Pages

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ν. Μπογιόπουλος: "Αντί «διαπραγματεύσεων», «διαβουλεύσεων» και συσκέψεων.." (Μια άποψη για το προσφυγικό ζήτημα)

Είναι αδιέξοδο να εμπλακείς σε αστυνομικά σενάρια προσπαθώντας να εντοπίσεις τι ακριβώς συμβαίνει με τους πρόσφυγες που πέρασαν χτες από τον καταυλισμό της Ειδομένης στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Διπλωματικές πηγές των Σκοπίων ανακοινώνουν ότι απ’ τους εκτιμώμενους 1400 πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα οι 600 από αυτούς επέστρεψαν με φορτηγά του στρατού των Σκοπίων στην Ελλάδα χτες το βράδυ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι υπόλοιποι 800 πρόσφυγες θα σταλούν σταδιακά πίσω στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει την άποψη ότι οι όποιες επαναπροωθήσεις δεν έγιναν με την νόμιμη οδό, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν το φως καταγγελίες προσφύγων ότι στρατός και αστυνομία της γειτονικής χώρας βιαιοπράγησαν εναντίον τους για να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή πυκνό μυστήριο καλύπτει για το ποιοι ήταν οι εμπνευστές και οι διακινητές του φυλλαδίου που παρότρυνε τους πρόσφυγες να περάσουν στα Σκόπια.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι από ΜΚΟ κι αλληλέγγυους, αλλά από ανθρώπους με ιδιαίτερο συμφέρον, κι είναι απολύτως καταστροφικές»,  ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Τσίπρας που έκανε λόγο  για εγκληματική συμπεριφορά παραοργανώσεων με τον μανδύα των ΜΚΟ,οι οποίες παρακινούν τους πρόσφυγες, είτε να παραμείνουν σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη, είτε να περάσουν τα σύνορα με κίνδυνο της ζωής τους.

Σήμερα είχαμε υπουργική σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το προσφυγικό ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.


Για να μην πονοκεφαλιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη ας τους δώσουμε έτοιμη την λύση όπως την διατύπωσε την περασμένη βδομάδα ο Νίκος Μπογιόπουλος με κείμενο του στην εφημερίδα Realnews:

Αντί «ποσοστώσεων»

Η διακήρυξη του 1951 του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως αυτή αναθεωρήθηκε με το Πρωτόκολλο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ του 1967, φέρει την υπογραφή 116 κρατών, μεταξύ των οποίων και όλα τα ευρωπαϊκά, και προβλέπει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται ειδικό διαβατήριο, το διαβατήριο Nansen, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα και νόμιμα σε καθεμία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη.

Το διαβατήριο Nansen (από το όνομα του Νορβηγού Φριντγιόφ Νάνσεν που διορίστηκε το 1921 ύπατος αρμοστής της τότε Κοινωνίας των Εθνών ως υπεύθυνος για τους πρόσφυγες) έχει θεσπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1920 και σημαίνει ακριβώς αυτό: Το δικαίωμα του πρόσφυγα να έχει άδεια ταξιδιού που του επιτρέπει να περνά ελεύθερα τα σύνορα των κρατών.

Ο ΟΗΕ, στις διακηρύξεις του -τις υπογεγραμμένες από τα κράτη της Ε.Ε.- αναφέρει μάλιστα πως ο πρόσφυγας τίθεται υπό την αιγίδα και την απόλυτη προστασία του Οργανισμού.

Υποστηρίζουμε -χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο στον οποίο έχει καταπέσει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο του Διεθνούς «Δικαίου» της νέας τάξης- ότι η ελληνική κυβέρνηση, αντί «διαπραγματεύσεων», «διαβουλεύσεων» και συσκέψεων, αντί να αναζητά «ποσοστώσεις» ανύπαρκτης ανθρωπιάς σε αυτούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκία κ.λπ.) που βομβαρδίζουν, πνίγουν και «συνωστίζουν» πρόσφυγες, ανάμεσα στα άλλα θα έπρεπε να κάνει τούτο: διεθνοποίηση του προβλήματος, διεκδίκηση άμεσης εμπλοκής του ΟΗΕ και άμεσης εφαρμογής των Διακηρύξεών του με ευθύνη του ίδιου του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου