Pages

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μετατρέπουν τη δημόσια υγεία σε επιχείρηση, προς μεγάλη ικανοποίηση των εμπόρων υγείας.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν θα αφήσει τούτη η ανάλγητη ταξική κυβέρνηση κατεδάφισης κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει. Αφού με την πολιτική της γύρισε το βιοτικό επίπεδο του λαού μας 50 χρόνια πίσω τώρα γκρεμίζει κάθε δομή δημόσιας υγείας που υπήρχε, προς μεγάλη ικανοποίηση των εμπόρων υγείας.

Ποιο ιδανικός για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο από τον Βορίδη που ανέλαβε να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του ομοϊδεάτη του Γεωργιάδη –υλοποιώντας κυβερνητική πολιτική φυσικά- δεν υπάρχει.
Με το που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας χάρισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών στους φαρμοκοβιομηχάνους, ενώ τώρα –και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών, προχωράει να βάλει ταφόπλακα σε κάθε ίχνος δημόσιας υγείας είχε απομείνει.

Μετατρέπουν τη δημόσια υγεία σε επιχείρηση, αναφέρει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα που επικαλεστήκαμε και συμπληρώνει: Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Υγείας προωθεί τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ, που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων. Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ θα εξαρτάται από τα κέρδη τους.
         
Την άγρια λιτότητα στα νοσοκομεία αλλά και τη μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων θα επιτείνει η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ, τη σύσταση της οποίας προωθεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιό του που ψηφίζεται σήμερα (Τετάρτη).

Ενα νομοσχέδιο του οποίου η πατρότητα ενδέχεται να είναι γερμανική, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, γεγονός που δεν θεωρεί «φρικώδες ή έγκλημα καθοσιώσεως». Γερμανικά είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs) και η εφαρμογή τους, που συνολικά κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 600.000 ευρώ.

Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., σε κάθε περίπτωση, θα «εμβαθύνει» κι άλλο στον προσδιορισμό των παροχών υγείας με συντελεστές κόστους, περιστέλλοντας, εν τέλει, το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια δωρεάν υγεία.

Όπως εξηγείται στον προτεινόμενο νόμο, «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών».

Για τον λόγο αυτό «συστήνεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης.

Δηλαδή, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου