Pages

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμός και απόψεις για ρήξη με τους δανειστές.

Σε δραματικούς τόνους, ποντάροντας στον «κομματικό πατριωτισμό» και με ενέσεις αισιοδοξίας ήταν η ομιλία που έκανε σήμερα ο Α. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Και μπορεί επικοινωνιακά να κέρδισε τις εντυπώσεις λέγοντας αυτά που ήθελε να ακούσει το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου του, όμως οι ομιλίες βουλευτών που ακολούθησαν έδειξαν ότι έστω και μειοψηφικά αρχίζει να αμφισβητείται η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με άλλες διατυπώσεις αυτό που είχε τονίσει χτες ο Βαρουφάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης, ότι δηλαδή οι δανειστές – τοκογλύφοι του ελληνικού κράτους «ζητούν από την κυβέρνησή μας να χτυπήσουμε με σαδισμό τους  πιο χτυπημένους, τους πιο αδύναμους Ελληνες», καταλογίζοντας στους λεγόμενους «εταίρους» ότι με την τακτική που ακολουθούν σκοπεύουν να σκοτώσουν κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η λιτότητα και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο πολιτικής που θα θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Θέλουν να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «ότι η λαϊκή ετυμηγορία δε μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και ότι κυρίαρχη στην Ευρώπη δεν είναι η δημοκρατία, αλλά ένας σκληρός και άδικος νεοφιλελεύθερος οικονομισμός».

Σ’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας,  «καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υποκύψει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς των δανειστών»

«Το μεγάλο στοίχημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι εάν θα αφήσουν να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ταπείνωση και την εξαθλίωση ή εάν θα οικοδομηθεί μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και των λαών», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι «η εμμονή από πλευράς των θεσμών σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και που γνωρίζουν ότι δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, δεν είναι λάθος ή υπερβάλλον ζήλος, αντίθετα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, για την ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού», κάνοντας παράλληλα ένα απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Σε σχετική του δήλωση ο Π. Λαφαζάνης αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει προτάσεις για μια συμφωνία που θα είναι απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας, που θα μπορεί να στήσει τη χώρα όρθια και να δώσει θετική διέξοδο στην κρίση. Μόνο μια τέτοια συμφωνία που θα είναι σε συνάφεια με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει η κυβέρνηση -το είπε σήμερα με κάθε σαφήνεια και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας».

Μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο στην συνεδρίαση της Κ.Ο διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για την τακτική που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Εργασίας, Π. Σκουρλέτη να τονίζει ότι δεν μπορεί να νοηθεί τελική συμφωνία χωρίς την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ η τοποθέτηση που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν του  Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έκανε μια ολοκληρωμένη πρόταση για συντεταγμένη και σχεδιασμένη ρήξης, με τους δανειστές.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου που εστιάστηκε στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο και μεθαύριο, παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της βουλής τα αποτελέσματα της επιτροπής, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του, πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό όπλο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές.

Αιχμηρές ήταν και οι τοποθετήσεις του Στάθη Λεουτσάκου που εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την χώρα μας καθώς και του Αλέκου Καλύβη που ζήτησε να φύγει η Ελλάδα από την διαπραγμάτευση υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος απ το ευρώ δεν συνιστά καταστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου