Pages

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Νουράι Σαντζάρ, αντιπρόεδρος ΕΜΕΡ: Σφάζουν τους Κούρδους στην εκλογική αρένα

Συνέντευξη στην Θάνεια Βέζου – «Πριν»

Ο Ερντογκάν ξεκίνησε με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» μια τεράστια επίθεση στους Κούρδους, κυρίως γιατί θέλει να μπει σε προεκλογική περίοδο μέσα στην δίνη του πολέμου και να μπορέσει, ως μόνος εγγυητής της «ανακωχής», να κερδίσει τις εκλογές.

- Oι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες με συνεχείς επιθέσεις στο νότο και ένα κλίμα που μυρίζει μπαρούτι σ’ ολόκληρη τη χώρα. Πείτε μας τη δίκη σας εκτίμηση για αυτήν την κατάσταση.

- Τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια και μέχρι περίπου λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιούνη, το τουρκικό κράτος βρισκόταν σε διαδικασίες ειρήνευσης με τους Κούρδους . Αν και τυπικά δεν είχε υπάρξει καμία πρόοδος στις διαδικασίες ή στα ζητούμενα από κουρδικής πλευράς, θα λέγαμε πως τουλάχιστον υπήρχε ανακωχή στις ένοπλες συγκρούσεις. Ακριβώς πριν τις εκλογές και όταν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ είχαν καταλάβει πως το HDP θα έμπαινε στη βουλή και θα τους στερούσε την αυτοδυναμία, ξεκίνησαν την επίθεση απέναντι στους Κούρδους. Ο Ερντογάν δήλωνε, πως δεν τίθεται θέμα «κουρδικού ζητήματος» στη χώρα και οι επιθέσεις του εντείνονταν με επιθέσεις στα γραφεία του HDP σε προεκλογικά βανάκια, με αποκορύφωση την βομβιστική επίθεση στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι επιθέσεις αυτές προεκλογικά στοίχιζαν τη ζωή σε περισσότερους από 10 πολίτες.

- Ποια ήταν η σημασία των εκλογών για τον Ερντογάν;

- Οι τελευταίες εκλογές ήταν πολύ σημαντικές για τον Ερντογάν γιατί ήθελε να βγει με αυτοδυναμία και να προχωρήσει σε μια σειρά συνταγματικών αλλαγών που θα τον καθιστούσαν υπερ-πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάτι που όπως γνωρίζετε δεν ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου