Pages

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Λεφτά υπάρχουν για τους … ναζί

Πηγή: Αλ. Κοντή - Realnews

Λεφτά από τον κρατικό Προϋπολογισμό δίχως να τα δικαιούται καρπώθηκε το 201 3, στήνοντας κομπίνα με εταιρεία-φάντασμα, η Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για 155.913 ευρώ, τα οποία αφορούν επιχορήγηση πέρα από την κρατική χρηματοδότηση που λάμβανε η φιλοχιτλερι κή οργάνωση, με βάση το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2012. Η επιπλέον επιχορήγηση δόθηκε λόγω της δημιουργίας του Ανεξάρτητου Ιδρύματος Γεωπολιτικών και Ιστορι κών Σπουδών (ΑΙΓΙΣ) από τη Χρυσή Αυγή, στις αρχές του 2013.

Όπως ορίζουν οι νόμοι, επιπλέον χρήματα μπορούν να δοθούν μόνο εφόσον τα κόμματα διαθέτουν ένα νόμιμα αναγνωρισμένο ινστιτούτο, το οποίο διοργανώνει επιμορφωτικές δραστηριότητες για τα μέλη του ή τους ψηφοφόρους. Στην περίπτωση του ΑΙΓΙΣ της Χρυσής Αυγής κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οπως αποκαλύπτουν έγγραφα από το Πρωτοδικείο Αθηνών, τέτοιο σωματείο ή εταιρεία ουδέποτε συστάθηκε από το 1971 μέχρι σήμερα. Το ΑΙΓΙΣ παρουσιάστηκε επίσημα από τη Χρυσή Αυγή τον Μάρτιο του 2013. Όπως δήλωνε τότε ο προφυλακισμένος σήμερα αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος σκοπός του ΑΙΓΙΣ ήταν να λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» για την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Οπως αποδεικνύεται όμως το ίδρυμα αποτέλεσε τον «πολιορκητικό κριό» με τον οποίο ο Ν. Μιχαλολιάκος και το κόμμα του κατάφεραν να βάλουν χέρι στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τις επανειλημμένες ερωτήσεις της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη για τη χρηματοδότηση που παίρνουν τα κόμματα για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ερώτηση της Μ. Χρυσοβελώνη, «κατόπιν ελέγχου των αρχείων που τηρούνται στο Τμήμα Εταιρειών – Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν ανευρέθη καταχώριση για το αναφερόμενο στην ως άνω ερώτηση ίδρυμα με την επωνυμία ΑΙΓΙΣ».

Η έρευνα

• Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, για το εάν υφίσταται ή όχι το επιμορφωτικό ίδρυμα της Χρυσής Αυγής η έρευνα εστίασε σε δύο περιόδους από το 1971 μέχρι το 2000 και από το 2000 μέχρι σήμερα. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήριζε  «μπούρδες του διαδικτύου» τα περί παράνομης χρηματοδότησης από το ΑΙΓΙΣ, αγνοώντας τα ντοκουμέντα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η υπόθεση του ανύπαρκτου ιδρύματος της Χρυσής Αυγής προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον έλεγχο των χρημάτων που δίνονται στα κόμματα ως επιμορφωτική χρηματοδότηση. Από τη στιγμή που το νεοναζιστικό κόμμα κατάφερε να λάβει χρήματα από τον κρατικό Προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας μια εταιρεία-φάντασμα, τότε σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες και από κρατικούς φορείς. Οσον αφορά βέβαια τη Χρυσή Αυγή, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, όταν και κατατέθηκαν τα πρώτα ερωτήματα στη Βουλή για το δήθεν επιμορφωτικό της ίδρυμα, οι εκπρόσωποί της τηρούν σιγήν ιχθύος.

«Η Χρυσή Αυγή αρνείται να παραδεχθεί το προφανές. Πρέπει με ειλικρίνεια και διαφάνεια να ενημερώσει επιτέλους τους Ελληνες πολίτες για τις ερευνητικές της δραστηριότητες ιδιαίτερα επειδή αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον απλό φορολογούμενο», δηλώνει χαρακτηριστικά η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Χρυσοβελώνη, θυμίζοντας ότι παρότι εμφάνισε το δήθεν ίδρυμα για να καρπωθεί την κρατική χρηματοδότηση, η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει την κατάργηση των χρηματοδοτήσεων για επιμορφωτικούς σκοπούς. «Επειδή η Χρυσή Αυγή ειδικεύεται στην πολιτική υποκρισία, αναγκάζομαι να της υπενθυμίσω πως η ίδια ζητούσε, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, την κατάργηση όλων των κρατικών επιχορηγήσεων σε thinktank κοινοβουλευτικών κομμάτων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μας ενημερώσει, αν το ζήτησε αυτό, προτού εισπράξει τη δική της κρατική επιχορήγηση», καταλήγει η Μ. Χρυσοβελώνη.

Αθανασίου Κωνσταντίνου: Αντικαταστάτης αρχηγός ο «πρόεδρος»

ΟΙ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ» δραστηριότητες του νομικά ανύπαρκτου ΑΙΓΙΣ περιορίζονται σε ελάχιστες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή σε αίθουσες πολυτελών ξενοδοχείων της Αθήνας.
Σε αυτές τις εκδηλώσεις, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε παρουσιάσει ως «πρόεδρο» του ΑΙΓΙΣ τον Αθανάσιο Κωνσταντίνου. Ο ίδιος άνθρωπος το περασμένο καλοκαίρι εμφανιζόταν ως αντικαταστάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Τον Ιούλιο του 2014, ανακοίνωση από την τοπική οργάνωση της φιλοχιτλερικής παράταξης στην Τρίπολη γνωστοποιούσε τη συμμετοχή του Αθ. Κωνσταντίνου σε συνάντηση των πελοποννησιακών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζοντάς τον ως προσωρινό αρχηγό. «Στη σύσκεψη ήταν παρόντες εκ της Κεντρικής Διοικήσεως, ο προσωρινός αντικαταστάτης του φυλακισμένου μας αρχηγού, συναγωνιστής Αθανάσιος Κωνσταντίνου», έγραφε η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης της Τρίπολης, η οποία αποσύρθηκε μόλις την επόμενη ημέρα.

Ο Αθ. Κωνσταντίνου, ο οποίος εμφανίζεται ως πρόεδρος του ανύπαρκτου ιδρύματος, σε πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αναφέρεται ως στρατιωτικός ιατρός και συνοδοιπόρος του Ν. Μιζαλολιάκου από τη δεκαετία του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου