Pages

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία Τσίπρα 11/2 (Βίντεο) - Δημοσκόπηση GPO

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ακολούθησε τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, στη βουλή. Οι 162 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης ενώ οι υπόλοιποι 137 βουλευτές (Ν.Δ -Χ.Α -ΠΟΤΑΜΙ -ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ) –απουσίαζε ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χ.Α- ψήφισαν όχι.

Προηγουμένως είχε μιλήσει στην βουλή ο Α. Τσίπρας (Παραθέτουμε όλο το σχετικό βίντεο)  Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους  που μια κυβέρνηση πριν καν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή από την ελληνική κοινωνία.

Πιθανόν να είχε υπ’ όψιν του ο πρωθυπουργός τα ευρήματα δημοσκόπησης που μεταδόθηκε από το Mega,

Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 79,2%) τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το Μega, ενώ την ίδια εκτίμηση εκφράζουν 6 στους 10 ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 85% των πολιτών θεωρούν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, με το 73,6% των πολιτών να εκτιμά ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους. Μόλις το 16,2% βλέπει οριστική ρήξη.

Το 60,9% των πολιτών ωστόσο, πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά, ενώ το 78,4% διατυπώνει θετικές κρίσεις για την πολιτική και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμβάλουν στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν "ναι" και "μάλλον ναι" σε ποσοστό 93,5%.
Τέλος, 9 στους 10 πολίτες διατυπώνουν συμφωνία με την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι είναι υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.



Ας δούμε κάποια άλλα σημεία της ομιλίας του Α. Τσίπρα:

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Γιατί πράγματι δόθηκαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο δάνειο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Αλλά αυτά τα χρήματα δε δόθηκαν για να στηρίξουν την παραγωγική ή την κοινωνική βάση της χώρας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δόθηκε για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άρα να παραμείνει σταθερό και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και δόθηκε, επίσης, για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές, δηλαδή για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Με δυο λόγια η δανειακή σύμβαση, έχει αμοιβαίο συμφέρον και για την Ελλάδα και για τους δανειστές», τόνισε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του προσθέτοντας:
 «Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό και εν τέλει καταστροφικούς για την ελληνική οικονομία».

Αυτό που ίσως ήταν εντυπωσιακό είναι η δριμύτητα που επιτέθηκε στους αρχηγούς Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ Τους απέδωσε ότι με συνειδητή μοχθηρή επιλογή και προβλέποντας το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, «ονειρεύονται παρενθέσεις» και προχώρησαν σε σχετικές μεθοδεύσεις. «Σχεδιάσατε και στην τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. Ηταν η τελευταία σας ελπίδα απειλώντας την Ελλάδα μήπως δικαιωθείτε ή διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η ιστορία, αλλά καταλάβετε το, η ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί» 'ηταν μια αποστροφή της ομιλίας του Τσίπρα που χειροκρατηθηκε θερμά απ τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

«Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής. Ανήκουν στην ιστορία και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

5 σχόλια:

  1. Κι έλεγα θα φανούν, δε θα φανούν; Να που εμφανίστηκαν. "Κιουρίες" σαν να μην τρέχει τίποτα. Ακάθεκτες στο "θεάρεστο έργο" τους και για το "φόνο" ούτε κουβέντα. Πριν διαβάσω καν οποιαδήποτε δημοσκόπηση, ας μας εξηγήσουν μια απλή, μια τόση δα απορία, που έχουμε όλοι: Πως διάολο έπεσαν έξω για ακόμα μια φορά σχεδόν όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στην πρόθεση ψήφου; Έρχονται λοιπόν τώρα να μας πουν τι; Από τις εκλογές δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες κι η κυβέρνηση μόλις χθες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί λοιπόν η δημοσκόπηση;
    Να μιλήσουμε λίγο γενικότερα: Είχαμε πει, ότι δημοσιογράφοι κι άλλοι, που έγλυφαν το Σαμαρά, εξόργιζαν τον κόσμο με τα απίθανα ψέματα που μας αράδιαζαν. Έρχονται λοιπόν τώρα κάποιοι από αυτούς και εμφανίζονται "βασιλικότεροι του βασιλέως" ή αν προτιμάτε πιο ΣΥΡΙΖΑ κι από τον ίδιο τον Αλέξη! Μήπως, ρωτάω, μήπως το παρακάνουν; Μήπως πρώτα θα έπρεπε να ζητήσουν μια συγνώμη και μετά να μας μιλάνε; Γιατί περισσότερο νευριάζουμε, όταν ακούμε τους πρώην υβριστές να γίνονται κόλακες, από όταν μας έλεγαν αρλούμπες πριν τις εκλογές.
    Το να αλλάξει κάποιος γνώμη είναι θεμιτό, αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Έχουμε πέρασμα από το ένα άκρο στο άλλο. Που βέβαια, αν γίνονταν σε απλούς ανθρώπους, θα το εξέταζε η ψυχολογία (διχασμένη προσωπικότητα κλπ). Όμως εδώ έχουμε συμφέροντα. Μας προσβάλουν κάποιοι περισσότερο, όταν το παίζουν "αριστεροί" στις 26 ενώ μέχρι τις 25 ήταν ακροδεξιοί του κερατά. Έλεος! δεν έχουμε κάνει λοβοτομή. Και τι κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι μια εκλεγμένη κυβέρνηση, εφόσον τηρήσει σε μεγάλο βαθμό αυτά που λέει, έχει ανάγκη κολακείες;
    Πίσω στις δημοσκοπήσεις. Είμαι 100% σίγουρος ότι θα δούμε ερωτήματα τύπου "καταλληλότερου". Επειδή συγκεκριμένα αυτό το ερώτημα έχει καταντήσει ανέκδοτο, αφού ο "καταλληλότερος" χάνει πάντα, μα πάντα, τις εκλογές, θα παρακαλούσα να υπάρξει τουλάχιστο κάποια συνεννόηση μεταξύ όλων κομμάτων και όλων των εταιρειών πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην ξαναδούμε αυτό το αίσχος, που έγινε άλλωστε επί Σημίτη, όταν έχανε την εξουσία. Είναι ντροπή κι ελπίζω κι οι ίδιες οι εταιρίες να το κατανοούν.
    Όσον αφορά τα υπόλοιπα μια κυβέρνηση κρίνεται από τις πράξεις της. Είναι λοιπόν πρόωρο να εκφραστούμε είτε θετικά είτε αρνητικά. Βεβαίως κάποιες κινήσεις που πράγματι έγιναν καλώς σχολιάστηκαν. Πιστεύω ότι δεν βοηθά κάποιος όταν κρύβει τυχόν σφάλματα αλλά όταν κάνει καλόπιστη κριτική. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
    Ελπίζω να πέφτουν συχνότερα μέσα οι δημοσκοπήσεις στο μέλλον, αρέσουν δεν αρέσουν σ' αυτούς που κυβερνούν. Μόνον έτσι εξυπηρετούν πραγματικά αυτούς που τις παραγγέλνουν. Πχ τα φώτα ενός αυτοκινήτου τη νύχτα δεν είναι για να στραβώνουν τους άλλους οδηγούς, αλλά να εμποδίσουν αυτούς που οδηγούν να τρακάρουν. Πάντα φυσικά θα υπάρχει η λογική, η ψυχραιμία που θα βλέπει καθαρά την αλήθεια άσχετα τι λένε κάποιοι.
    Δεν διάβασα λοιπόν τις δημοσκοπήσεις αλλά η εντύπωση που έχουμε είναι πως υπάρχει στον κόσμο μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι άνθρωποι που πέρασαν τόσα από το μνημόνιο δεν ενδιαφέρονται για το νόμισμα αυτό καθ' αυτό, αλλά αν θα έχουν τα απαραίτητα προς το ζην, αν δεν θα έχουν καθημερινό άγχος επιβίωσης ή τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Επίσης θέλουν να τιμωρηθούν οι απατεώνες που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση. Μια πρόταση προς όλα τα κόμματα: Αφήστε τις δημοσκοπήσεις για αργότερα. Ρωτάτε τα στελέχη σας και τον απλό κόσμο, ξέρουν πολύ καλύτερα. mitsos175.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοτική Αρχή Πάτρας:Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία υπαλλήλων

    Στο Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς καν να το εξετάσει, έστειλε ο Επίτροπος το θέμα της επανυποβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
    Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, Θόδωρος Τουλγαρίδης, τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «ο Επίτροπος αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της μισθοδοσίας των 16 εργαζομένων στο Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφεύγοντας να εξετάσει την επανυποβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Πρόκειται για μηχανισμούς (Επίτροπος και Ελεγκτικό Συνέδριο) που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και που, απ' ό,τι φαίνεται και με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
    Θυμίζουμε πως πρόκειται για εργαζόμενους που το ΔΣ του Κοινωνικού Οργανισμού αποφάσισε να προσληφθούν, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες βασικών δομών του Κοινωνικού Οργανισμού.
    Εχουμε τοποθετηθεί συνολικά σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου για τη μη έγκριση της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Γνωρίζουμε πως η πολιτική που υλοποιεί πιστά κατευθύνσεις της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα μονοπώλια και το κέρδος, είναι αυτή που φέρνει συνολικά τους εργαζόμενους στη σημερινή τους κατάσταση (ανεργία, ευέλικτες μορφές εργασίας χωρίς δικαιώματα).
    Γνωρίζουμε, επίσης, πως από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, ως βασικό της σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων και όχι την ανακούφιση του λαού, αλλά ούτε και την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του τελευταίου διαστήματος.
    Με κάθε τρόπο θα διεκδικήσουμε την πληρωμή των εργαζομένων μας. Με κάθε προσπάθεια θα υποστηρίξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και των δομών μας.
    Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να πάρει θέση, να υπογραφούν τώρα οι μισθοδοσίες των εργαζομένων χωρίς άλλες χρονοτριβές.
    Ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση των δήμων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σταθερή εργασία, προκειμένου να καλύψουμε τις επείγουσες λειτουργικές μας ανάγκες»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλες στιγμές...

    Ζούμε σε μαγική εποχή: Στην «Καθημερινή» (μια καθαρόαιμη εφημερίδα της αστικής τάξης) διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «στο πλευρό του πρωθυπουργού» με την υπογραφή του Αθανάσιου Ελλις, που, εδώ και καιρό, έχει πάρει σκυτάλη από τον Αλέξη Παπαχελά.
    Στη «Δημοκρατία» (που στήριζε τη ΝΔ) διαβάζουμε τίτλο «Ολοι στις πλατείες», που καλεί σε συγκεντρώσεις υπέρ της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! «Η νέα κυβέρνηση έχει κάνει βήματα - έτη φωτός σε σχέση με τις παλιότερες», διαβάζουμε στο «Βήμα». Από το βήμα της Βουλής ακούσαμε ακόμα και τον Ν. Μίχο της Χρυσής Αυγής να ζητάει από τη ΝΔ να μην κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και να συμβουλεύει την κυβέρνηση πώς θα εφαρμόσει καλύτερα την πολιτική της.

    Δεν έχουν πάθει παράκρουση. Απλά απ' ό,τι φαίνεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναγνωρίζεται ως κυβέρνηση που στηρίζει, μέσα από διαφορετική διαδρομή, τα ίδια ταξικά συμφέροντα με την προηγούμενη, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και μαζί, βεβαίως, και κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία που στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Γερμανία και τους συμμάχους της στηρίζουν - για τους δικούς τους σκοπούς - τη νέα συγκυβέρνηση.
    Αλίμονο στους εργαζόμενους αν μπουν κάτω από αυτήν τη σημαία!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τερμα πια στις αυταπατες και με το κεφαλαιο και με τους εργατες.Αμε.Και πληρωστε και κανα αριστερο πια ΕΝΦΙΑ να παει μπροστα το κρατος.Δωστε και τις βερες σας αν τις ζητησουν οπως εκανε κι ο Μουσσολινι.Και κανα χρυσο δοντι δεκτο,λεω εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή