Pages

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στα σκαριά το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους

Πηγή: Λεωνίδας Βατικιώτης – «Επίκαιρα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνάντησης των μελών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν χθες, Τετάρτη 6 Μαΐου. Έναν σχεδόν μήνα μετά την πρώτη συνάντηση, η παρούσα συζήτηση αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της -τις δύο πρώτες μέρες για την ακρίβεια- στην εξέταση των συστατικών μερών του ελληνικού χρέους (EFSF, διμερή δάνεια, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ιδιώτες πιστωτές κ.λπ.), στη βάση εισηγήσεων που είχαν προετοιμάσει τα μέλη της, και σε άλλα ζητήματα, όπως αυτά που άπτονται νομικών θεμάτων των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων κ.ά.

Μιλώντας ο Βέλγος πολιτικός επιστήμονας και ειδικευμένος σε θέματα δημόσιου χρέους Ερίκ Τουσέν, ο οποίος έχει αναλάβει και τον επιστημονικό συντονισμό της Επιτροπής Αλήθειας, στάθηκε στη μετάδοση του «ιού» του λογιστικού ελέγχου, όπως, για παράδειγμα, στην περιφέρεια της Χώρας των Βάσκων, όπου το 2016 θα ξεκινήσει λογιστικός έλεγχος για να διερευνήσει τις συνθήκες σχηματισμού του χρέους, και στην Αργεντινή, όπου το Κογκρέσο έλαβε μια αντίστοιχη απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στα καθ' ημάς, ο κ. Τουσέν τόνισε τη σχετική ευκολία που παρουσιάζει το ελληνικό χρέος υπό την εξής έννοια: τόσο την πενταετία 2005 -- 2010 όσο και την επόμενη, επίμαχη πενταετία 2010-2015 οι όροι δανεισμού στη χώρα μας παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τους ίδιους κανόνες, τους ίδιους νόμους και  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Πείτε μας ποιό μέρος του χρέους είναι νόμιμο και υπαρκτό και ποιό μέρος επαχθές και παράνομο τελικά ωστε να ξέρουμε τί θα πληρώσουμε. Άσε που τζάμπα συνεδριάζει η Επιτροπή και μόνο σε εντυπωσιασμό
    και αποπροσανατολισμό του λαού αποβλέπει η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ συγκυβέρνηση και τα αφεντικά της, διότι απλούστατα ακόμη και εάν ένα μέρος του δημοσίου χρέους βγει παράνομο δεν πρόκειται να διαγραφεί ή να παύσει η πληρωμή του διότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι μέλος του ΟΟΣΑ κλπ οπότε δεν νοείται η διαγραφή μέρους του χρέους ή παύση της πληρωμής του όσο ανήκει στα παραπάνω (ευρωενωσιακά κλπ) πλαίσια. Ο Κορέα στον Ισημερινό ήταν διαφορετικά, αφού πρώτα έδιωξε το ΔΝΤ από τη χώρα του και μετά έκανε την ΕΛΕ, εδώ όσο παραμένει άθικτη η αστική εξουσία και τα κόμματά της αυτό είναι αδιανόητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή