Pages

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα

Πηγή: vathikokkino.gr

Στις 22 Νοεμβρίου 1989 «έκλεισε» η συμφωνία των τότε πολιτικών αρχηγών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη, για τον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα.

Η κυβέρνηση σχηματίστηκε την επόμενη μέρα, με τη συμμετοχή στελεχών και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό της Αριστεράς, ο οποίος εκπροσωπήθηκε με τους Θεόδωρο Κατριβάνο (υπουργό Εσωτερικών, στέλεχος της ΕΔΑ), Γιάννη Δραγασάκη (αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στέλεχος του ΚΚΕ) και Γρηγόρη Γιάνναρο (αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας, στέλεχος της ΕΑΡ).

Καθώς είχε προηγηθεί η εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο 1989, ήδη ο Συνασπισμός είχε συνεργαστεί με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη. Η συνεργασία αυτή, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με συνέπεια την αποχώρηση χιλιάδων μελών τους, που συγκρότησαν κατόπιν το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), προβλήθηκε ως αναγκαία για τη δρομολόγηση της κάθαρσης από τα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Συνέπεια αυτής της συνεργασίας με τη Δεξιά, εκτός από την κρίση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ήταν και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του Συνασπισμού από το 13,1% του Ιουνίου στο 10,97% που πήρε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Για τον σχηματισμό της Οικουμενικής Κυβέρνησης προβλήθηκε και από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις το επιχείρημα ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να συρθεί και πάλι σε εκλογική αναμέτρηση, καθώς κανένα κόμμα δεν είχε εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Στην κατεύθυνση αυτή προβλήθηκε η ανάγκη «εθνικής ομοψυχία» εν όψει και της προοπτικής του 1992, της συμμετοχής, δηλαδή, της Ελλάδας στην υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλ’ αυτά η Οικουμενική Κυβέρνηση είχε περιορισμένο χρόνο ζωής. Τον Απρίλιο 1990 διεξήχθησαν εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Ν.Δ. Ο Συνασπισμός είδε και πάλι να συρρικνώνεται η επιρροή του, πέφτοντας στο 10,28%.

9 σχόλια:

  1. Εαν εχεις την καλοσυνη Βαθυ Κοκκινο μπορεις να δημοσιευσης το δελτιο τυπου για το νερο στο δημο Αριστοτελη χαλκιδικης. Εξαλλου τοσο ντορο εκαναν το προηγουμενο διαστημα οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ κ η νεα δημοτικη αρχη. Να μην ξερουν κ οι αναγνωστες του site.o lenin reloaded ηδη το δημοσιευσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Συνέπεια αυτής της συνεργασίας με τη Δεξιά, εκτός από την κρίση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ήταν και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του Συνασπισμού από το 13,1% του Ιουνίου στο 10,97% που πήρε στις εκλογές του Νοεμβρίου.''

    Aυτο ειναι μεγαλη παπατζα που το χρησιμοποιησαν οι πασοκοι και το ΝΑΡ.
    Ο κοσμος που εφυγε μαζικα τοτε δεν εφυγε επειδη ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ μπηκαν σε οικουμενικη κυβερνηση για 3 μηνες. Εφυγαν καθως ο κοσμος παγκοσμια κατερεε για το κομμουνιστικο κινημα με τις ανατροπες στις χωρες σοσιαλιστικου μπλοκ.
    Αν το προβλημα ηταν οι οικομενικες κυβερνησεις αυτος ο κοσμος θα πηγαινε στο ΝΑΡ. Αντιθετα αυτος ο κοσμος πηγε στο ΠΑΣΟΚ και εμεινε και εκει παρολο που και το ΠΑΣΟΚ συμμετειχε στην κυβερνηση Ζολωτα.
    Το να θεωρειτε πιο σημαντικο μια συγκυβερνηση λιγων μηνων για συγκεκριμενο λογο απο τις ανατροπες στη διαμορφωση των πολιτικων συσχετισμων ειναι τουλαχιστον αστειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αληθειες διατυπωμενες με γεναιοτητα, που φωτογραφιζουν απολυτα το απανθρωπο συστημα, το οποιο οδηγει το λαο στην καταστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ναρ λοιπον που υποτιθεται οτι το 1989 διαφωνουσε με την συμμετοχη σε κυβερνηση στο εδαφος του καπιταλισμου 25 χρονια μετα κανει κολλεγιες για να μπει σε τετοια κυβερνηση οτι και να πει κανεις ειναι αθλιοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 6.38
    Ο κοσμος που εφυγε μαζικα τοτε δεν εφυγε επειδη ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ μπηκαν σε οικουμενικη κυβερνηση για 3 μηνες!! ελα ρε πονηρε!! απο ποτε η εισοδος ενος κομμουνιστικου κομματος σε καπιταλιστικη κυβερνηση μετριεται με τον πολιτικο χρονο; απο ποιο μαρξιστικο βιβλιο προκυπτει αυτο;
    κινδυνευε η πατριδα; και απο ποιους; δεν φτανει η παγκοσμια ξεφτιλα του τζανετακη το 89 ο φλωρακης προχωρησε και σε 2η παγκοσμια ξεφτιλα με ζολωτα. ο γραψας και αλλοι αηδιασαν απο αυτη την πολιτικη αλητεια. αρα ο κοσμος δεν εφυγε μονο απο την καταρευση της εσσδ εφυγε και απο τις ξεφτιλες τον συγκυβερνησεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περνάνε τα χρόνια και ξεχνάω .Τελικά εκείνο το αγαλματάκι του Ηρακλή , που θα καθαρίσει το σοσιαλισμό απο τις βρομιές , ποιός το έδωσε στον Γκορμπι;Η αλέκα η αυτός ο τρισκατάρατος ο Δραγασάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος

    Αν ηταν ετσι γιατι αυτο το 3% που εχασε ο ΣΥΝ δεν πηγε στο ΝΑΡ αλλα στο ΠΑΣΟΚ? Τα μαθηματικα δεν σε δικαιωνουν. Και γιατι το 1993 πλεον αλλο ενα 3% που εχασαν αθροιστικα ΚΚΕ και ΣΥΝ δεν πηγε επισης στο ΝΑΡ αλλα στο ΠΑΣΟΚ?
    Δεν ειπα οτι συμφωνω με τις τοτε συγκυβερνησεις. Ειδικα του Ζολωτα ηταν η μεγαλη ξεφτιλα καθως η πρωτη αν και μαρξιστικα εμπαζε ειχε μια λογικη ειδικα για οσους θυμουνται εκεινη την εποχη. Το να παραγραφοντουσαν τα σκανδαλα του ΠΑΣΟΚ τοτε θα ειχε μεγαλη κατακραυγη. Η κυβερνηση Τζανετακη εγινε γι'αυτο το λογο. Η μεγαλη ξεφτιλα ηταν η 2η του Ζολωτα. Αλλα το να λες οτι ο κοσμος εφυγε προς το ΠΑΣΟΚ επειδη ηταν ντουρος κομμουνιστης και ηταν εναντια στις αστικες κυβερνησεις ειναι αστειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος

    Περνανε τα χρονια και βλεπω αυτος που πλεον δε διαφερει σε τιποτα απο το Στουρναρα και το Χαρδουβελη ειναι η κακια - δογματικη Αλεκα ή ο Δραγασακης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραία χρόνια .Να ξεκατινιάζονται ποιόν φίλησε πρώτα ο πιτσαδόρος Γκόρμπι .Θα καταλάβουν κάποτε κάποιοι οτι Αλέκες και Δραγασάκηδες είναι οι δυό όψεις του ίδιου νομίσματος;Το δίπολο σεχταρισμός οπορτουνισμος που είπε και το άλλο ναυάγιο ο Μπιτσάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή