοι όσοι τον ανέτρεψαν και δεν τήρησαν το συμβιβασμό που έγινε στις 21 Φλεβάρη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας εμφύλιας διαμάχης. «Γίνεται προφανές, σημειώνει, ότι ο λαός στα νοτιοανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας». Ο Γιανουκόβιτς καταλήγει ότι «δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν παράνομη και εγκληματική».

Απαντώντας η νέα εξουσία μέσω του Αρσένι Γιάτσενιουκ από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, που μετά το σόου στην πλατεία Ανεξαρτησίας την Τετάρτη μπροστά στους συγκεντρωμένους ανακηρύχθηκε την Πέμπτη  και από το κοινοβούλιο στο Κίεβο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι ο Γιανουκόβιτς δεν είναι πλέον πρόεδρος, αλλά ένας καταζητούμενος για δολοφονίες πολιτών και κατηγόρησε την κυβέρνησή του ότι έκλεψε 70 δισ. δολάρια που ήταν εγγυήσεις για κρατικά δάνεια.

Ο προσωρινός πρόεδρος και πρόεδρος της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε τη Ρωσία για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στην Κριμαία, λέγοντας: «Οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια».

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να είναι «πολύ προσεκτική», ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν βρίσκεται, ούτε επιζητά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα και, εκφράζοντας την ελπίδα η Ρωσία να μην αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία «σαν ένα είδος συνέχισης του Ψυχρού Πολέμου», κατέληξε λέγοντας πως στην προκειμένη περίπτωση «δεν πρόκειται για σύγκρουση Ανατολής - Δύσης, Ρωσίας - ΗΠΑ ή μία καινούργια ταινία Ρόκι νούμερο 4».

Ανησυχία από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας

Ανήσυχη είναι η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, που αριθμεί πάνω από 100.000 ομογενείς, από τη γρήγορη ανέλιξη των φασιστών στα πόστα της νέας εξουσίας και ειδικά του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα», που απειλεί για εκκαθαρίσεις των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.

Πρώτο ανησυχητικό βήμα είναι το νομοσχέδιο, που φαίνεται ότι έχει ψηφιστεί, με το οποίο καταργείται η αναγνώριση μειονοτικών γλωσσών (ρώσικα, ρουμάνικα, ουγγρικά και ελληνικά) που υπήρχε ουσιαστικά από την περίοδο της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα η νέα αστική εξουσία δείχνει τις διαθέσεις της αφού έχουν κατατεθεί σχέδια νόμου για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και την αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας.

Στις ανατολικές νότιες περιοχές, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο σε τηλεοπτικά δίκτυα ελληνικά και ξένα, υπάρχουν έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές και έξι ελληνικής καταγωγής κυβερνήτες σε περιφέρειες της χώρας. Επίσης υπάρχουν Ελληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά που είναι 48.

Η ίδια κατήγγειλε ότι από μασκοφόρους ξυλοκοπήθηκε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ.

Κυβέρνηση αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική

Στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πήρε και τυπικά την έγκριση του κοινοβουλίου,  καίριες θέσεις φαίνεται να έχει το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που θησαύρισε όπως και άλλοι «αετονύχηδες» με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ.

Πρωθυπουργός ανακηρύχτηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, 39χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει και υπουργός στην κυβέρνηση της Γιουσένκο με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004. Και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής από τη στιγμή που ανατράπηκε ο Γιανουκόβιτς το Σάββατο 22 Φλεβάρη ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προέρχεται από το ίδιο κόμμα και εκτελεί και χρέη προσωρινού προέδρου της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ που επίσης είχε ανακηρυχθεί αμέσως στο κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών προέρχεται από ίδιο κόμμα και έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες του από μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Στη Γενική Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επίσης το μέλος του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία» Α. Μαχνίτσκογκο. Στην υπηρεσία Ασφάλειας τοποθετήθηκε ο Β. Α. Ναλιβαϊτσένκο μέλος του κόμματος του Βιτάλι Κλίτσκο «Πανουκρανική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση» που αποδεδειγμένα είναι ο άνθρωπος της Γερμανίας στις εξελίξεις.

Στην αντιπροεδρία είναι ο Β. Γιαρέμα («Πατρίδα») και ο Ο. Σιχ («Ελευθερία»), ενώ επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο σχήμα υπάρχουν πολλοί «ανεξάρτητοι» που δήθεν εκφράζουν τις διαθέσεις του «εξεγερμένου λαού».

Από τις πρώτες δηλώσεις, ο Γιάτσενιουκ είπε ότι θα παρθούν «αντιδημοφιλή μέτρα», προκειμένου υποτίθεται η Ουκρανία να γλιτώσει τη χρεοκοπία.

Ομως, η νέα εξουσία δε χάνει καθόλου καιρό. Προχωράει στην ψήφιση νόμων που δείχνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της. Ηδη έχει ψηφιστεί νόμος που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά!

Επίσης, έχουν κατατεθεί νομοσχέδια που ενδέχεται να συζητηθούν όπως αυτό από τον λεγόμενο ανεξάρτητο Ολεγκ Λιάσκο που ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, επίσης άλλα σχέδια νόμου ζητάνε να αποποινικοποιηθεί η ναζιστική προπαγάνδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ...την σοβιετική κατοχή.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ζήτημα με τη γλώσσα, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ενώ η τοποθέτηση των φασιστών σε κυβερνητικά πόστα σχολιάζεται από αστικά ΜΜΕ αλλά εν πολλοίς είναι υποκριτική η στάση τους, αφού ο αντικομμουνισμός και η εκθείαση των λεγεώνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ (στην Ουκρανία, στις Βαλτικές χώρες) είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΦΤΑΛΕΥΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1145.html

    Το copy – paste πήρε φωτιά και οι υπεργολάβοι της υστερίας ανέλαβαν το θλιβερό ρόλο του φερέφωνου, στην επικίνδυνη νεοταξίτικη χορογραφία. Πρόκειται για ένα έργο που το ξέρουν καλά και το σημαντικότερο είναι πως αυτό το project, δεν κοστίζει τίποτε στους χορογράφους, όσο οι πρόθυμοι ηλίθιοι προσφέρονται (έτσι για τη φουκαριάρα τη μάνα τους) να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά…

    Αυτή τη φορά, η αφορμή δόθηκε από ένα άρθρο του Αμερικανού πρώην υπουργού Πωλ Γκρεκ Ρόμπερτς στο οποίο ανάμεσα σ άλλα αναφέρει: «Το πραξικόπημα στην Ουκρανία, που οργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αλλά πέρασε στον έλεγχο οργανωμένων και εξοπλισμένων νεοναζιστών, οδηγεί, σχεδόν κατά βεβαιότητα, σε πόλεμο, που μόνο η διπλωματική δεξιότητα του Πούτιν μπορεί πλέον να αποτρέψει.»

    Την ίδια στιγμή το γνωστό Stratfor προειδοποιεί πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Το σκηνικό έρχονται βεβαίως να συμπληρώσουν...
    τα σημερινά γεγονότα στα αεροδρόμια της Κριμαίας με τους αινιγματικούς ένστολους, και φυσικά τα τσαλίμια του Πούτιν με τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και προφανώς έρχονται να το ενισχύσουν και οι τελευταίες πληροφορίες για την παρουσία των Ρωσων στρατιωτών στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Κρικαίας. (Αλλοίμονο αν δεν έκαναν και αυτό...)

    Τι άλλο χρειάζεται λοιπόν ένα σενάριο τρόμου για να...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1145.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή