Δεν γνωρίζουμε αν η παρακάτω ιστορία προήλθε από κάποιο όραμα που είδε ο δεσπότης Αμβρόσιος ή οφείλεται σε θεία επιφοίτηση των καλογριών ενός μοναστηριού το οποίο είναι στην δικαιοδοσία του "αγίου" Καλαβρύτων. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον.
Οπως, λοιπόν μας πληροφορεί δημοσίευμα της εφημερίδας "Documento" στην Ηλεία υπάρχει ένα γυναικείο μοναστήρι που λέγεται Μονή Αγίων Θεοδώρων.
Ξαφνικά -τυχαίο θα είναι το γεγονός ότι είχε προηγηθεί συζήτηση Τσίπρα - Ιερώνυμου για την μεταξύ τους συμφωνία η οποία περιλαμβάνει και την εκκλησιαστική περιουσία- οι καλόγριες του μοναστηριού ανακάλυψαν ότι τα εφτά χιλιάδες στρέμματα γης που βρίσκονται γύρω από το μοναστήρι και τα οποία καλλιεργούταν εδώ και 200 χρόνια απ' τους κατοίκους της περιοχής -τα οποία κατέχουν νόμιμα, πληρώνουν κανονικά ΕΝΦΙΑ κλπ στο κράτος- ανήκουν στο μοναστήρι.
Οι νομικοί του μοναστηριού υποστηρίζουν ότι η επίμαχη έκταση μαζί με περίπου 13.000 στρέμματα περιλαμβάνονται σε ένα "περίεργο" συμβόλαιο -δωρεά του πασά Καράτουλα προς την ερωμένη του Ρετεντού, που συντάχτηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και επικαλούμενοι ένα προεδρικό διάταγμα του 1933 "περί μοναστηριακών τσιφλικιών" ισχυρίζονται ότι η επίμαχη έκταση είναι μετόχι του μοναστηριού.
Την περασμένη βδομάδα μάλιστα οι καλόγριες επιχείρησαν να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά σε πλειοδοτική δημοπρασία της έκτασης, αλλά οι κάτοικοι της Ηλείας που το πληροφορήθηκαν τυχαία, εξαγριώθηκαν και με δυναμική παρέμβαση τους απέτρεψαν την πλειοδοτική διαδικασία.
Το μοναστήρι σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να επαναλάβει την δημοπρασία ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του Πύργου Ηλείας, Χρήστος Αθανάσουλας εκφράζοντας τις διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής δηλώνει: «Είμαστε στο έτος 2018 αλλά κάποιοι φαίνεται πως επιδιώκουν η ζωή να οριστεί από όσα συνέβησαν 200 χρόνια πίσω. Τότε που ένας ... πασάς δώρισε στο "μωρό" του -την ερωμένη του Ρετεντού- μια τεράστια έκταση. Για να τελειώσει αυτό το ανέκδοτο θα πρέπει να συνεχιστεί ο ξεσηκωμός των κατοίκων για να προκαλέσουν τις πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφάλισης της γης τους».
1ο Λάθος ! το μοναστήρι είναι στην Αχαϊα, περιοχή Αροανίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο Λάθος. Η ιστορία της εκποίησης (δημοπρασίας) έχει ξεκινήσει πριν 2,5 χρόνια και δεν ξεκίνησε χθες όπως γράφετε (θέλοντας να ανακαλύψετε συμπαιγνία...)
3ο Λάθος. Δεν υπήρξε πλειοδότης και για αυτό δεν έγινε ο πλειστηριασμός.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας που αναφέραμε κάνει λόγο ότι "σύμφωνα με τις καλόγριες του μοναστηριού, εφτά χιλιάδες στρέμματα γης που βρίσκονται γύρω από δυο χωριά της Ηλείας ανήκουν στο μοναστήρι" και ότι η "Ιερά Μονή ουδέποτε στο παρελθόν είχε προκηρύξει αντίστοιχο διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εν λόγω κτημάτων". Δεν γράψαμε ότι έγινε πλειστηριασμός. Οπως σημειώνει το δημοσίευμα "υπήρξε δυναμική παρέμβαση από κατοίκους δύο χωριών της Ηλείας και απέτρεψαν την πλειοδοτική δημοπρασία". Σημειώνεται μάλιστα ότι "Η αναβολή της δημοπρασίας και η επανάληψή της σε μερικές ημέρες ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ δεν ξέρουμε από που αντλείς αυτά που γράφεις.