Pages

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η μπάζα των πλούσιων από τα χρέη των φτωχών

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γύρω στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ (12,5% του προϋπολογισμού) κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σε όλους μας, την τελευταία πενταετία η οικονομική στήριξη στις τράπεζες.

Καθώς όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση, θα είχε ενδιαφέρον φανταζόμαστε η αιτιολογική έκθεση της ΕΚΤ και γενικότερα των δανειστών για τους λόγους που το χρήμα που δανείζεται η χώρα δεν πιάνει τόπο. Μήπως τελικά όλες αυτές οι προσπάθειες διάσωσης δεν είναι τίποτε περισσότερο από την προσπάθεια των δανειστών να ανακυκλώνουν στον αιώνα τον άπαντα το ελληνικό χρέος;

Και μια και μιλάμε για το δημόσιο χρέος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, σε επίπεδο ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4,8% του ΑΕΠ. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι Ιρλανδία και Ελλάδα ξεχώρισαν αρνητικά, καθώς επωμίστηκαν πολύ μεγαλύτερο βάρος, με το εθνικό χρέος τους να αυξάνεται κατά 22,6% και 22,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, για να πέσει από το ελληνικό και το ιρλανδικό 22% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος χρέους στο 4%, κάποιες χώρες τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά.

Τόσο καλά που θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι τα χρέη των «φτωχών» Ευρωπαίων είναι η «μπάζα» των πλούσιων Γερμανών...

Πηγή: "Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου