Pages

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Για το δημοψήφισμα στην FYROM

Γράφει ο mitsos175.

Πρώτα απ΄ όλα δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Έχουν διαψευστεί αμέτρητες φορές, ενώ είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό εκφράζουν τη γνώμη του πελάτη, που τις παραγγέλλει. Τις περισσότερες φορές προσπαθούν να περάσουν κάποια πράγματα με το μεγαλύτερο των ψεμάτων “αυτά θέλουν οι περισσότεροι”.

Για τα δημοψηφίσματα τώρα: Είμαι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, αρκεί να είναι πραγματική δημοκρατία και όχι δήθεν “επιλογή” ιδίων όμως πραγμάτων.
 Επίσης, όταν ο κόσμος λέει τη γνώμη του ελεύθερα, ακούγονται όλες οι απόψεις, δίνεται ευκαιρία να αναλυθούν τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς διεξοδικά κοκ.

Στη χούντα και σε αρκετές “δημοκρατίες”, όπως του σουλτανάτου της Τουρκίας, είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση θα κάνει δημοψήφισμα, για να το κερδίσει, άσχετα ποια είναι η άποψη των περισσότερων. Θα υπάρξει βία, νοθεία, μαγειρέματα, θα ψηφίσουν μέχρι και τα δέντρα, για να βγει το αρεστό αποτέλεσμα στον ηγεμόνα.
Αλλά και στις υπόλοιπες “δημοπρασίες” ακόμα κι αν δεν γίνει νοθεία πριν, θα γίνει μετά.
Στην Ελλάδα της πρώτης φοράς μαϊμού αριστεράς, απλά δεν μας έλαβαν υπόψη. Το ίδιο σε αρκετές άλλες χώρες της δήθεν δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Καταλονία πχ έβγαλαν παράνομο το δημοψήφισμα, ενώ αναρωτιέμαι, αν θα έκαναν το ίδιο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα άρεσε στη Μαδρίτη και το Βερολίνο.

Στη FYROM λοιπόν διεξάγεται ένα δύσκολο για την κυβέρνηση δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζαέφ, που υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών μαζί με τον δικό μας Αλέξη Τσίπρα, για να μπει η χώρα του στο ΝΑΤΟ, έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Οι εθνικιστές της γειτονικής χώρας είναι στα κάγκελα και όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά.

Όμως επιμένω πως μια κυβέρνηση ποτέ ως τώρα δεν έκανε δημοψήφισμα για να το χάσει. Υπάρχει μια πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης. Το 54% των πολιτών της FYROM λέει όχι στην συμφωνία των Πρεσπών.
Το να απορριφθεί η συμφωνία δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό. Μην ξεχνάμε πως στόχος της δεν ήταν η δίκαιη λύση και η άμβλυνση των διαφορών, αλλά η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δυστυχώς μεγάλο μέρος των κατοίκων της έχει υποστεί μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου. Νομίζουν, οι άμοιροι, πως με την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ λυθούν τα τεραστία οικονομικά (και όχι μόνο) προβλήματα.

Τους λέω το εξής “Εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις”. Το ίδιο πίστευαν κάποτε πολλοί Έλληνες για το Ευρώ. Δείτε πως την πατήσαμε, πως μας κατάντησαν και θα καταλάβετε. Η είσοδος μιας χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συμφέρει μόνο όσους ηγούνται αυτών των συμμοριών. Συμφέρει μόνο τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους. Οι υπόλοιποι απλά θα πληρώνουν το “νταβατζιλίκι” των ισχυρών. Όταν το καταλάβουν θα είναι πολύ αργά.

Ο δε σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, που βάζει τη χώρα του στο στόμα του λυσσασμένου λύκου ήδη μαγείρεψε το ερώτημα. “Επιθυμείτε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ με την στήριξη της συμφωνίας ανάμεσα στη “Μακεδονία” και την Ελλάδα”;
 Δηλαδή δεν ρωτάει για τη συμφωνία αυτή καθ' αυτή (δεν τον παίρνει), αλλά ρίχνει όλο το “πακέτο”! “Θέλετε να μπούμε στην ΕΕ, για να φάμε με χρυσά κουτάλια”; Αυτό τους λέει. Όμως τους δεν λέει ότι με χρυσά κουτάλια θα τρώνε μόνο οι πλούσιοι, όσοι τρώγανε δηλαδή και πριν, ενώ ο κόσμος θα τους κοιτάει και θα περιμένει με ανοικτό το στόμα να πέσει κάνα ψίχουλο.
Κι όταν έρθει ο λογαριασμός θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Αν παρόλα αυτά απορριφθεί όντως η συμφωνία, η ΝΔ και οι Χρυσοί Αδόλφοι θα πρέπει να βρουν μέρος να κρυφτούν. Γιατί η συμφωνία, εκτός από τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κάνει περισσότερο το δικό μας χατίρι παρά των Σλαβομακεδόνων. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, όσοι τη διάβασαν. Πρώτη φορά κράτος αλλάζει ονομασία κατ' απαίτηση γειτονικού κράτους. Είναι λοιπόν δύσκολο να το δεχτούν οι Σλαβομακεδόνες. Όμως επειδή το θέλει το ΝΑΤΟ, νομίζω πως θα βγει το “ναι” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Καλό βέβαια θα ήταν να μην μπούνε σε φασαρίες, γιατί είσοδος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνο άσχημες εξελίξεις προμηνύουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου