Πρέπει να αιφνιδίασε τον Σόιμπλε η είδηση που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υπογράφει ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κάτι που μπορεί να αποφέρει στα κρατικά ταμεία μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της χώρας.
Κι αυτό γιατί ενώ μέχρι χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωνε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις χώρες της ευρωζώνης, σήμερα εκφράζει διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Δηλώνει «ευτυχής» για το ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει μια συμφωνία για αέριο με τη Ρωσία, προσθέτοντας παράλληλα: «Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της».
Υπάρχει όμως σήμερα και μια άλλη οικονομική είδηση που αν είναι βάσιμη θα ενοχλήσει σφόδρα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα μ’ αυτή, αρχές Ιούνη ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Πεκίνο και θα έχει συνάντηση με τον κινέζο ομόλογο του Λι Κετσιάγκ. Είναι μια επίσκεψη που είχε προετοιμαστεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Παππά και Κοτζιά, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί πρόσφατα την Κινεζική πρωτεύουσα και είχαν συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.
Σύμφωνα πάντα με τι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να υπογράψουν συμφωνίες για επενδύσεις σε μεγάλα λιμάνια, κύρια της Θεσσαλονίκης, για να προωθήσουν τα κινέζικα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη. Επίσης γίνεται λόγος για συμμετοχή του Κινεζικού δημοσίου στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας ώστε να χρησιμοποιηθεί για να διευρυνθεί η κινέζικη εμπορική δραστηριότητα στα Βαλκάνια.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν αναφορά ότι η Κίνα είναι έτοιμη αν της ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει κρατικά ομόλογα πάντα όμως έχοντας την έγκριση της Ε.Ε.
Εδώ να κάνουμε μια επισήμανση. Εχουμε πολύ άσχημη πείρα από την παρουσία της Κινέζικης Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιες «επενδύσεις»
Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του «Ριζοσπάστη» είναι κατατοπιστικό:
«Οι εργαζόμενοι είναι σύγχρονοι δούλοι, αφού η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της κινέζικης πολυεθνικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής όρους: Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ...
Σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευσθούν, το ωράριο των εργατοτεχνιτών στο ΣΕΜΠΟ της COSCO είναι σπαστό και κανείς δε γράφει υπερωρία, ενώ όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ. Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300 - 400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ».
____________
«...η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο».
(Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος Α', σελ. 885, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον σας άρθρο! Κατά την δική μου άποψη πρέπει να έχουμε πολλές επενδύσεις στην χώρα μας από όπου μπορούμε. Έτσι σιγά σιγά θα μπορέσουμε να περάσουμε και σε επενδύσεις και επενδυτικά προγράμματα ιδιωτών! Έτσι θα ανακάμψει και η οικονομία μας !
ΑπάντησηΔιαγραφή