Pages

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Επίθεση και Εισβολή της CIA στην Πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Μαδρίτη

Zero Hedge, 13/3/2019 

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ανακριτές της Ισπανικής μυστικής υπηρεσίας (CNI) και η ισπανική Αστυνομία αποδίδουν στην CIA την επίθεση  της 22 Φεβρουαρίου στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας στην Μαδρίτη, γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς.

Στις 22 Φεβρουαρίου, κατά τις 3 μμ., δέκα μασκοφόροι, με  ψεύτικα όπλα, εισόρμησαν στην πρεσβεία, έδεσαν οκτώ άτομα, τους κουκούλωσαν με σάκους και άρχισαν να τους χτυπούν και να τους ανακρίνουν επί δύο ώρες. Μια γυναίκα κατάφερε να διαφύγει από παράθυρο του δευτέρου ορόφου και γείτονας που άκουσε τις κραυγές της κάλεσε την αστυνομία.
Όταν οι αστυνομικοί έφθασαν στην πρεσβεία, ένας άνδρας άνοιξε την πόρτα και τους δήλωσε πως δεν τρέχει τίποτα. «Λίγα λεπτά αργότερα, δυο πολυτελή αυτοκίνητα βγήκαν με ταχύτητα από την πρεσβεία», σύμφωνα με την έκθεση. Τα αυτοκίνητα της διαφυγής, που ανήκαν στην πρεσβεία, εγκαταλείφθηκαν σε γειτονικό δρόμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον δύο από τους 10 επιδρομείς αναγνωρίστηκαν και έχουν διασυνδέσεις με την CIA. Η CIA αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, αλλά ισπανικές κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι απαντήσεις της «δεν ήταν πειστικές», όπως γράφει η Ελ Παίς.

Εάν αποδειχτεί ότι η CIA ενέχεται για την επίθεση, το γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματική διένεξη μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσιγκτον. Θα σήμαινε όχι μόνο ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία έδρασε στο ισπανικό έδαφος χωρίς την εξουσιοδότηση ή την ενημέρωση των ισπανικών αρχών, αλλά ότι επιπλέον παραβίασε τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές, σημειώνει η Ελ Παίς.

Ερευνητές της ισπανικής μυστικής υπηρεσίας CNI και του Γενικού Γραφείου Πληροφοριών(GNI) αποκλείουν ότι ήταν ενέργεια κοινών εγκληματιών. Τονίζουν  ότι επρόκειτο για μιαν τέλεια σχεδιασμένη επιχείρηση, σαν να εκτελέστηκε από έναν «στρατιωτικό πυρήνα»,σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα. «Οι επιδρομείς ήξεραν τι έψαχναν να βρουν, και αφαίρεσαν μόνο υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα», αναφέρει η Ελ Παίς.

Την άκρως απόρρητη έρευνα θα εξετάσει  ανωτέρα δικαστική αρχή της Ισπανίας - η Audencia Nacional. Πάντως οι ισπανικές αρχές παραδέχονται ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχτεί η ενοχή της CIA.

Kim Hyok Chol

Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος της επιδρομής ήταν η απόκτηση στοιχείων για τον πρώην πρεσβευτή της Βορείου Κορέας Kim Hyok Chol, ο οποίος απελάθηκε από την Ισπανία στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, από τον τότε Ισπανό υπουργό των Εξωτερικών Alfonso Dastis., λόγω των τότε πυρηνικών δοκιμών της Βορείου Κορέας.

Ο Kim Hyok Chol είναι τώρα ένας από τους πιο έμπιστους διπλωμάτες του ηγέτη της  Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ένας από τους αρχιτέκτονες της τελευταίας αποτυχημένης συνάντησης κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, στο Βιετνάμ. Ο Kim Hyok Chol είχε επίσης ηγηθεί της Βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύτηκε με τον Αμερικανό ειδικό αντιπρόσωπο Stephen Biegun ένα σχέδιο πυρηνικού αφοπλισμού  σε αντάλλαγμα χαλάρωσης των κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου